içinde

Günden Güne Hayatımıza Giren Teknoloji: 3 Boyutlu Yazıcılar

Günden Güne Hayatımıza Giren Teknoloji: 3 Boyutlu Yazıcılar

Kitapta yazan tanımı ile 3D printer,Sanal ortamda tasarlanmış 3 boyutlu nesneleri katı formda somut nesnelere dönüştüren makinelerdir.3D yazıcılar 1984 yılından günümüze kadar gelmiştir. Günümüzde 3D yazıcılar her sektörde karşımıza çıkmaktadır.

3D Yazıcı Tarihi

İlk 3D yazıcı teknolojisi 1984 yılında  Charless Hull tarafından ortaya çıkmıştır. 1986 yılında 3D Systems adlı ilk 3D yazıcı şirketinin kurulmasıyla yeni bir sektör doğmuştur. 90’lı yıllarda bu teknoloji hızla ilerlemiş, Amerika’da ilk renkli baskı alınmıştır. 2005 yılında başlayan ve 2007 yılında ilk açık kaynak kodlu, kendi parçalarını dahil prototipleyebilen yazıcıları çıkaran RepRap projesi ile 3D yazıcılar evlerimize kadar ulaşmıştır.

Nedir,Ne İşe Yarar?

3D baskı teknolojisi ile ihtiyaç duyduğunuz bir aparat basabilir, 3D tarayıcı ile taradığınız bir cismin çıktısını alabilir, çizdiğiniz bir tasarımı prototipleyebilir, hatta kendi ürününüzü oluşturabilirsiniz. Kısacası 3 boyutlu yazıcılar ile dilediğiniz her şeyi basabilirsiniz.

Nasıl Çalışır?

3D yazıcıların çalışma mantığı, herhangi bir üç boyutlu modelin katmanlama teknolojisi ile plastiği eriterek direkt olarak üretimine dayanır.

3D Baskı: Asıl inanılmaz olan bölüm olarak da 3D baskı işleminin yapıldığı bu bölümü sayabiliriz. 3D baskıya gönderdiğimiz model, baskı işleminde obje katmanlar halinde üst üste serilerek oluşturulur. Bu katmanlar plastik ergitme, laset sinterleme, sterolitografi gibi farklı yöntemler ile gerçekleştirilir.

Yüzey İyileştirme: Sonunda 3D yazıcı ile oluşturduğumuz objeler geleneksel teknolojiler ile karşılaştırıldığında boyutsal açıdan hatalar içerebilir. Bu durumda kritik objelerde son bir yüzey temizleme, iyileştirme veya geliştirme son ölçüye getirme işlemi uygulanabilir.

Mühendislikte 3D Yazıcı

Mühendislik ve Ar-Ge firmalarının göz bebeği olan 3 boyutlu yazıcılar bu tür atölyelerin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Parçası bulunmayan, zor bulunan veya diğer üretim teknikleri ile üretilmesi imkansız olan parçaları 3B yazıcılar ile hızlı ve kolayca basılabilir. Hem daha hızlı ve yok denilebilecek kadar düşük maliyetlere üretim gerçekleştirebilir. Ar-Ge firmaları için bir ürün tasarlarken ürünün neresinde hata olup olmadığını hızlıca görebilir ve gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra seri üretime geçilebilir. Bu onlar için hem zamandan tasarruf hem de maliyet açısından kar sağlar.

3D Yazıcı Kullanım Alanları

3D Yazıcılar yaklaşık 30 senedir kullanılmaktadır. 30 senede 3D yazıcılar da çok fazla değişik teknolojiler, değişik boyutlar, değişik malzemeler kullanıldı. Bu değişiklikliklerle beraber kullanım alanları dolayısıyla değişiklik gösterdi. Peki 3D yazıcı kullanım alanları nelerdir ? 3 boyutlu yazıcılar Eğitim, otomotiv, mühendislik, medikal vb. gibi bir çok sektörde kullanılmaktadır. 30 senedir 3 boyutlu yazıcılar kullanılmasına rağmen günümüzde hala yeteri kadar yaygın olarak kullanılmamaktadır. Neredeyse her sektör için büyük bir nimet olan 3 boyutlu yazıcılar aslında diğer üretim teknikleri ile kıyaslandığında daha kullanışlı, daha uygun fiyatlı ve daha hızlıdır. 3D printer başlıca aşağıda maddelendirdiğim alan veya sektörlerde kullanılmaktadır.

  • Otomotiv Parçaları
  • Mühendislik
  • Mimarlık
  • Kuyumculuk ve Aksesuar
  • Sanat
  • Kalıp
  • Medikal Parçaları
  • Dental
  • Beyaz Eşya Parçaları
  • Eğitim
3D printer ile üretilen bir kalemlik

3D Baskının Avantajları

3D baskı tıp, mühendislik ve iş alanlarında tonlarca avantaj sunar.

1) Daha Uygun Fiyatlı

2) Aletsiz Üretim

Geleneksel endüstriyel imalatta, parçaların üretimi zaman, işçilik ve maliyet gerektirir. Ancak, endüstriyel 3D baskıda düşük ila orta hacimli baskılar için bu ortadan kaldırılabilir. Böylece maliyet, zaman ve işçilikten tasarruf sağlanır.

Bu, çoğu üreticinin avantajlarından biridir.

3) Yeni Şekiller ve Yapılar Üretmek Kolay

Geleneksel üretim yöntemleri, istedikleri şekli üretmek için kalıp ve kesme teknolojilerine dayanır. Bu yöntemde, yön değiştiren delikler, gerçekçi olmayan çıkıntılar veya kare iç boşluklar eklemek zordur. 

Ancak, 3D baskı ile bu değişikliklerin yapılması kolaydır. 3D yazıcının başlığı sonsuz ve karmaşık şekiller oluşturabilir. Bu özellik 3D baskıya daha yüksek bir yapısal bütünlük kazandırır.

3D baskı ile olanaklar sınırsız. Tek sınırlama kişinin hayal gücüdür.

4) Riski Azaltmak

Bir proje oluştururken, pahalı bir kalıplama aracına yatırım yapmadan önce bir test prototipini 3D olarak yazdırabilirsiniz.

Üretime hazır bir prototip yazdırmak, büyük yatırımlar yapmadan önce güven sağlar. 3D baskı bunu daha kısa sürede ve daha ucuz bir fiyata mümkün kılar.

5) Çevre Dostu

Endüstrilerin dikkate alması gereken şeylerden biri de sürdürülebilirlik. 3D baskı enerji tasarrufludur ve daha az atık üretir.

3D yazdırılan nesne yüzde 60 daha hafif ancak katı ve sağlamdır. Atık ne kadar az olursa çevre üzerindeki etkisi o kadar düşük olur.

6) Ulaşılabilirlik

Giderek daha fazla insan 3D baskıya erişim sağlıyor. Bu ilerlemeyle insanlar, birçoğu ihtiyaç duydukları ürüne, ihtiyaç duyduklarında ve nerede olurlarsa olsunlar ulaşabilecekler. Bu senaryo kesinlikle mevcut tüketim ideolojisini sarsabilir.

7) Malzemeler İle Uyumu

Hammaddeleri karıştırmak, pahalı olabileceğinden seri üretim yöntemleri için ideal değildir. Ek olarak, fiziksel ve kimyasal özelliklerin geleneksel yöntemlerle birleştirilmesi zordur.

Ancak 3D baskı bu alanda ilerlemeye devam ediyor. 3D baskı artık metaller, cam, seramik, altın, gümüş, kağıt, biyomalzemeler ve hatta yiyecekler de dahil olmak üzere çeşitli malzemelerle uyumludur.

Elinizdeki çeşitli malzemelerle aklınıza gelen her şeyi elde edebilirsiniz.

8) Kişiselliştirmesi Kolay

Endüstriler ürünlerini üretmek için seri üretim kullanırlar. Bu, tüm ürünlerin aynı kalıbı kullandığı ve montaj hattından benzer şekil ve tasarıma sahip olacağı anlamına gelir, bu da kişinin benzersiz olmasını zorlaştırır. Ancak, 3D baskı ile, prototipin bir kısmını değiştirerek her şeyi kişiselleştirebilirsiniz.

Örneğin, 3D baskının bu özelleştirilebilmesi tıp ve dişçilik alanlarında sıkça kullanılır.

CAD Programları İle 3D Modelleme

Kendi tasarımlarınızı ve çizim defterinizdeki birçok fikri hayata geçirmek istiyorsanız, öncelikle CAD (bilgisayar destekli tasarım) programlarından en az birini bilmeniz veya bu işi sizin için yapacak basit programları kullanmanız gerekiyor. “Farklı kaydet” seçeneğindeki dosya türünde “.stl” formatı olan her CAD programı işinize yarayacaktır. Bu yazımızda CAD programları ile 3D modelleme nasıl yapılır konusunu işlemeyeceğiz, ancak internette bu konu ile ilgili birçok doküman bulunmaktadır. Modellemeye hızlı bir şekilde giriş yapmak ve çocuklarınızın da tasarım yaparak yaratıcılıklarını arttırmasını istiyorsanız, aşağıda sıraladığımız programları ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca, sadece kağıt üzerindeki çizimlerinizi hızlıca 2 boyuttan 3 boyutluya çevirmek ve üretmek istiyorsanız aşağıda sıraladığımız programlardan Smoothie-3D’yi önermekteyiz. Mühendislik veya mimarlık projelerinde profesyonel olarak tasarım ve analiz yapıp 3D yazıcılarda prototiplerinizi üretmek istiyorsanız, lisanslı programları kullanmanız işinizi daha profesyonel yapmanıza olanak sağlayacaktır.

En Heyecan Verici 3D Baskı Uygulamalarından Öne Çıkanlar

3d baskı

1 – Okyanus çöpünden proteze

Tasarımcı: Milyonlarca Dalga Projesi / Greenbatch / 3DUniverse
Avustralyalı kar amacı gütmeyen Greenbatch ve 3D Universe, okyanuslardaki milyonlarca plastik atığı kullanmak amacıyla güçlerini birleştirdi. 3D teknolojisi ile bu atıkları kullanarak çalışabilen protez uzuvlar yaratmayı başardılar.

3d baskı

2 – 3D Baskı Teknolojisi İle Hayat Kurtar

Tasarımcı: 3D Systems / OpHeart
3D baskı teknolojisi sağlık sektöründe de birçok farklı uygulamada kullanıyor. Ameliyat esnasında doktorlara ve cerrahlara yardımcı oluyor. Bunun örneği kâr amacı gütmeyen OpHeart tarafından, kalp krizi geçiren veya kalp yetmezliği olan çocukların ameliyatlarında kalp cerrahlarına yardımcı olmak için anatomik modeller üreterek mümkün olan en iyi tıbbi tedaviyi almalarına yardımcı oluyor.

3d baskı

3 – Otomobilde kahve?

Tasarımcı: Senseo
Marie 3D, bu yaratıcı uygulamayı üretmek için kahve makinesi üreticisi Senseo ile birlikte çalıştı. Dev bir kahve makinesi bir aracın üzerine monte edilerek Fransa Bisiklet Turu organizasyonu süresince Fransa sokaklarında dolaştı. Bu uygulamada Marie, 3D teknolojilerinden faydalandı. 

Kaynakça:

https://3dedi.com/

Vendor Shop

Ana Sayfa

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Hibrit Araç Teknolojisinde Toyota Liderliği

Katı Yakıtlı Roket Nedir? Nasıl Çalışır?