içinde

Sovyetlerin Bir Çılgınlığı Daha: Kalinin K-7

Sovyetlerin Bir Çılgınlığı Daha: Kalinin K-7

Mühendislikte sınırları zorlamak tabiri, Sovyetler Birliği için söylenmiş olmalı. Her şeyin en büyüğü, en çılgını için Sovyet mühendisler sürekli çalışmışlar. Bu çalışmanın eserlerinden biri ise Kalinin K-7. Diğerleri kadar çok duyulmamasının nedeni ise, Kalinin K-7’nin hikayesinin hüsranla bitmesi.

Teknik Çizimlerine Göre Yapılmış Bir K-7 Maketi
Konstantin Kalinin Kimdir?
Konstantin Kalinin

Konstantin Kalinin, 24 Ocak 1987’de dünyaya gelmiştir. 1912’de Odessa Askeri Okulu’ndan, 1916’da Gatchina Askeri Havacılık Okulundan ve 1925 yılında ise Kiev Politeknik Enstitüsünden mezun olmuştur. 1926’da Kharkov’da bir havacılık tasarım bürosu kurdu. Bürosunda Kalinin K-4, Kalinin K-5 ve bu yazının konusu olan Kalinin K-7’yi tasarladı. Kharkov’da aynı zamanda kurmuş olduğu havacılık enstitüsünde öğretmenlik yapmıştır. 1938 yılında, Büyük Temizlik (Great Purge) sırasında katledilmiştir. Fakat bazı sovyet kaynaklarına göre ölüm yılı 1940 olarak bilinmektedir.

Kalinin K-7’nin Hikayesi 

Kalinin K-7, havacılık tarihindeki en ilginç uçaklar arasına girebilir. K-7 Jet motor çağından önce tasarlandı ve bu zamanda yapılmış en büyük uçaktı. İlginç bir şekilde uçak kanatlarında 6 adet traktör motoru ve arkada itici olarak sadece tek bir motor vardı. Ayrıca uçakta makineli tüfek taretleri, hiçbir zaman kapanmayan iniş takımları ve twin-boom bulunuyordu. Uçak çok uyumsuz bir tasarıma sahipti, fakat şimdilik bu Kalinin için büyük bir problem değildi. 1931 yılında K-7’nin yapımına Kharkov’da başlandı ve yaklaşık 2 yıl sürdü. Uçak tamamlandığında Sovyetler Birliği Komünist Partisine ait Pravda gazetesi uçak hakkında “İthal çelik yerine Sovyet çeliği kullanıldığı için son derece önemli bir siyasi zafer” yazmıştı.

K-7 Gökyüzünde

K-7 11 Ağustos 1933’te ilk uçuşunu gerçekleştirdi. İlk uçuşu çok kısaydı ama bazı sorunların ortaya çıkmasını engelleyemedi. Motor freakansı ile

Kalinin K-7’nin 3 Boyutlu Modeli

rezonansa giren gövdenin neden olduğu kararsızlık çok net bir şekilde görüldü. Bunun çözümü olarak ise twin-boom’ları kısaltıp güçlendirmeyi denediler. Bu çözümü denemelerinin nedeni ise, o zamanlar titreşimler hakkında yeteri derecede bilgi olmamasıydı. Uçak toplamda 7 adet test uçuşu gerçekleştirdi. 21 Kasım 1933’te twin-boom yapısında bir yapısal sıkıntı yaşandı ve uçak düştü. Yerdeki bir ve uçaktaki on dört kişi hayatlarını kaybettiler. Sovyetler Birliği bu kazanın ilk başta sabotaj olduğunu düşündü çünkü bu uçak bir siyasi zafer olarak kabul edilmişti ve Sovyetler Birliği için yeri çok ayrıydı. Sovyetler hükümeti aynı zamanda bu uçak kazasından Tupolev-144‘ü tasarlayan şirketin sahibi  Andrei Tupolev’i de sorumlu tuttu. Bunun nedeni ise Kalinin ve Tupolev’in rakip olmasıydı. Fakat sonunda bu iddiaların da asılsız olduğu ortaya çıkmıştı. 1933 yılında bu uçaklardan 2 tane daha sipariş verilmişti ama 1935 yılında proje tamamen rafa kaldırıldı ve  %100 Sovyet malı uçak böylece unutuldu. 

K-7’nin Teknik Özellikleri
 K-7’nin Uçuş Ekibi

Kalinin K-7, 2 pilot, 1 rotacı/bombardımancı, 1 telsiz operatörü/silah kullanıcısı (burundaki silah), 1 uçuş mühendisi, 4 makineli tüfek kullanıcısı ve twin-boomdaki silahlar için 2 kişi olmak üzere toplam 11 kişi taşıyabilirdi. Sivil havacılık için kullanılsaydı 120 kişiyi rahatlıkla taşıyabilecekti. 28 metre uzunluğa, 53 metre kanat açıklığına sahip bu garip uçak 454 metrekare kanat açıklığına sahiptir. Kanat açıklık oranı 6.2 olarak bilinen Kalinin K-7’nin boş ağırlığı 24.000 kilogram, aşırı yüklemeyle ise 42.000 kilogramdır. Maksimum kalkış ağırlığı ise 46.500 kilogram olarak biliniyor. Maksimum hızı 225 km/h ve maksimum menzili 1600 kilometredir. Silah olarak en az 3 adet 20 mm bombardıman silahı ve yine en az  8 adet 7.62 mm makineli tüfek taşıyabiliyordu. Artı olarak en fazla 19 kilo bombayı bu uçak çok rahatlıkla taşıyabiliyordu.

 

Kaynakça
  • en.wikipedia.org
  • www.fiddlersgreen.net
  • migflug.com
  • www.flyingmag.com
  • www.baaa-acro.com

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Gaziantep’te Bulunan Metiochus ve Parthenope Mozaiği

Diesel Runaway (Motor Ambeleye Kalkması)