içinde

Tam Otonom Elektrikli Yarış Arabaları

Tam Otonom Elektrikli Yarış Arabaları

Geçmişten günümüze kadar gelinen süreçte otomobil yarışlarında ön planda hep yarış pilotları oldu. Bu zamana kadar yarış pistlerinde inanılmaz teknolojiler görücüye çıktı fakat hiçbiri yarış pilotları kadar konuşulmadı. Gerek pilotların ölüm oranları gerek otonom yazılım teknolojilerinin hızla artması tam otonom elektrikli yarış arabalarının doğuşuna zemin hazırladı.

Roborace Nedir?

Roborace , tam otonom elektrikli yarış arabaları yapmayı amaçlayan bir firmadır. Ayrıca otonom araçların yarıştığı etkinliğin adıdır. Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), ilk tam otonom yarış konseptini Roborace‘i 2015 yılında tanıttı. Roborace yarış konsepti, takımların sadece araç yazılımına müdahale etmesine izin verir. Fakat Formula E, araçların motor ve aerodinamik sistemlerine de müdahale etmesine izin vermektedir.

Roborace Yarışlarında Hangi Araçlar Yarışmaktadır?

Şuana kadar Roborace kapsamında Devbot, Devbot 2.0 ve Robocar olmak üzere 3 farklı tam otonom elektrikli araç konsepti ile yarışlar yapıldı. Günden güne artan takım sayısı ile yarışlar daha fazla çekişmeye ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda bu yarışlarda birçok ilke imza atıldı.

Gelin hep birlikte bu tam otonom elektrikli yarış arabalarına göz gezdirelim:

Devbot
DevBot 2.0
Tam Otonom Elektrikli Yarış Arabası ( DevBot 2.0 ) : Monteblanco pistinde pilot tarafından test ediliyor
Tam Otonom Elektrikli Yarış Arabası ( DevBot 2.0 ): Monteblanco pistinde pilot tarafından test ediliyor

DevBot 2.0, 2019 yılında Sezon Alfa etkinliğinde ilk kez görücüye çıktı. Fakat ilk jenerasyon olan DevBot aracı ile aynı altyapıyı kullanmaktaydı. Bununla birlikte dışarıda yaptırılan karosel ve yazılımsal iyileştirilmeler dışında önceki araç ile birebir aynıydı. Sezon Alfa etkinliğinde ilk defa iki DevBot 2.0 aracı yan yana yarıştı. Ayrıca bu yarış dünyada büyük bir yankı uyandırdı.

Thuxton pistinde DevBot 2.0 yarış arabasının direksiyonu sağa kilitlendi. Bundan dolayı araç yarışa başlar başlamaz bariyerlere çarptı. Bu talihsiz olay dünyada viral oldu ve insanların otonom araçlara olan güvenini zedeledi.

Robocar: Dünyanın İlk Sürücüsüz Elektrikli Yarış Arabası
Tam Otonom Elektrikli Yarış Arabası ( Robocar ), 2017 yılında Buenos Aires ePrix ' de sergilendi.
Tam Otonom Elektrikli Yarış Arabası ( Robocar ), 2017 yılında Buenos Aires ePrix ‘ de sergilendi.

Daniel Simon tarafından tasarlanan Robocar; 4 adet elektrik motoruna, 540 kW batarya piline,  5 adet lidar (ışık algılama ve mesafe ölçme) sensörüne, 2 adet radara, 15 adet ultrasonik ve 6 adet normal kameraya sahiptir. Resmi teknoloji ortakları; PX2 beyin tedarikçisi Nvidia ve lastik tedarikçisi Michelin’dir. Devbot ve DevBot 2.0 yarış otomobilleri hem pilotlar hem de yapay zeka için kullanıma sunulmuştu. Fakat Robocar, sadece tam otonom sürüş için tasarlandı ve kullanıma sunuldu.

Robocar, Mart 2019’da 282 km/s hızı aşarak dünyanın en hızlı otonom otomobili alanında Guinness Dünya Rekoru kırdı. Ayrıca 2018 yılında Goodwood Hillclimb etkinliğinde pisti tamamlayan ilk tam otonom yarış otomobili rekorunu kırdı.

Kaynaklar
  • https://www.guinnessworldrecords.com/news/book/2019/10/robocar-watch-the-worlds-fastest-autonomous-car-reach-its-record-breaking-282-k
  • https://danielsimon.com/product-design/robocar/
  • https://roborace.com/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Roborace
  • https://motorsport.tech/roborace/how-roborace-is-helping-develop-technology-for-the-future
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2019-04-Roborace_Monteblanco_Day02_Monday-PM-29.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2017_Berlin_ePrix_Roborace_Showcar_1.jpg

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Niğde’de 9.000 Yıl Önce Sıvanarak Boyanmış Kafatasları Bulundu

ASELSAN Yeni Yatırımının Temellerini Attı