içinde

Kuzey Işıkları

Kuzey Işıkları

Kuzey ışıkları herkesin görmek istediği fakat sık rastlanmayan bir doğa olayıdır. Her yıl binlerce insan, bu güzelliğe tanık olma ümidi ile yollara düşmektedir. Üstelik sadece onu görme heyecanı ile yetinmek zorunda kalma ihtimalini bilerek. Çünkü en iyi gözlemin yapılabildiği bölgeye; görülme ihtimalinin en yüksek olduğu tarih aralığında bile gidilse bu olağanüstü manzarayı görmek bir şans meselesidir.

Kuzey Işıkları Nedir?

Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki Aurora Borealis veya Kuzey Işıkları olarak adlandırılmaktadır. Güney enlemlerindeki Aurora Australis (Güney Kutup Işıkları) oluşumu da benzer özelliklere sahiptir; ancak Antarktika’da, Güney Amerika’da ve Avustralya’da daha yüksek enlemlerden görülebilmektedir.

Bu ışımalar, genellikle geceleri gözlemlenmektedir. Genel olarak iyonosferde meydana gelmektedir. Bu olgu yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görünmektedir, bu da arktik ve antarktik kutup dairelerinin içine düşmektedir. Aurora Borealis’in görünme olasılığı, kuzey manyetik kutbuna yaklaştıkça artmaktadır. Manyetik kutbun yakınlarında oluşan auroralar tam 90 derece; ancak uzaktan kuzey ufkunu yeşilimsi bir parlaklıkla, bazen de güneş alışılmamış bir yönden doğuyormuş gibi soluk bir kırmızıyla aydınlatmaktadırlar. Aurora Borealis sıklıkla gün dönümlerinde oluşmaktadır. Auroralar bütün yeryüzünden ve diğer gezegenlerde de gözlemlenebilmektedir. Daha uzun süreli karanlık ve manyetik alan dolayısıyla, kutuplara yakınlaştıkça daha çok görünür olmaktadırlar.

Kuzey Işıkları Nasıl Oluşur?

Güneş patlamalarıyla güneşten uzaya saçılan yüklü parçacıklar bir süre sonra dünyaya varır. Dünya’nın çevresinde koruyucu bir kalkan görevi gören manyetik bir alan bulunmaktadır. Bu yüklü parçacıklar manyetik alanımız ile etkileşime girdiklerinde bir reaksiyon oluşur. Bu reaksiyon sırasında Kuzey Işıkları görünmektedir. Bu ışık, üst atmosferdeki oksijen ve azot tarafından salınan fotonlardan gelmektedir. Güneş’den gelen rüzgardaki enerji dolu parçacıklar iyonosfer denilen atmosfer katmanına çarparak içindeki atomları ve molekülleri iyonlaştırmaktadır. İyonlar stabil hale geldiğinde açığa çıkardıkları enerji kutup ışıklarını oluşturmaktadır. Aurora, atmosferin üst taraflarında iyonosfer bölgesinde, genel olarak 80-100 km yukarılarda oluşmaktadır.

Kuzey Işıkları Nerelerde Görülür?

Kuzey Işıkları’nı görmek için en uygun yerler, Aurora Ovali denilen yay içinde kalan ülkelerin Kuzey Kutbu’na yakın kesimleri:

  • İsveç
  • Norveç
  • Finlandiya
  • İzlanda
  • Grönland
  • Kanada
  • Alaska
  • Rusya
Kaynakça
  • wikipedia.org
  • www.northernlightscentre.ca

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Fiat Elektrikli Araç Piyasasında: 500E

Enerjini Sona Sakla: Enerji Depolama