içinde

İş Başvurularında Mühendisleri Rakiplerinden Bir Adım Öne Geçirebilecek Programlar

İş Başvurularında Mühendisleri Rakiplerinden Bir Adım Öne Geçirebilecek Programlar

Mühendislik, bilimsel ilkelerin, doğadaki kaynakların en verimli biçimde yapılara, makinelere, ürünlere, sistemlere ve süreçlere dönüştürülmesi amacıyla uygulamaya konması sanatıdır. Mühendislik programları günümüzde mekan, konum, dil fark etmeksizin mühendislerin birbiriyle anlaşabilmesini sağlar. Dünyanın bir ucunda tasarlanan bir ürünün dünyanın başka bir ucunda imal edilmesini sağlayan ortak konuşma dili mühendislik programlarıdır. Bu yazımızda size hem mühendislik anlamında katkı sağlayacak hem de Çeyrek Mühendisleri rakiplerinden bir adım öne geçirecek mühendislik programlarını tanıtacağız. Çeyrek Mühendis olarak sürekli gelişime inandığımızı ve mühendisliğin gelişim sürdükçe devamlılık sağlayabilecek bir meslek olduğunu tekrar hatırlatmak istiyoruz. Ayrıca burada tanıtacağımız programların büyük bir çoğunluğuna sayfamıza özel sağladığımız indirimlerle Instagram sayfamız hikayeler kısmından ulaşabileceğinizi belirtmek isteriz.

1. Office Programları 

Office programları hemen hemen herkesin özgeçmişine yazdığı demirbaşlardandır. Aslında çoğu kişi tam anlamıyla bilmese de bu programı özgeçmişine yazmaktan çekinmez. Sadece mühendislerin değil hemen hemen her türlü sektörde iş yapanların kullandığını temel programdır. En çok kullanılan Office programları; Word, Excel, Powerpoint ve Outlook’tur. Bu programları detaylıca öğrenmenizi tavsiye ederiz.

2. CAD, CAM ve CAE Programları

CAD: (Computer Aided Design) Bilgisayar Destekli Tasarım

CAM: (Computer Aided Manufacturing) Bilgisayar Destekli İmalat

Bu üç disiplini de içinde bulunduran programlar da vardır. Bunlar hem tasarım, hem imalat, hem de analizi tek başına yapabilen programlardır. Fakat detay işlerde genelde bir konuda daha uzmanlaşmış, detaylı sonuçlar verebilen programlar tercih edilmektedir.

Autocad

Autocad hemen hemen tüm mühendislik dallarında öğretilen temel çizim programıdır. İki boyutlu ve üç boyutlu seçenekleri olmasına karşın genellikle iki boyutlu modülü üzerinde çalışılmaktadır.

Farklı alanlar için geliştirilmiş özel sürümleri vardır. Bunlardan bazılarından örnek vermek gerekirse;

AutoCAD Inventor: 3D mekanik modeller oluşturmak için geliştirilmiş olan programıdır.

AutoCAD Mechanical: Makine tasarımı için geliştirilmiş programıdır.

SolidWorks

İki veya üç boyutlu tasarım için kullanılan, montaj parçalar oluşturulabilinen mühendislik programıdır. Makina Mühendisleri için olmazsa olmaz olan bu program Türkçe kaynak olarak fazla miktarda eğitim setleri bulunduğu için çok popüler olup oldukça kullanışlıdır. Program lisans maliyeti diğer üç boyutlu tasarım programlarına göre daha ucuz olduğu için orta ve küçük büyüklükteki firmalar tarafından daha çok tercih edilmektedir.

Catia

CATIA (Eş Güdümlü Üç Boyutlu Etkileşimli Uygulama) SolidWorks’ün de sahibi olan Dassault Systèmes şirketi tarafından geliştirilen SolidWorks ‘e göre daha profesyonel olan CAD/CAM tabanlı programdır. SolidWorks’e göre daha doğru sonuçlar çıkarmaktadır.  Çoğunlukla otomotiv ve havacılık sektöründe kullanılmaktadır. SolidWorks programına göre daha kapsamlı çalışır ve daha güvenilir sonuçlar ortaya çıkarır ama daha pahalı bir programdır. Diğer programlara göre kullanımı ve öğrenimi daha zordur ve Türkçe kaynak daha az bulunmaktadır.

Siemens NX

Tasarım ve analizin yanı sıra imalat süreç yönetimine de içinde barındıran Cad/Cam/Cae programıdır. Otomotiv, havacılık ve kalıpçılıkta sıkça kullanılan Catia düzeyinde profesyonel bir programdır. Türkçe kaynak olarak kısıtlıdır.

CREO (Pro Engineer)

Güçlü, parametrik tasarım yetenekleri üstün ürün farklılaşması ve üretilebilirlik izini, kinematik ilişki verme konusundaki kolaylığıyla ön plana çıkan bir programdır. Analiz, katı modelleme ve simülasyonu başarıyla yapar. Oldukça pahalı bir programdır. Catia ve NX’ten sonra büyük firmaların en çok kullandığı programların başında gelmektedir.

ideCAD

Genel amaçlı analiz, tasarım ve çizim programı olan ideCAD Betonarme ile katları olan veya olmayan, katlarda rijit diyaframlı, kısmen rijit diyaframlı veya tamamen rijit diyaframsız yapıların hesabı yapılabilir. Çok katlı yapılar, endüstriyel yapılar ve bina türü olmayan gelişigüzel yapılar, deprem yönetmeliğine belirtilen koşullara uyarak modellenebilir. Çubuklar ile birlikte, aynı sistem içine entegre edilmiş kabuk elemanlar kullanılabilir. Döşemelerin, perdelerin, çubukların, temellerin hepsi bir arada analize sokulabilir.

Ansys

En geniş kullanım alanı olan analiz programıdır. Mühendisin yaptığı tasarımların güvenilirliğini tasarımı ürettirmeden bilgisayar ortamında simülasyon yapabilme yeteneği ile sanal ortamda güvenilir sonuçlar veren testler yapabilen gelişmiş bir programdır. Prototip üretilmeden problemlerin farkına varılmasına yarar sağladığı için ekonomik olarak katkı sağlamaktadır. Mukavemet, titreşim, akışkanlar mekaniği ve ısı transferi gibi modüllere ayrılarak daha net sonuçlar verebilmektedir.

Sap2000

İnşaat Mühendislerin bilmesi gereken programlardan birisidir.  Structural Analysis Program kelimelerinin baş harflerinin birleştirilmesiyle oluşan SAP sözcüğü, “Yapısal Analiz Programı” anlamına gelmektedir. Yapıların tasarım ve analizi için kullanılmaktadır. Modelleme, yük seçimi, tasarım ve çıktı gibi adımlarla yapının tasarlanmasında katkı sağlar. Betonarme yapılar için doğruya yakın sonuçlar verdiği için tercih edilmektedir.

MSC Adams 

Sistemlerin titreşim davranışlarının incelenmesinde, sistem çözümlemelerinde kullanılan bir programdır. Genellikle yeni başlanan sistem projelerinde, sistemin çalışıyor olmasının anlaşılması veya titreşim kontrollerinin yapılması gibi dinamik analiz sonuçlarının bulunması amacı ile kullanılır.

ChemCAD

Kimya mühendisliği ile alakalo hemen hemen tum uygulamaların bilgisayar ortamına dökülebilmesini sağlayan programdır. Reaktör dışında tum uygulamalari kolaylıkla yapabilmeyi sağlar. Genel olarak çabucak veri sahibi olmak istiyenlerin tercih edebileceği gayet başarılı bir programdır. Fakar akademik uygulamalar için Aspen + tercih edilebilir.

NetCAD

Harita Mühendisi Sarper Ak ile Elektrik ve Elektronik Mühendisi Serdar Ak kardeşler tarafından 1989 yılında kurulan Netcad, mekânsal içerikli mühendislik yazılım ürün ve hizmetleri alanında bugün ülkemizin en yaygın ve bilinen markasıdır. Netcad, ülkemizin uygulama imar planı gibi planlama hizmetlerinin; harita üretimi, parselasyon, kadastro, kamulaştırma, toplulaştırma gibi arazi düzenleme işlerinin; içme suyu, kanalizasyon gibi altyapı projelerinin; yol, baraj, tünel, hafriyat gibi üst yapı projelerinin, üç boyutlu maden cevheri modelleme gibi mühendislik projelerinin daha kolay, doğru, hızlı, ekonomik ve güvenli yapılmasını sağlayan %100 yerli yazılımlar üretmektedir.

Proteus  

Labcenter Electronic firmasının bir ürünü olan Proteus görsel olarak elektronik devrelerin simülasyonunu yapabilen yetenekli bir devre çizimi, simülasyonu, animasyonu ve PCB çizimi programıdır. Klasik workbench’lerden en önemli farkı mikroişlemcilere yüklenen HEX dosyalarını da çalıştırabilmesidir.

3. Programlama Dilleri

Programlama dilleri başta bilgisayar mühendislerini ilgilendiriyor gibi dursa da diğer mühendislerde de aranan özelliklerden biridir. Çoğu mühendislik bölümünde 1. ve 2. sınıflarda temel bir algoritma ve programlama eğitimi verilmektedir. Programlama dillerini öğrenmek oldukça zahmetli bir iştir. Bunun için öncelikle algoritma mantığını öğrenip daha sonra öğrenilecek dilin önceden özelliklerini öğrenip ona göre öğrenmeye başlanmalıdır. Daha çok C, C++, C#, Pascal, Java, Basic, Fortran, Delphi, Python gibi diller tercih edilir.

MATLAB

Açılımı “Matrix Laboratoty” olan MATLAB programı MathWorks firması tarafından geliştirilmiştir. Genellikle mühendislik hesaplamaları (Lineer cebir, istatistik, optimizasyon, nümerik analiz ) gibi pek çok hesaplamaları için kullanılmaktadır. Aynı zamanda 2D ve 3D grafik çizimi içinde kullanılmaktadır. Ayrıca görüntü işleme, yapay sinir ağları, veri elde etme, filtre tasarımı gibi tasarım ve analiz etme imkânı sunmaktadır. Bu nedenle mühendis olacak kişilerin ya da mühendislerin öğrenmesi gereken programlar arasında yer almaktadır. Mühendislik açısından en önemli programların başında gelir. Bugün 500.000 den fazla farklı disiplinden akademisyen, araştırmacı, bilim adamı ve öğrenci tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca C, C++, Java, ve Fortran gibi diğer dillerde yazılmış programlarla ara bağlama imkanı tanır. MATLAB, yaygın olarak akademik ve araştırma kurumlarında olduğu kadar endüstriyel işletmelerde de çok kullanılmaktadır.

Son olarak,

Mühendislik çok fazla alt dalı olan bir alandır; gözden kaçırdığımız veya atladığımız programlar var. Biz sürekli gelişime inananların oluşturduğu bir mühendislik sayfasıyız. Gelişmek için her şeyin önünüze hazır gelmesini beklememeniz gerekiyor, her mühendis kendi alanına uygun en önemli programı internetten bulup öğrenip geliştirebilir. Teknolojinin gelişmesiyle gelecekte yeni programlarla da karşılaşacağımız için mühendis olarak kendimizi sürekli geliştirmek zorundayız.

Mezun olduğunda aynı bölümden sana benzer yüzlerce rakibin olacaktır. Seni farklı kılacak şey üniversite yıllarında yaptığın bilimsel ve sosyal aktivitelerdir. Okulunuzda projeler gerçekleşiyorsa görev alın, okulunuzda araştırma projeleri gerçekleşiyorsa mutlaka görev almaya çalışın bu konuda size bu durumda tecrübe kazandıracaktır. İlgilendiğiniz alanlarla ilgili kaliteli, sağlam projeler yapmaya çalışın. Kolaya kaçmaya çalışmayın. Bir mühendisin sadece bilgisayar kullanması yeterli değildir bunun yanında kendini teknik anlamda da geliştirmesi gerekir.

Eğer bu adımları severek ve isteyerek yaparsanız okulu bitirmeden 4. sınıfta bir şirketle çok iyi bir maaşa anlaşmanız olasıdır. Çünkü çoğu arkadaşınız sizden farklı olarak üniversite hayatı boyunca tek ideali derslerini geçmek olduğu için özgeçmişi sadece diplomasından oluşmuş olacaktır ve dolu özgeçmişiniz ile siz yeni mezunların çok büyük bir oranını geride bırakmış olacaksınız. Çeyrek Mühendislik bitmek bilmeyen bir süreçtir, bu sürede yaptıklarınız size büyük kazançlar sağlayacak, hatta iyi bir mühendis olursanız belki şirinleri bile görebilirsiniz. Çeyrek Mühendis yönetimi olarak ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak için sizleri teşvik etmeye devam edeceğiz. Teşvik ve tebliğ de vatan vazifesidir diyerek büyük bir inançla çalışmaya devam ediyoruz, siz de bu şekilde yapın.

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Aktif Koruma Sistemleri Nedir?

Nükleer Tıp Nedir?