içinde

Geri Dönüşümde Yapay Zeka

Geri Dönüşümde Yapay Zeka

Geri dönüşümde basit görünen ama en önemli etken atıkların ayrıştırılmasıdır. Atıkların cinslerine göre ayrıştırılmasından sonra geri dönüşecek maddeler ham madde oluşumu için işlem görmeye gider. Bazı atıkların cinslerini anlayamama gibi etkenlerde söz konusudur. Atıkların geri dönüşümü konusunda firmalar ciddi bir oluşum içerisinde. Atıktan kasıt sadece çöpe attığımız şeyler değildir. Mesela;

Araba fabrikasında üretim fazlası oluşan atıklar,

  • Mobilya fabrikasında artık malzemelerde atık olarak nitelendirilmektedir.
  • Bu tarz atıklar geri kazanım sonrası ham madde olarak yeni ürüne tekrar dönüşür.

Ayrıştırmadaki eksikliklerin giderimi için Sydney Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar farklı türde geri dönüştürülebilir atıkları tanıyan, sıralayan ve ayıran bir geri dönüşüm robotu geliştirme aşamasındalar. Bu robot plastik atıkların geri dönüşümünü önemli bir ölçüde arttırarak atık krizinin çözümünde yardımcı olabileceği ön görülüyor.

Plastik atık geri dönüşümünde iyi yönde gelişmeler olsa da dünyadaki atık sorunu gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Yumuşak plastik atıklar da bu sorunun oluşmasına büyük ölçüde katkı sağlıyor.

Geri dönüşüm makinelerinde arızalara ve diğer geri dönüştürülebilir malzemelerde zararlara yol açtığı için plastik atıkların yeterli sayıda geri dönüşüm yöntemi bulunmuyor. Bu nedenle de plastiklerin geri dönüşümü genellikle güvenli olmayan manuel yöntemlere dayanıyor.

Profesör Branka Vucetic, Avusturalya’da 2018 ve 2019’da üretilen 2.5 milyon plastiğin sadece yüzde 9’unun geri dönüşüme gittiğini ve bu sorunun artık çok büyüdüğünü bu yüzdeleri yükseltmek için de bu robotu tasarladıklarını belirtti. Yapılan bir diğer açıklamada da robotun çöp torbalarını tanımlayarak yumuşak plastikleri diğer malzemelerden ayırabileceği ifade edildi.

Referanslar:
  1. https://www.batiatik.com.tr/
  2. https://www.cgcevre.com/
  3. https://www.donanimhaber.com/

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Avrupa Yakası’nın En Büyük GES Projesi Hadımköy’de

Ram Air Turbine (RAT) Nedir?