içinde

Enine Boyuna Biyomedikal

Enine Boyuna Biyomedikal

Şu günlerde hali hazırda devam eden ‘Üniversite Tercih’ dönemi üzerine tercih yapacak arkadaşlarıma yardımcı olması için kendi bölümüm olan Biyomedikal Mühendisliği hakkında detaylı bir yazı yazmanın siz değerli okurlarımıza yardımcı olacağını düşündük. Biyomedikal ülkemizdeki varlığı 2000 senesine dayanır. Peki, bu Biyomedikal nedir önce bunu inceleyelim.

 

Biyomedikal; Biyo ve Medikal kelimelerinden türemiş bir isimdir. Biyo,  orjinali “bio” olan yabancı bir kelimedir. Anlamı “yaşamla ve canlılık varlığıyla ilgili olan” şeklindedir. Medikal, orjinali “médicalolan yabancı bir kelimedir. Anlamı “tıbba ait, tıpla ilgili olan” şeklindedir. İşte bu iki alanın mühendislik disiplininde birleşmesiyle ortaya Biyomedikal çıkmaktadır. Biyomedikal, anlamsal olarak TDK’ya göre “Tıpta tanı ve tedavi amacıyla araç ve gereçlerin üretimi, tasarımı ve iletişimi ile ilgilenen mühendislik dalı” olarak tanımlanmıştır.

Şimdi gelelim pratikte ki anlamına; Biyomedikal, tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan alet ve cihazların kullanım eğitimini, bakın ve onarımlarını, üretilmesini ve ARGE alanında çalışacak niteliklere sahip teknik personeli yetiştirmektir. Biyomedikal alanıyla ilgilenmek isteyen arkadaşlarımın fen bilimlerine, matematiğe, şekil-uzay ilişkilerini kullanma, mekanik ilişkileri algılama analitik ve yenilikçi düşünme yeteneğine sahip olması ve önemlisi insanlara yardım etmekten hoşlanan, sorumluluk duygusu güçlü kişiler olmaları beklenir. Ülkemizde her ne kadar gereken önem verilmese de Biyomedikal Mühendisliği alanı dünya genelinde ziyadesiyle önemli bir yere sahiptir. Bölümün ana amacında tıbbi problemlere mühendislik yaklaşımı ile tanı veya tedaviye yönelik yöntemler geliştirerek çözüm üretilmesini vardır. Biyomedikal mühendisliğinin ayrıca; tıp ve tıbbın bütün alanlarında ortaya çıkan problemlere, fizik, kimya, matematik, mühendislik bilimlerinin temel ilkelerini uygulayarak bu problemlerin çözümünün, bunlarla bağlantılı olarak tanı ve tedaviye yönelik yeni yöntem, algoritma, cihaz ve yazılımların tasarlanıp geliştirilmesini sağlama amacı da vardır. Aynı zamanda mevcut yöntemleri geliştirerek tıbbi cihaz ve yazılım sistemlerinin sorunsuz şekilde çalışması için nitelikli elemanlar yetiştirir.

Bu okuması sıkıcı bilgilerden sonra neden bu bölümü seçmeliyiz konusuna bakalım hep birlikte. Biyomedikal mühendisliği kavramsal olarak tıp bilimlerinin mühendislik ilkeleriy    le harmanladığı için bu iki alana ilgisi olanların zevk alarak okuyacağını düşündüğüm bir daldır. Tanı/tedavi, görüntüleme ve fizyolojik sinyal izleyiciler genel olarak alakadar olduğu alanlardır. Bu alanlarda çalışmak, insanlığa fayda sağlamak, hastalıkların tedavisinde kullanılan yöntemlerin ve teknolojinin geliştirilmesinde aktif rol almak, teknoloji ve yazılım çözümleri üreterek katma değer kazandırmak eğer sizlere keyif verecekse hiç düşünmeden bu bölümü seçebilirsiniz.

Şimdi eğri oturup doğru konuşalım bölümüne gelelim ve sonrasında iş imkânlarından biraz bahsedip bu yazıyı burada sonlandıralım.

 

Pekâlâ, sevgili okurlarımız bu yazıda bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederim. Bundan sonra sizlere Biyomedikal alanı kapsamında;

+ Mesleki

+ Tıbbi Cihaz Teknolojileri

+ Tanı Tedavi Sistemleri Ve Çözümleri

+ Sağlık Teknolojileri

Gibi konularda yazılarla karşılayacağım. Şimdilik görüşmek üzere, şen ve esen kalın…

 

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Süper Gıda: Spirulina

Bilim İnsanları İlk Defa Uzay Kasırgası Tespit Etti