içinde

Sessiz Yarış: FORMULA E

Sessiz Yarış: FORMULA E

Uluslarası Otomobil Federasyonu, birçok işe imza atmıştır. Bu işlerin arasında bulunan Formula 1, ülkemizde ve dünya üzerinde sıkı bir hayran kitlesine sahiptir. Aynı federasyona ait çok fazla yarış olmasına rağmen içlerinden bir yarış sessizliği ile dikkat çekiyor. Formula E, şu sıralar çok dikkat çekmese de, ilerleyen zamanlarda ilgi çekeceği bir gerçek.

Formula E Nedir?

FIA tarafından organize edilen Formula E, elektrikli araçların yarıştığı dünyanın ilk elektrikli araç serisidir. Formula serileri sadece bir yarıştan ibaret değildir. Ek olarak yeni gelişmeler, yeni teknolojiler Formula pistlerinde uygulanmaktadır. Formula E ise elektrikli araç tasarımlarını iyileştirmeye ve dünyanın her yerindeki günlük araç kullananlar için sürüş deneyimini geliştirmeye yardımcı olmaktadır.  Caddelerde düzenlenen bu yarışlardaki asıl amaç altyapıyı destekleyerek elektrikli araç pazarındaki engelleri aşmak ve elektrikli araç kullanımını yaygınlaştırmaktır.

Yarışlar

Formula E’de 12 adet takım ve her takımda ikişer pilot bulunmaktadır. Yarış genellikle 1.9 ila 3.4 km uzunluktadır. Tüm etkinlikler iki uygulama seansıyla başlar. Bu seanslar 45 ve 30 dakika sürmektedir. Bu seanslarda pilotlar 250 kW olan tam güç çıkışını kullanmakta serbesttirler. Uygulama seanslarının ardından eleme seansları başlar. Sürücüler altışarlı dört gruba ayrılır ve her grubun en iyi turunu ayarlayabilmeleri için altı dakikaları vardır. Son yarış ise 45 dakika artı 1 tur sürmektedir. İlk dört sezonda sürücüler yarışın belli bir kısmından sonra pite girerek araç değişimi yapıyorlardı. Fakat şu an yeni jenerasyon bataryalarla artık araç değişimi yapılmıyor.

Araçlar

Spark-Renault SRT_01E

İlk dört sezon için  Spark Racing tarafından üretilen bu araçların şasileri Dallara tarafından tasarlandı. İlk Formula E arabası olma özelliğini taşıyan bu araba, 190 kW güce sahipti, 0’dan 100’e 3 saniyede çıkabiliyordu ve maksimum 225 km/h hıza sahipti. Bataryaları şarj eden jenaratörler, gücünü gliserinden almaktaydı.

Spark SRT05e

Bir önceki jenarasyonuna göre çok daha fazla özellik barındıran bu araba, 2018-2019 sezonunda tanıtılmıştır. Maksimum hızı 280 km/h’e ulaşan bu araçların gelmesiyle birlikte, artık pitstop yapıldığında araç değişimine ihtiyaç kalmamıştır. Bataryaları daha uzun ömürlüdür.

Gen3 Car

Üçüncü jenerasyon araçların 2022-2023 sezonunda tanıtılması beklenmektedir. Güç seviyelerinin eleme turlarında 350 kW, normal yarışta 300 kW olması bekleniyor. Bununla birlikte ön ve arka akslarda sırasıyla 250 kW ve 350 kW rejenarasyon seviyelerine izin verilmesi de bekleniyor. Bu şekilde 600 kW’a yakın bir geri kazanım sağlanması ön görülmüştür. Batarya ayrıca 800 kW’a varan hızlarda flaş şarjı idare edebilecek şekilde tasarlanacak.

Kaynakça
  • zes.net
  • www.fiaformulae.com
  • www.fia.com
  • en.wikipedia.org

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Geleceğimiz İçin Sürdürülebilir Kalkınma

Drone İşletim Sistemi Nasıl Çalışır?