içinde

Kanser Teşhisinde Türk Ekolü

Kanser Teşhisinde Türk Ekolü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) akademisyenleri kanserin teşhisinde kullanılmak üzere yeni bir teknoloji geliştirdiler.

Geliştirdikleri teknoloji ile tümörlü hücrelerin kanser olup olmadığını vücudun sıcaklık değerlerinden yola çıkarak “elektrik akımı ve kızılötesi kameralar” yardımıyla teşhis edilebilmekte. 

Kanser tanısında mamografi ve ultrasonografi gibi yöntemlerin alternatifi olarak değerlendirilen  ve ABD patenti alınan yeni teknoloji, literatürdeki yerini de aldı.

ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nevzat Gençer, Prof. Dr. Cengiz Beşikci ve Doktor Öğretim Üyesi Hamza Feza Carlak ile geliştirdikleri elektro-termal görüntüleme teknolojisine ilişkin açıklamada bulundular. 

İnsan vücudundaki sıcaklık değişimlerini, savunma sanayisinde yaygın kullanılan kızılötesi kameralar ile görüntüleyerek kanserli dokuları erken evrede tespit edebilen bir teknoloji geliştirdiklerini bildiren Gençer, “Özellikle meme kanseri, tiroit ve cilt kanseri tanısında kanserli dokuların yarattığı ısı farkı, termal kameralarla algılanabiliyor. Bu teknoloji kanser tanısında farklılık yaratıyor. Tümör, ne kadar büyükse ve deriye ne kadar yakınsa kızılötesi kameraların performansı da o kadar yüksek oluyor.” bilgisini verdi.

Özellikle meme kanseri tanısında 3 milimetre küplük kanserli dokunun 3 santimetre derinlikte dahi olsa algılanabilmesinin önemine dikkat çeken Gençer, “Derin, küçük boyutlu kanserli dokuların kızılötesi kamera kullanılarak konvansiyonel termal görüntüleme yoluyla algılanmasında zorluklar var. Biz özgün bir yöntemle bu zorluğu aşacak bir teknoloji geliştirdik.” şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak:

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Balık Geçitleri

Hatay’da Bulunan Atlet Mozaiği