içinde

Roma İmparatoru Augustus’un Öldüğü Villa Bulunmuş Olabilir

Vezüv Yanardağı’nın kuzeyinde sürdürülen kazılar sırasında arkeologlar, Roma’nın ilk imparatoru Augustus’a ait olabilecek bir villa keşfettiler.

Tokyo Üniversitesi’nden araştırmacılar 2002 yılından bu yana, MS 79’da Pompeii antik kentini küller altında bırakan Vezüv Yanardağı’nın kuzeyindeki arkeolojik alan Somma Vesuviana’yı araştırıyorlar. Yakın zamanda yapılan kazılarda, aynı patlamayla yok olan bir yapı daha ortaya çıkarıldı.

Araştırmacılar bu alanın Augustus’un kayıp villası olabileceğini düşünüyor. Ekibe göre antik Roma kaynakları, Augustus’un MS 14 yılında dağın kuzeyindeki bir villada öldüğünü öne sürüyor, ancak bu villanın konumu hiçbir zaman tespit edilemedi.

(İlgili: Augustus Caesar Kimdi?)

Söz konusu kalıntılar aslında iki ayrı villadan oluşuyor: biri MS 79’daki patlamada gömülmüş, diğeri ise daha sonra bunun üzerine inşa edilmişti. Yakın zamana kadar araştırmacılar yalnızca yeni yapının farkındaydı.

Arkeologlar antik villada, her birinde duvar parçaları, çatı kiremitleri ve diğer kalıntıların bulunduğu dört oda tespit etti. Odalardan birinde, antik Roma’da şarabı taşımak ve depolamak için kullanılan 16 amfora ortaya çıkarıldı. Bir diğerinde ise özel bir hamamda su ısıtmak için kullanılan ateşten arta kalanlar olduğuna inanılan önemli miktarda kömür ve kül keşfedildi. Bu da villanın önemli bir zenginliğe ve nüfuza sahip bir kişiye ait olduğuna işaret ediyor olabilir.

İkinci yüzyılın ortalarında insanlar, gömülü villanın bulunduğu alanın üzerine, planını referans alarak yeni binalar inşa etmeye başladı. Yeni yapıda tuğla kemerler, mermer sütunlar ve mermer heykellerle dolu büyük bir salon bulunuyordu. Dördüncü yüzyıla gelindiğinde alan başka bir dönüşüme uğradı ve büyük ölçekli bir şarap üretim sahası haline geldi. Bu yapı, daha sonra 472 yılında Vezüv Yanardağı’nın başka bir patlaması sırasında korunmayı başardı.

Daha önce tarihçiler, MS 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlamasının bu bölgede neden olduğu hasarın, dağın güneydoğu tarafıyla karşılaştırıldığında nispeten küçük olduğuna inanıyorlardı. Ancak eski villanın kalıntıları bu bölgede de önemli bir etkinin olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, yapının çökmesinin büyük olasılıkla piroklastik akıntılardan (yanardağın püskürttüğü yoğun, hızlı hareket eden kül ve gaz kütleleri) kaynaklandığını öne sürüyor.

Araştırmacılar eski villada bir zamanlar Augustus’un yaşadığı ihtimalini öne sürüyorlar. Gaius Octavius Thurinus olarak doğan bu genç adama, MÖ 27’de Roma Senatosu tarafından Augustus (“yüce kişi”) adı verildi. Augustus, yaşamı boyunca “imparator” unvanını kullanmamış olsa da, 40 yıllık hükümdarlığı sırasında imparatorluğun büyüklüğünü iki katından fazla artıran, Roma tarihinde önemli bir figürdü.

Somma Vesuviana kazı projesindeki araştırmacılar, kazılarının ölçeğini genişletmeyi umuyor. Muramatsu; yapılacak daha fazla araştırmanın, tarihçilerin İmparator Augustus’un başarılarının ve Roma İmparatorluğu’nun başlangıcının izini sürmesine yardımcı olacak başka bir Pompeii’yi ortaya çıkarabileceğini söylüyor.

Smithsonian Magazine. 24 Nisan 2024.

 

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antarktika’nın Genişleyen Ozon Deliği Penguen ve Fok Üremesi İçin Endişeleri Artırıyor

Restore Edilmiş Roma Miğferine ve Yeni Replikalarına Bakın