içinde

Patlamayan, Havasız Lastik: Uptis

Patlamayan, Havasız Lastik: Uptis

Havasız lastik fikri çok fütüristtik gelebilir. Gelecekte daha çok kullanımına rağbet edilmesi beklenen bu teknoloji için henüz erken diye düşünebilirsiniz ama Michelin ve GM öyle düşünmüyor. Michelin’in 2005 yılında aynı mantıkla ufak arazi araçlarında kullanılan Tweel lastiklerini çıkartması, Uptis içinde bir referans olduğunu göstermektedir.

Fransız lastik üreticisi Michelin’in verilerine göre her yıl patlama, delinme gibi nedenlerle %12, uygun olmayan basınç nedeniyle oluşan aşıntılardan %8 yani 200 milyon lastik hurdaya atılıyor. Lastik ihtiyacının artmasıyla üretimde harcanan enerji ve ham maddesi petrol ihtiyacında da artış olmaktadır. Lastik üretimin her aşamasındaki karbon ayak izi de hurdaya çıkan lastiklerin sulara ve toprağa atılarak oluşturduğu çevre kirliliğinin artmasında etkilidir.

Michelin ve GM ortaklığı

Sürdürülebilir bir gelecek için geliştirdikleri Uptis havasız lastiği 2017 senesinde Dünya sürdürülebilir hareketlilik zirvesi Movin’On da açıkladılar. VISION konseptinin; havasız, bağlantılı, 3D yazıcılarla üretilebilen ve %100 sürdürülebilir olma özelliklerini barındıran ilk adımıdır. Uptis (Unique Punctureproof Tire System – Özel Patlamayan Sisteme Sahip Lastik) lastiğinin havasız olmasından dolayı;

Movin’On zirvesinde Michelin grup CEO’su Florent Menegaux

“Uptis, Michelin sürdürülebilir hareketliliğin geleceğine ilişkin vizyonunun açıkça ulaşılabilir bir rüya olduğunu göstermektedir. Hareketliliği dönüştürme tutkumuzu paylaşan GM gibi stratejik ortaklarla çalışarak geleceği bugün ele alacağız.”

GM, Uptis’in sunduğu olanaklar konusunda heyecan duyuyor ve bu çığır açan teknoloji konusunda Michelin ile işbirliği yapmaktan heyecan duyuyoruz. Uptis, otomotiv endüstrisini geleceğe taşımak için ideal bir seçimdir ve tedarik ortaklarımızla işbirliği yaparken müşterilerimizin nasıl yararlanacağının harika bir örneğidir.

Havasız Lastiğin Avantajı – Otonom Teknolojisi

Uptis (Unique Punctureproof Tire System – Özel Patlamayan Sisteme Sahip Lastik) lastiğinin havasız olmasından dolayı;

  • Patlama
  • Delinme
  • Şişme
  • Hava sızdırma
  • Basınç düşmesi
  • Hem yedek lastik ihtiyacını ortadan kaldırmak akabinde de aracın ağırlığını azaltmak
  • Rutin kontrolü bitirmek hedeflenmektedir.
  • Sürücüsüz araçlarda rutin kontrollerin dışında oluşabilecek lastik patlamaları veya şişirme durumlarını aracın kendisinin halledememesi, otonom araçların yaygınlaşamamasında etkili olacak başlıca sebeptir. Bu teknoloji, ileride 5.seviye otonom araçların hayatımıza girmesinde önemli bir yapı taşı olacak. Tabi ki beraberinde otomotiv sektöründe başka bir dönemin başlayacağını söyleyebiliriz.
  • Sürdürülebilir bir gelecek için geri dönüşüm yapmamız gerekir. Eğer geri dönüşüm yapmıyorsak ürünleri uzun süre kullanacağımız teknolojiler yapılmalıdır. Michelin’in kıdemli asıl ürün mühendisi Steve Cron Uptis lastiğinin aşınma gibi durumlarda üstünün tekrardan kauçuk tabaka ile kaplanabileceğini söyledi.
  • Lastiğin çok esnediği kenar, köşe ve kayalık şartlarda üstün tutunma kabiliyetinin olmasıdır. Bu da aracın yol tutuşunu, güvenliğini sağlar.

Elektrikli Chevrolet Bolt EV’de Uptis’in deneme testleri yapılmaya başlandı. Bu sene sonunda ise araçlar Michigan eyaletinde yola çıkacak. GM ve Michelin 2024 yılında lastiklerin piyasaya çıkartılacağını söylediler. Fiyatı ise hala belli değil.

Bu teknoloji, gelişen her teknoloji ile daha çevreci daha yaralı bir hal alan otomotiv sektöründe bazı beklenen değişimlerin hızlanmasını sağlayacak. Mühendisler olarak teknolojiyi yakından takip ederek kendi branşlarımızla bu teknolojilere destek verebilir ya da yeni gelişmeler ile katkı sağlayabiliriz.

Kaynakça

www.rentiva.com

www.michelin.com

www.michelinmedia.com

www.haberturk.com

Ne düşünüyorsun?

Yazar

BMC POWER’ın Geliştirdiği İlk Yerli ve Milli Motor

Uçaklarda Navigasyon Sistemleri