içinde

İnternetin Geleceği ”Metaverse”

İnternetin Geleceği ”Metaverse”

Türkçe’ye ‘sanal evren’ olarak çevrilebilecek olan ‘metaverse’ kullanıcıların internet üzerinde var olan bir dünyaya bağlanmasını sağlar.

Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic gibi şirketlerin milyarlarca dolarlık yatırım planıyla gündeme gelen metaverse konsepti, internetin gelişimindeki bir sonraki aşamadır. Teknolojiden para kazanmanın yeni yollarını arayan şirketler, metaverse ile insanlara internet üzerinden erişebilecekleri kurgusal bir evren yaratır.

Metaverse Nedir?

Sanal gerçeklik teknolojisinin geliştirilmiş hali olarak görülen metaverse, kurgusal evren olarak da tarif edilir. Metaverse kelimesi, “meta” (ötesinde anlam) ve “evren” kelimelerinin birleşimiyle meydana gelmiştir.  Ayrıca bu terim, Neal Stephenson’ın 1992 tarihli bilim kurgu romanı Snow Crash’de ortaya çıkmıştır. Sosyal medya, çevrimiçi oyun, artırılmış gerçeklik (AR) , sanal gerçeklik (VR) ve kripto para birimlerinin özelliklerini birleştiren dijital bir gerçekliktir.

Metaverse insanların

  • alışveriş yapabileceği,
  • hizmetlere abone olabileceği,
  • iş arkadaşlarıyla birlikte çalışabileceği,
  • oyun oynayabileceği 
  • çevresindeki görüntüyü kişisel zevklerine ve gereksinimlerine göre özelleştirebileceği

3D sanal bir ortam sunar. Metaverse, insanın dijital alandan ziyade dijital dünyanın içine girmesine izin verir. Kullanıcılar kendilerini bir hologram şeklinde başka yerlere yansıtabilir. Metaverse, kişinin sadece bakmak yerine içine girebildiği somutlaştırılmış bir internettir.

Metaverse önceden oluşturulmuş sanal dünyalardaki karikatürize avatarların aksine kullanıcıların gerçek fiziksel çevrelerini dijitalleştirir. Birbirleriyle gerçek insan görüntüleriyle etkileşime girebilme imkanı sağlar.

Metaverse’in İzleri

Metaverse kavramının The Matrix, Pokemon Go, Minority Report, Ralph Breaks The Internet, Black Mirror gibi sayısız film ile video oyununda tasvir edildiği bilinir.

Bu platform, çocuklar ve gençler tarafından yapılmış sayısız oyunlardan oluşur. Fortnite platformunda da  350 milyon kişinin oynadığı bir hayatta kalma oyunu da yine Metaverse örneğidir. Bu yılın nisan ayında sanal konserler veren rapçi Travis Scott bu konserlerde avatar olarak ortaya çıkmıştı. Konser 12 milyon kişi tarafından takibe alınmıştı.

Facebook yöneticileri, metaverse’i insanların oyun oynarken ya da araştırma yaparken birlikteymiş gibi hissedebilecekleri bir ortam olarak tanımlar. Zuckerberg’in teleportasyona benzettiği bu duruma göre ekranlar, hologramlar, artırılmış gerçeklik gözlükleri zamanla sanal bir evrende buluşacak. Bu durum bir tür hareketliliğin akışını mümkün hale getirecek.

Metaverse’i Anlamak

Facebook bir süredir metaverse hakkında açıklamalarda bulunuyor.  17 Ekim 2021 tarihli basın açıklamasında metaverse’in sanal ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojileri kullanan birbirine bağlı sanal deneyimlerin yeni bir aşaması olduğunu belirtiyor.

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Gaziantep’te Bulunan Satyros ve Antiope Mozaiği

Otonom Acil Frenleme Sistemi(AEB) Nedir ?