içinde ,

Yürüyen Köşk | Atatürk'ün Ağaç Sevgisi

Yürüyen Köşk Yalova

   Günümüzde çevreye ve doğaya düşman insanlar o kadar çokken, geçmişte Atatürk tarafından doğaya nasıl davranılacağının en güzel örneğini verilmiştir. Atatürk’ün yürüyen köşk olarak bilinen bu anısı şöyle yaşanmıştır.

  Gazi Mustafa Kemal, Bursay’ı ziyarete giderken Yalova iskelesin yakınından geçerken, Yalova Millet Çiftliği’ndeki ulu bir çınar dikkatini çekti, yatın durdurulması emrini veren Atatürk, tekneyle karaya çıkarıldı. Çınarın gölgesinde bir süre dinlendi etrafı inceleedikten sonra, ulu çınarın etrafına bir köşk yapılması emrini verdi. Atatürk’ün bu emri ile 21 Ağustos 1929’da köşkün yapımına başlandı, 22 gün sonra 12 Eylül tarihinde köşkün yapımı tamamlandı.

   1930 yılında Millet Çiftliği görevlileri, çınarın dalının köşkün camına uzandığını ve zarar verdiğini bu dalın kesilmesi gerektiğini söyleyerek Atatürk ‘ten izin istediler. Buna asla müsade etmeyen Atatürk, çınar’ın dalının kesilmesi yerine köşkün raylar üzerinde başka bir yere kaydırılması emrini verdi. Yalova İstanbul’a bağlı olduğu için İstanbul Belediyesinden Fen İşleri Müdür Yusuf Ziya Erdem bu işle ilgilendi.

   İstanbul’dan tramvay rayları getirtildi, uzun uğraşlar sonucu binanın temel seviyesine kazı çalışması yaparak inildi. Çok uzun uğraşlar sonra temel’in altına raylar sağlam bir şekilde oturtuldu. 8 Ağustos 1930 günü yürütme işleminin ilk aşaması yapıldı. İlk olarak teras bölümü, iki gün içerisinde de yapının diğer bölümlerinin yürütme işlemi tamamlandı. Bu olaylar sonunda ulu çnar kesilmekten, köşk ise yıkılmaktan kurtuldu.
  
   Tarihe yürüyen köşk hikayesi olarak kazınan bu hikaye Atatürk ‘ün çevreciliğe ve doğaya verdiği önemi belirtmektedir. 

   Bizlerde her Türk bireyi olarak Atamız’ın çevrecilik anlayışını kendimize ilke edinmeliyiz, doğayı  korumalı ve fidan dikmeliyiz.

Ne düşünüyorsun?

Yazar diwun

Fransız İhtilali (Devrimi)

En Güçlü 4 Türk-İslam Devleti