içinde ,

Atatürk Sarıklıları Astı Yalanı ve İstiklal Mahkemeleri.

Günümüz insanların özellikle tarihi konularda bilinçsizce yorum yapmayı sever hale geldiler. Tarih gibi bir ülkenin en önemli araştırma meselesi olan alanı dahi günümüzde siyasete alet eder duruma geldiler. Bilgisi olmayan insanlar daha hiç bir şey araştırmadan, somut bir delil elde etmeden konu hakkında fikir beyan ediyorlar. Buda yalan bilgiler çöplüğünü oluşturuyor ve cahil insanlar bu denli saçma, alakasız bilgileri ideoljilerinin bir parçası haline getirmekten geri kalmıyorlar.
      

İstiklal Mahkemeleri

Tarihçiler Şu an ülkedeki tarih profösörleri ne yaptığını bilmemektedir. Onlar bu durumdayken halkımızın bu yanlış bilgiler havuzundan çıkamamasını yadırgamamak gereki. Çıkar için televizyon programlarında işine geldiği gibi tarih anlatan, bu alanda uzman dahi olmayan kişiler ne yazık ki ülkemizde “ÜSTAD” diye anılıyor.
   
   Şimdi gelelim benide rahatsız eden ve makaleme konu olan Sarıklıların sarık taktığı için asıldığı yalanı.
   İstiklal Mahkemelerinden başlayalım ilk baştan. Bu mahkemeler öyle keyife göre açılmadı amacı adam asmakta değildi. Mahkemelerin başlıca kuruluş amacı asker kaçaklarını önlemekti. Askerden kaçmaların önüne geçilemiyor bu nedenle düzenli ordu kurulamıyordu Dr.Tevfik Rüştü Bey bunun önlenmesi için İstiklal Mahkemelerinin açılması teklifinde bulundu. Mahkemeler açılınca vatan hainleri, asker kaçakları, casuslar, milli mücadeleyi engelleyecek eylemler yapanların yargılanması öngörüldü.
   Bu mahkemelerde sarık giyen insanlar belki daha fazla yargılanmıştır ancak bunun nedeni asla sarık takması cübbe giymesi değildir. Saltanat taraftarı olup istiklal mücadelesine karşı eylemler yapmalarıdır. Kaldı ki bu insanlar Milli Mücadele’ye karşı saldırıalar düzenlemişti. Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlar “Samim Kocagöz’ün – Kalpaklılar” adlı romanını okuyarak detaylı bilgiye sahip olabilirler.
   Mustafa Kemal Atatürk ilk meclisi açarken, sarık takan cübbe giyen imamla dua ederek açtı, Erzurum, Sivas kongreleri fotoğraflarında yine yanında oturan delgeler arasında sarık takan insanlar vardı. Ne zaman ki bazı saltanat taraftarı insanlar sarık takarak milletin dini duygularını sömürmeye başladı işte o zaman devreye bunları cezalandırmak girdi. Camide namaz kılanlara kendini “Mehdi” olarak tanıtan ve dini korumaya geldik diyen Derviş Mehmet gibilerin sarık giyip cübbe takdığı örneği yanlış olmaz. Menemen hadiselerini çıkaran ve bir askermizi şehit eden insanların mahkemede yargılanarak idam edilmesi ise rahatsızlık çıkaracak bi durum değildir.

Meclisin açılışında Atatürk ve çevresindekiler Dua ederken

  Kılık kıyafet bir kanundur ve kanunlara uymak zorunludur. Kanunlara uymayıp kanunsuzlaşan insalar cezalandırılırlar. Bu nedenle kanunlara uymayan insalar cezalandırılmıştır. Ancak şu bilinmelidirki şapka ve kılık kıyafet inkılabı 1925 ve 1934 senelerinde iki düzenleme ile meydana gelmiştir. İstiklal mahkemleri yargılarının en etkin olduğu zamanlar ise Kurtuluş mücadelesi dönemidir. Bu dönemeden sonra mahkemede yargılananlar şeriat taraftarı isyancı kişilerdir ve sarık ve cübbeyi insanlar üzerinde etki yaratmak için kullanmışlardır.

Aydınların aydınlatamadığı toplumları soytarılar aydınlatır

  

Ne düşünüyorsun?

Yazar diwun

Atatürk'ün Savaştığı Cepheler ve Savaşlar

Fransız İhtilali (Devrimi)