içinde

Bilgi Maddenin 5.Hali Mi?

Bilgi Maddenin 5.Hali Mi?

Bilgi, “Şüphe edilerek başlayan düşünme yolculuğunda ki şüphe edilemeyen en son düşüncedir” diyor felsefe. Bu kadar kesin olan bilgi bize bir canlı için her türlü detayı vermelidir. Canlıların tüm özelliklerini barındırdığı bir DNA gibi.

Evrende kaç türlü bilgi vardır? Bu kadar çok bilgi varken bunun bir kütlesinin olmaması şaşırtıcı değil mi? Bilinen fizik kurallarıyla her nesnenin bir kütlesi vardır. Kütlesi olan her şey uzayda yer kaplar.

Bilginin Keşfi

Porstmouth Üniversitesinden Alman fizikçi Dr Melvin Vopson, elektronların kendileri hakkındaki bilgisinin bir kütlesi olabileceğini savunuyor. AIP Adventure dergisinde yayımlanan makalesinde tüm temel parçacıkların kendileri hakkındaki bilgileri depoladığını söylüyor. Bu bilginin de sonlu ve ölçülebilir bir kütlesi olduğu gösterir.

Dr Melvin Vopson Albert Einstein’ın Genel Görelilik Kuramına dayandırdığı araştırmasını 2019 yılından beridir yayımladığı makaleler ile savunmaktadır. Son yayımladığı makalesinde bilginin kütlesinin ölçme yöntemini anlatmaktadır.

Bilginin Kütlesi

Vopson’a hesaplamalarına göre elektronun kütlesi bilgisinin kütlesinden 22 milyon daha küçük. Bunu deneysel olarak görebilmek için madde-antimadde çarpıştırması yapılmalıdır. Her madde zıttıyla çarpıştığında yok olmaktadır. Elektronda da bunu yaptığımızda çarpışma sonunda geriye sadece kütle kalmalıdır. Kütle de iki düşük enerjili kızılötesi foton şeklinde kendini gösterecek.

Karanlık Madde Bilgi Olabilir

Deney olumlu sonuçlanırsa bu her parçacığın bir kütlesi olduğunu gösterecek. Parçacıkların birbiriyle reaksiyonu sonucu yok olan maddelerden geriye ise bir kütle yığını kalmalıdır. Uzayda kaynak belirlenemeyen karanlık madde Vopson’a göre bilgi.

Bilgi Karanlik Madde Olabilir

Vopson’ın dediği gibi deney sonucu, fizik yasalarını değil bakış açımızı değiştirecek. Bildiğimiz bir gerçekliği yeniden tanımlıyor olacağız. Bu gelişme sadece fizik dünyasında değil astronomide de çığır açacak. Karanlık maddenin varlığını ve nelere etki ettiğini sorgulayabiliriz.

  • Kaynakça
    • www.fizikist.com
    • www.parafoser.net

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Sensör Nedir?

Toplam Ekipman Etkinliği (OEE) Nedir?