içinde

Milli Teknoloji Hamlesi

Milli Teknoloji Hamlesi

Ülkemiz bilim ve teknoloji alanında geçtiğimiz yıllarda büyük bir seferberliğe girişti. Bu seferberlik ekonomik desteklerden, sırf bu iş için kurulan vakıflara kadar birçok alanı kapsamaktadır. Gençlerimize araştırmak, geliştirmek, üretmek için güç veren bu seferberliğe “Milli Teknoloji Hamlesi” adı verilmektedir.

Ekonomik Destekler

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli devlet kurumları girişimcilere maddi destek sağlamaktadır. 2019 yılında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 13,6 milyar TL tutarında sabit yatırım yapılması öngörülmüştür. İç, dış ve döviz kredisi kullanan firmalara 449.385.591 TL faiz desteği verilmiştir.

Sanayi Hamleleri

Devlet tekelindeki tesislere ek olarak özel girişimin yatırımlarına çeşitli şekillerde destek olunmaktadır. OSB(Organize Sanayi Bölgesi)’lerde üretime geçen 53.308 parselde yaklaşık 1.900.000 kişi istihdam edilmektedir. 2019 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yatırım programına 92 adet OSB projesi yer almıştır. Yapılan sanayi hamlelerinin başarısı COVID-19 salgını sırasında görülmüştür. Kısa bir süre içinde gerekli planlamalar yapılmış; maske, dezenfektan ve koruyucu elbise gibi gerekli birçok ürünün seri üretimine geçilmiştir. Üretilen bu ürünler ülkemizin ihtiyacını karşılamak ile yetinmemiş; muhtaç ülkelere ücretsiz gönderilmiş ve ihraç edilmiştir.

ARGE Çalışmaları

“Kendi araştıran, kendi geliştiren Türkiye” sloganı doğrultusunda ülkemizde birçok ARGE çalışması yürütülmektedir.

Sağlık Sanayi

Sağlık sanayindeki ARGE pandemi süreci ile daha önemli bir hale geldi. Geçtiğimiz aylarda çalışmalarına başlanan üç proje hızlı bir şekilde sonuç verdi.

Milli Mekanik Solunum Cihazı: SAHRA

MKEK tarafından %100 yerli imkanlarla üretilen SAHRA, ülkemizin ilk mekanik solunum cihazı olma özelliğini taşıyor.  Modüler yapıya sahip olan cihaz; ağırlaşan bir COVID-19 hastasına temel solunum desteği sağlayabildiği gibi solunum yetmezliği çeken hastalarda da kullanılabilir. Hastane, sahra hastanesi, ambulans gibi birçok farklı bölgede kullanılabiliyor.

Yerli Yoğun Bakım Solunum Cihazı

ARÇELİK, ASELSAN, BAYKAR, BIOSYS; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde onlarca mühendisin bir araya gelmesi ile 14 gün gibi kısa bir sürede ilk yerli ve milli yoğun bakım solunum cihazını seri üretime hazır hale getirdi. Ayda beş bin cihazın üretileceği belirtilirken; bu başarıya imza atan ekibin içinde yer alan Selçuk Bayraktar “Bugün zaten dünyanın üretimde de, tedarikinde de çok zorluk çektiği cihazı, dışarıdan tedarik edilemeyen komponentlerine varıncaya kadar yerli olarak üretmiş olduk.” dedi. Sayfamızdaki Yerli Solunum Cihazı Üretildi yazısına ulaşabilirsiniz.

Stajyer Araştırmacı Burs Programı(STAR)

Küresel salgın Covid-19’un teşhis ve tedavisine yönelik projelerde görev alacak araştırmacıları teşvik etmek amacıyla TÜBİTAK tarafından duyurusu yapılan Stajyer Araştırmacı Burs Programı’nın  (STAR) değerlendirme süreci tamamlandı. Programa yapılan 340 başvurunun 300’ü destek almaya hak kazandı. Başvuruların 118’i lisans, 85’i yüksek lisans,70’i doktora öğrencisi ve 27’si doktora sonrası çalışma yapan araştırmacılardan oluştu. Kamu destekli Ar-Ge projelerinde görev alan lisans öğrencilerine 750, yüksek lisans öğrencilerine 3 bin, doktora öğrencilerine 4 bin 500, doktora sonrası araştırmacılara da 6 bin TL’ye kadar aylık burs verilecek.

Havacılık ve Uzay Sanayi

Yerli İHA Yazılımı

BAYKAR tarafından 2000’li yılların başında İnsansız Hava Araçları alanında ARGE çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda 2005 yılında tamamen milli uçuş yazılımı ile BAYRAKTAR Mini İHA’nın ilk uçuşu gerçekleştirilmiştir. 2014 yılı içerisinde BAYRAKTAR-TB2’nin ilk tam otomatik uçuş testi ve ilk seri teslimatı gerçekleştirildi. Sayfamızdaki Bayraktar-TB2 yazısına ulaşabilirsiniz.

İMECE

Ocak 2017 tarihinde İmece Projesi TÜBİTAK tarafından, Türkiye’nin askeri ve sivil yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyaçlarını karşılamak üzere metre altı çözünürlüklü İmece Yer Gözlem Uydusunun geliştirilmesine başlandı.

Uçan Araba

Dünya üzerinde yaklaşık 50 tane ekip uçan araba yapmak için uğraşmaktadır. Ülkemizde de bu işin bayraktarlığını BAYKAR yapmaktadır. Milli imkanlarla geliştirilen uçan araba CEZERİ’nin sağlık sektörü ve askeri alanda lojistik destek faaliyetleri yürütmesi ve şehir içi yolcu ulaşımında kullanılması planlanıyor. Sayfamızdaki Uçan Araba Hayalleri Gerçek Mi Oluyor? yazısına ulaşabilirsiniz.

Milli Muharip Uçak(MMU)

MMU projesi ile 2030’lu yıllardan itibaren envanterdeki F-16 uçaklarının yerini alabilecek yerli imkanlar ve kabiliyetler ile tasarlanan modern uçakların üretilmesini amaçlamaktadır. Yeni nesil bir uçakta bulunması gereken özellikler hakkında yapılacak çalışmaların sonucunda 5. nesil bir muharip uçağı üretebilen 4 ülkeden biri konumuna gelecektir. Sayfamızdaki Milli Muharip Uçağı (MMU) yazısına ulaşabilirsiniz.

Otomotiv Sanayi

Mülkiyet hakları Türkiye’ye ait olan, küresel ölçekte rekabet edecek bir otomobil markası yaratma hedefi ile Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin güçlerini birleştirmesiyle 2018 yılında Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi(TOGG) kuruldu. TOGG mühendisleri tarafından geliştirilen ve tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları TOGG’a ait olan bir otomobilin 2022 yılında yola çıkması planlanıyor. Yapılan açıklamada bu aracın doğuştan elektrikli, bağlantılı ve güncel otonom seviyesine sahip, orta büyüklükte(C segmenti) bir “sportif çok amaçlı otomobil(SUV)” olacağı belirtildi. Sayfamızdaki TOGG-Yerli Araç Üretim Serüveni yazısına ulaşabilirsiniz.

Savunma Sanayi

ALTAY Ana Muharebe Tankı

2008 yılında sözleşmesi imzalanan ve BMC tarafından üretilen ALTAY tankı ilk adımda iki prototip olarak üretilmiş ve testleri tamamlanmıştır. Proje kapsamında yüksek harekat kabiliyetine sahip, üstün teknoloji ürünü silah sistemleriyle donatılmış, elektronik harekat kabiliyetti yüksek bir tankın yurt içinde tasarlanması hedeflenmiştir. Önümüzdeki dönemde 250 adet tankın seri üretimi gerçekleştirilecektir. Sayfamızdaki BMC, ALTAY-T1’i IDEF-2019’da Sergileyecek yazısına ulaşabilirsiniz.

MİLGEM (F513) TCG BURGAZADA

MİLGEM projesinin üçüncü gemisi olan Burgazada Korveti’nin 29 bloku 18 ay içerisinde inşa edilerek, kızak üstünde birleştirildi. Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz tatbikatı olan “Mavi Vatan 2019 Tatbikatı”nda adeta kalitesini ortaya koydu. Gemi, Türkiye’nin ilk yerli savaş gemileri arasında yer alıyor.

T129 ATAK

T129 Atak helikopteri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin taarruz helikopteri ihtiyacının milli imkan ve kabiliyetler doğrultusunda TUSAŞ tarafından geliştirildi. Yüksek performans ve yüksek manevra kabiliyetine sahip; asimetrik silah yükü, düşük görünürlük gibi özellikleri helikoptere çeşitli muharebelerde çok yönlü üstün harekât kabiliyeti kazandırmaktadır. Gerçekleştirilen operasyonlarda ihtiyacı karşılamakla kalmayıp, sınıfının en iyilerinden olduğunu kanıtladı. Sayfamızdaki T-129 Atak Helikopterinin Zorlu Hikayesi yazısına ulaşabilirsiniz.

ASELSAN TUFAN Elektromanyetik Top Sistemi

ASELSAN EMT teknolojilerine yönelik çalışmalara 2014 yılında başladı. 2015 yılında TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı desteği alınarak devam edildi. Bu çalışmaları yürütmek amacı ile ASELSAN bünyesinde bir laboratuar kuruldu. ASELSAN bu çalışmaların sonucunu 2017 yılında TUFAN Elektromanyetik Top Sistemi olarak lanse etti. Dünyada daha yeni adımları atılmaya başlanmış bu teknolojide ASELSAN’ın hedefi, dünya markası olmak.

Bilim Festivalleri, Fuarlar ve Yarışmalar

TEKNOFEST

TEKNOFEST’i tanımlayacak olursak; Milli Teknoloji Hamlesi’nin aşısı diyebiliriz. TEKNOFEST gençler başta olmak üzere halkımıza teknolojiyi sevdirmek amacı ile düzenlenen uluslar arası bir festival. Festival birçok farklı alandaki teknoloji yarışması, havacılık gösterileri, konserler, seminerler, dans gösterileri gibi etkinlikleri kapsıyor. Aynı zamanda ordumuzun kullandığı yerli/yabancı üretim teknolojiler sergileniyor, firmalar ve başkanlılar standlarında insanları ağırlıyor ve üniversite-sektör işbirliğinin göstergesi olarak üniversite takımları da kendi projelerini sergileyebiliyorlar. 2019 yılında 2.si İstanbul’da düzenlenen TEKNOFEST 1.750.000 katılımcı sayısı ile dünyanın en büyük teknoloji festivali oldu.  T3 Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar’ın TEKNOFEST 2019’da 1.750.000 katılımcı rekorunun üzerine söylediği “Milli Teknoloji Hamlesi’nin aşısı tuttu” sözü de etkinliğin başarısını ortaya koymuş oldu.

IDEF

Ülkemizin ev sahipliğini yaptığı ve adeta Türk savunma sanayinin görücüye çıktığı uluslar arası bir savunma sanayi fuarıdır. IDEF(Uluslar arası Savunma Sanayi Fuarı), T.C. Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı(TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda gerçekleşmektedir. Bu seneki fuar pandemi sürecinden sebep ertelenmiş olup, IDEF’21(15’inci Uluslar arası Savunma Sanayi Fuarı)’in 25-28 Mayıs 20121tarihlerinde yapılması planlanıyor.

SAHA EXPO

İlki 2018 yılında gerçekleştirilen SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı SAHA İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği tarafından organize ediliyor. 2 yılda bir yapılması planlanan fuarda savunma, havacılık, denizcilik ve uzay sanayine yönelik üretim yapan ana üreticilerin, tedarikçilerin ve sektöre atılmaya hazırlanan firmaların bir araya geliyor. Türkiye’nin savunma, havacılık, denizcilik ve uzay endüstrisinde yerli üretim potansiyelinin sergileneceği, milli teknoloji hamlesine önemli katkılar sağlayacak işbirliklerinin gerçekleştirileceği SAHA EXPO 2020’nin bu yıl 4-7 Kasım 2020 tarihleri arasında İstanbul fuar Merkezi’nde düzenleneceği açıklandı.

DENEYAP Atölyeleri

Cumhurbaşkanlığının ilk 100 günlük İcraat Programı kapsamında, 81 ilde 100 DENEYAP Teknoloji Atölyesi kurulması amacıyla T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı güçlerini birleştirmiştir.

DENEYAP Türkiye’nin temel amacı, ülkemizin kalkınması için gerekli olan Milli Teknoloji Hamlesi’nin kamçılayıcı gücünü oluşturacak, teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireyler yetiştirmektir.

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri eğitimlerinde; iki yaş grubundaki öğrencilere girişimcilik, yaratıcı düşünme, karmaşık problem çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerileri kazandırmak amaçlanmıştır. Ortaokul ve liseye başlangıç çağındaki gençlere modern dünyanın yükselen alanlarından 10 tanesini 36 ay süreli ücretsiz eğitimler şeklinde verilmektedir.

T3 Vakfı

Yetenekli gençlerin ve her yaş grubundan insanların teknoloji ile alakalı süreçlere dahil olmasını amaçlayan T3 Vakfı, Türkiye’nin “Milli Teknoloji Hamlesi”nin bayraktarlığını yürütmektedir. Ortaokul, lise ve üniversite gençlerine yönelik teknik eğitimler ve atölye çalışmaları ile proje yarışmaları ve hackatonlara yönelik takımların kurulması ve desteklenmesini birincil faaliyet alanını teşkil etmektedir. Aynı zamanda ülkemize fayda sağlayacak teknoloji girişimlerine de destek vermektedir. En kutsal ve gerekli faaliyeti ise insanlara “Milli Teknoloji Hamlesi” ruhunu aşılamaktır.

Ülkemizin bazı taassuplar ve engellemeler karşısında kaybettiği yılları kazanmak adına giriştiği seferberlik olan “Milli Teknoloji Hamlesi”ni yazımızda kısaca anlatmış olduk.  “Tam bağımsız Türkiye”  temennisi ile…

Kaynakça

https://www.sanayi.gov.tr/

https://www.trthaber.com/

https://www.baykarsavunma.com/

http://www.millisavunma.com/

https://www.tusas.com/

https://www.togg.com.tr/

https://www.ssb.gov.tr/

http://idef.com.tr/

https://www.teknofest.org/

https://turkiyeteknolojitakimi.org/

Ne düşünüyorsun?

Yazar

4 Ayaklı Robot Projesi:”ARAT”

Yanmaz Kumaş Nedir?