içinde

Yerli Denizaltı “Piri Reis”

Yerli Denizaltı “Piri Reis”

2 Temmuz 2009 tarihinde, Alman firması ve savunma müsteşarlığı arasında imzalanan 6 adet yeni denizaltı sözleşmesi 22 Haziran 2011 yılında yürürlüğe girdi. Denizaltı inşasına yönelik çalışmalar ve altyapı faaliyetleri tamamlanarak 8 Ekim 2015 tarihinde fiilen başladı. 2026 yılına kadar teslim edilmesi beklenen denizaltıların ikisi yurt dışından gelecek. Dört tanesi Gölcük’te inşa edilecek. Projenin maliyetinin yaklaşık 4 milyar dolar olması bekleniyor.Denizaltılara Türk tarihinin en önemli denizcilerinden olan Piri Reis ismi verilecek.

Denizaltıların Özellikleri

En gelişmiş teknolojiye sahip olacak havadan bağımsız tahrik sistemli denizaltılar bir yıl faz farkıyla Gölcük’te inşa edilecek. 66 metre boya, 13 metre yüksekliğe sahip olan Piri Reis su üstü deplasmanı 1845 ton, su altı deplasmanı 2013 ton olacak. Sessiz seyir yapma özelliğine sahip olan Piri Reis denizaltılar haftalarca su üstüne çıkmaksızın hareket kapasitesine sahip. 250 metre derinliğe kadar inebilen su altı savaş gemisinin 8 torpido kovanından Harpoon füzesi de atılabiliyor. Projede üstlenilen yerlileştirme görevi kapsamında Gürdesan tarafından toplam 840 ton iç blokların çelik inşası, hidrolik piston imalatları , ana tahrik sistemine ait pervane şaftlarının üretimi yapılıyor. Bu projede görev üstlenen firmalarla elde edilen teknolojik birikim ve kabiliyetleri hizmete girecek denizaltıların ömür döngüsü boyunca Türkiye ve Deniz Kuvvetlerinin hizmetine sunacak stratejik önem taşıyan kazanımlar sağlayacaktır.

Silah Sistemi Yerli Olacak

Dört denizaltının baş tarafında yer alan 8’er torpido kovanını üreteceklerini belirten Gürdesan yetkilisi Mustafa Gürsoy, “2025 sonuna kadar tüm gemilerin yetişmesi planlandığı için Alman yüklenici torpido kovanlarının imalatını bize verdi. 2 Alman mühendisin denetiminde çok hızlı şekilde yetiştireceğiz. Section 50 adlı torpido kovanları bittiğinde 180 ton ağırlığında 12 metre boyunda olacak. Yalova Altınova’daki tersanemizde üreterek Gölcük’teki askeri tersaneye denizden götürerek montajını yapacağız. Thyssen Krupp Marine System, Türk işgücü ve mühendisliğine güveniyor. Denizaltıların silah sistemlerinin ülkemizde yapılması geminin varlık amacı. Atılan bu büyük adımın ardından hedefimiz milli denizaltıyı yapabilecek imkan ve kabiliyeti kazanmak. Böylece denizaltılar yüzde 70-80 oranında yerli olacak. Torpido gruplarının yanı sıra denizaltının pervane sisteminin şaftı ve hidrolik pistonları gibi 19 tipte 492 piston imal edeceğiz” dedi.

 

 

 

Kaynakça:www.gürdesan.com.tr

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Yumuşak Yol Vericiler

MMU (Milli Muharip Uçak) İlk Kez Motor Çalıştırdı