içinde

Dünya’nın En Büyük Uçağı : ANTONOV AN-225

Dünya’nın En Büyük Uçağı : ANTONOV AN-225

Sovyet mühendisleri, gerçekten zamanının çok ötesinde düşünceleriyle, günümüz mühendisliğine önemli katkılar sağlamış. Tupolev-144, Ekranoplanlar Sovyet mühendislerin birazcık “Deli” olduklarını kanıtlıyor aslında. Sürekli en iyisinin peşinde olmaları, ileri görüşlülükleri gerçekten çok etkileyici. Eğer Karadeniz bölgesinde yaşıyorsanız, Antonov Airlines’ın herhangi bir uçağına rastlamanız çok normal. Gürültüsü, büyüklüğü ve normal uçaklardan biraz farklı kanat tasarımları ile gerçekten dikkatleri üzerine çekebiliyorlar. Zamanında Sovyetler yine bir çılgınlık yaptı ve Dünya’nın en büyük uçağını üretti. İşte bize Buran Projesi’nden miras kalan Antonov AN-225′ in hikayesi…

 
Antonov’dan Bahsedecek Olursak :

1946’da Ukrayna’da kurulan uçak üretim ve servis firması olan Antonov, adını daha çok geniş gövdeli uçaklarla duyurmuştur. Yaklaşık 22000 uçak üretmiştir ve büyük çoğunluğu eski Doğu Blok’u ülkelerinde ve gelişmekte olan ülkelerde hala kullanılıyor. Antonov, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Antonov Airlines adıyla bir şirket kurdu. Devasa uçaklarıyla bilinen bu şirket taşınması zor kargoların tek adresi.

AN-225’in Hikayesi:

Bu uçağı aslında Buran Uzay Programı’na borçluyuz. ABD ve Sovyetler arasında sürekli olarak daha ileriye gitme çabası olduğunu aslında tarih boyunca görüyoruz. ABD’nin uzaya çıkma hareketine karşı, Sovyetler de cevapsız kalamazdı ve 1979 yılında mekiğin tasarımını hazırladı. Buran gerçekten çağın bir adım ötesindeydi. Buran uzay mekiği tamamen bilgisayarlarla uçurulabilecek kapasitedeydi. Uzayda iyi uçmasına rağmen, Atmosferde uçması için farklı bir uçağa ihtiyacı vardı. Bu aslında yeni bir şey değildi. Aynısını ABD bir Boeing 747’nin farklılaştırılmış bir varyasyonuna yapıyordu. AN-225 tasarlanmadan önce Antonov’ un kargodaki göz bebeği Antonov AN-124’ ü, Boeing 747 gibi farklı modifikasyonlara uğratarak kullanmak istediler. Bu pek başarılı bir girişim olmadı. Böylece Antonov AN-225 doğmuş oldu. AN-124’ten çok farkı olsa da en büyük farkı, dikey sabitleyicisiydi. Bu uçak bir uzay mekiği taşıyacaktı. Eğer dikey sabitleyici eskisi gibi kalsaydı, bu sefer üstüne bir mekik koyulduğunda dikey sabitleyici işlevsiz kalacaktı. Sovyet mühendisleri AN-225’te buna bir çare buldular. Fotoğrafta görüldüğü üzere  AN-225, AN-124’e çok benzemiyor.

 

Devam Edersek…

15 Kasım 1988’de Buran Uzay Projesi ile ilk uçuşunu yaptı. 21 Aralık 1988’de ise ilk ticari uçuşunu yaptı. “Mriya” olarak da isimlendirilmiştir ki bu Ukrayna dilinde, “Hayal” demektir. İlk uçuşunu mürettebatta 7 kişi ile beraber yaptı. Stratejik bir kargo uçağı olarak üretildi ve kendisi, türünün tek örneği. İkinci bir Antonov AN-225’ in üretimi tamamlanamadığı için maalesef yok. Büyüklüğü hakkında bir kıyaslama yaparsak eğer, Airbus A380’ in yaklaşık iki katından daha fazla yolcu taşıyabilirdi. Fakat Sovyetler dağıldıktan sonra uçak terk edilmişti. Üretici firma Antonov ise, çağa ayak uydurarak elindeki Antonov-124’lerle bir filo kurdu ve ağır kargoların havadan taşınabilmesi için tek adres oldu. Bir müddet sonra AN-124’lerin yetersiz olduğu, daha büyük bir uçağa ihtiyaç duyulduğu anlaşıldı. 2000 yılında Antonov Airlines terk edilen uçağı yeniden iyileştirip, gökyüzüyle buluşturma kararı aldı. Antonov-225’in üretiminde çalışan tüm mühendisler toplandı, 2001 yılında bu uçak tekrar gökyüzünde uçmaya başladı.

Teknik Özelliklerinden Bahsedecek Olursak:

Boş ağırlığı yaklaşık 285.000 kilo, 250.000 kiloya kadar yük taşıyabiliyor. Azami kalkış ağırlığı ise 640.000 kilo. 84 metre uzunluğunda,18.1 metre yüksekliğe sahip “minik kuş”, 88.40 metre bir kanat açıklığı ve 905 metrekare bir kanat alanına sahip. 6 adet dev ZMKB Progress D-18 motora sahip. Azami hızı 850 km/s, uçuş hızı ise 750 km/s. Menzili ise azami yakıtla 14.000km, azami yükle ise 4.000km. Alttaki fotoğrafta görüldüğü üzere AN-225 rakiplerinden çok daha üstün.

 

 

 

Eşi benzeri olmayan bu uçağın seri üretime geçeceği bir ara konuşuldu. Hatta Antonov, Çinli bir firmayla bu konu üzerine anlaştı. Fakat hala bir gelişme yok. “Minik kuş”, iki kez Türkiye’de bulundu. 2011 yılında Esenboğa Havalimanına iniş yaptı, 2013 yılında ise Samsun Havalimanına tren getirdi. Samsun’a tren getirdiği zaman bir Youtube kullanıcısı tarafından bu uçak kayda alınmış. Videoyu ekliyorum. Büyüklüğünü biraz da olsa buradan anlayabilirsiniz.

Kaynakça:
  • tr.wikipedia.org
  • haber.aero
  • www.buran-energia.com
  • www.antonov.com

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Viktorya Dönemi Elbisesine Gizlenmiş Şifreli Mesaj Çözüldü 

Uçan Araba Hayalleri Gerçek Mi Oluyor?