içinde

Zihni Okuyup Metne Dönüştüren Beyin İmplantı

Zihni Okuyup Metne Dönüştüren Beyin İmplantı

Stanford ve Brown Üniversitesi’ndeki bilim insanları dakikada 90 karakter yazabilen beyin implantı geliştirdi. Bu implant dünyanın en hızlı zihin daktilosu olarak adlandırılıyor.

Felçli bir hastanın eliyle yazı yazdığını hayal etmesi sonucunda implantın içindeki yapay zeka, beyinden gelen sinyalleri algılıyor. Daha sonra bu sinyalleri işleyerek yazı karakterine çevirip kelimeyi ekrana yansıtıyor. Araştırmacılar çalışmalar sonucunda gelen sinyallerin doğruluk oranını %99’a kadar çıkardılar.

Deney Aşaması

Stanford Üniversitesi’nden Krishna Shenoy ve ekibi çalışmayı 2007 yılından beri felçli olan bir hasta üzerinde denediler. 65 yaşındaki hasta eliyle bir kelime yazdığını hayal etti. Brain Gate adı verilen yapay zekaya sahip beyin implantı beynin motor korteksine yerleştirilen mikro elektrotların desteğiyle gelen komutları algılıyor. Gelen kodları anlık olarak çözümlüyor. Ve gelen komutlar sayesinde istenilen davranışı gerçekleştiriyor. Yani Brain Gate, yazı yazarken ortaya çıkan sinirsel aktiviteleri yorumlayabilen, yapay zeka kullanan beyin – bilgisayar arayüzüdür. Kullanıcının yaptığı tek şey, parmağını bir dikdörtgenin üzerinde gezdirdiğini düşünerek yazacağı harfleri hayal etmesi. Bunun sonucunda dakikada 6 kelime hızında cümleler ortaya çıkmaktadır.

Brain Gate geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalarda, üç gönüllünün beyinlerindeki motor korteksine implante edildi. Gönüllüler, bilgisayarla eşleştirilmiş sanal fare aracılığıyla kollarını hareket ettirir gibi imleci hareket ettirerek istediklerini yazdılar. Ayrıca düşünce gücüyle gelen sinyalleri algılayarak internette gezmek veya mail göndermek gibi basit işlemleri yapabiliyorlar.

Brain Gate geliştiricilerinden sinirsel protez uzmanı Frank Willett; “Bu yeni sistem, hem intrakortikal elektrotlar tarafından kaydedilen zengin nöral aktiviteyi hem de nöral olarak kodu çözülen harflere uygulandığında hızlı ve doğru metin oluşturabilen dil modellerinin gücünü kullanıyor” dedi.

Tüm bu deneyimler felçli hastalar için oldukça önemli olsa da Brain Gate henüz tam kapasite ile çalışmıyor. Çoğunlukla fare işlevi görüyor. İlerleyen dönemlerde klavye ile yazımın hızlandırılmasının yanında implanta farklı işlevler kazandırılması da bekleniyor. Bunun yanında şimdiki implantın 4 mm2’lik bir boyutuyla beyne yerleştirilmesi gerekirken, gelecekte kablosuz bir şekilde kullanıma sunulması beklenmektedir. Ancak Brain Gate araştırmacıları, tüm bu çalışmaları gerçekleştirebilmek için ekonomik desteğe ihtiyaç duyduklarını belirttiler.

Kaynaklar

sciencealert.com

futurism.com

scmp.com

webtekno.com

Ne düşünüyorsun?

Yazar

İngiltere’de Antik Çağ’dan kalma tahtakurusu kalıntıları bulundu

Amphibio İle Suyun Altında Nefes Almak