içinde

Uçan Araba Hayalleri Gerçek Mi Oluyor?

Uçan Araba Hayalleri Gerçek Mi Oluyor?

Trafik sıkışıklığı sorununun giderek arttığı dünyada, yapılan analizlere göre insanlar hayatlarının önemli bir kısmını trafikte bekleyerek geçiriyor.

İstanbul, Tokyo ve New York gibi megapollerde yaşanan trafik sorununa çözüm üretmeye çalışan şirketler, bir süredir uçan arabaları gündemlerine aldı.

Elektrikli arabaların yollarda giderek daha çok görüldüğü şu günlerde uçan araba konusu son zamanlara dek sürekli hayal edilen ancak bir türlü ticari olarak gerçekleştirilemeyen bir projeydi. Ne var ki son 10 yılda araç yapımında gittikçe daha hafif malzemeler kullanılmaya, batarya teknolojisi gelişmeye başladı, otonom sürüş yazılımı da ilerledi.

Pek çok şirket kendi uçan arabasının tasarımını yaptı ve piyasaya sürülmesi için diğer şirketlerle anlaşmalar imzaladı.

Uçan arabaların trafik sıkışıklığı dışında deprem, tsunami, nükleer santral kazası, toprak kayması gibi doğal felaketler sonrasında kırsal yerlere acil yardım götürme, nükleer santrallerin güvenliğini sağlama gibi farklı kullanım alanlarının da olabileceğinden bahsediliyor.

Peki Uçan Arabaların Önündeki Engeller Neler?

Bütün bu gelişmelere bakarak hemen bir uçan araba sahibi olabileceğiz gibi gelse de öncelikle pilot sertifikasına sahip olmamız gerekiyor.

Tekerlekli arabaların aksine uçan arabalar için otoban, köprü gibi büyük altyapı yatırımı gerekmiyor olsa da bu araçların nereden kalkıp nereye ineceği ve park edeceği de ayrı bir sorun. Şimdilik bina çatılarındaki heliport’lara benzer “vertiport” lar düşünülüyor.

Uçan arabaların izleyecekleri optimum yolun bir kazaya yol açmadan algoritmalar tarafından oluşturulması düşünülüyor. Dolayısıyla gelecekte uçuşların tamamen otonom olacağına inanılıyor. Ancak bu sistemin hacklenmeyeceğininin garantisini kimse veremez.

Ayrıca genel kamuoyunun onayı da gerekli. İnsanların, kafalarının üzerinde sürekli uçan araçlar görmeye alışmaları gerekiyor.

Tüm bu engellere rağmen geçtiğimiz günlerde; Baykar Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin ilk milli uçan arabası olacak “CEZERİ” nin prototipini hazırladıklarını açıkladı.

Yerli ve Milli Uçan Araba – CEZERİ

Prototip üretiminin bitirilmesi durumunda TEKNOFEST’ te uçuş yapılacağı bilgisini veren Bayraktar, “CEZERİ” nin tasarımına ilişkin takipçilerinden de görüş talep etti.

Türkiye’nin Cezeri ile önemli bir adım attığı uçan araba teknolojisi, havacılık alanında faaliyet gösteren küresel firmaların önemli çalışma alanları arasında yer alıyor. Projenin yol haritasına göre, uçan arabanın 2023 yılında yük taşımasına, 2030’larda ise nüfusun yoğun olduğu yerlerde insan taşımacılığına başlaması hedefleniyor.

TEKNOFEST, bu yıl 17-22 Eylül tarihleri arasında Atatürk Havalimanı’nda düzenlenecek.

Kaynaklar:

  • www.eurovizyon.co.uk
  • www.ntv.com.tr
  • www.hurriyet.com.tr

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Dünya’nın En Büyük Uçağı : ANTONOV AN-225

TEKNOFEST 2020’de “Pratik5000”