içinde

Elon Musk Neuralink Demosunu Tanıttı

Elon Musk Neuralink Demosunu Tanıttı

Elon Musk, 28 Ağustos’ta gece 01:00’da olacağını açıkladığı ancak 01:40’da gerçekleştirdiği etkinlikle yeni projesi Neuralink demosunu tanıttı. Neuralink’in kendi ismi ile açılmış youtube kanalından canlı yayınlanan tanıtım, büyük bir yankı uyandırdı ve sosyal medyada çok konuşulan konular arasına girdi. Peki, bu yayında nelerden bahsedildi? Birlikte bakalım.

Neuralink Nedir?

Neuralink, 2016 yılında kurulup ilk defa 2017’de tanıtılan, kâr amacı gütmeyen bir araştırma şirketi.  Basitçe açıklamak gerekirse bu şirket çip aracılığıyla insan beyni ve bilgisayar arayüzü (BMI- brain machine interfaces) arasında bir bağlantı kurmayı amaçlıyor. Bu teknoloji ile beynimizde oluşan düşüncelerin yarattığı sinyaller algılanarak bilgisayar tabanlı sistemlere yönlendirilecek. Yani, bu sayede biz kılımızı kıpırdatmadan bilgisayarda bir sayfaya tıklamak veya Tesla marka aracımızı çağırmak gibi görevleri yerine getirebileceğiz. Sunumda işitme kaybı, hafıza kaybı, depresyon ve benzeribeyin ve omurilikten kaynaklanan hastalıkların bu teknoloji ile çözülebileceğini söyleyen Musk, uzun vadede anıları kaydetmek, tekrar canlandırmak ve insan zihnini robotik bedenlere yüklemek gibi hedeflere sahip.

Elon Musk, şirketin amacı hakkında tanıtımda şu şekilde bir açıklamada bulunuyor:

“Neuralink’in amacı üzerinde durmak istiyorum. Amacımız nedir? Amacımız önemli beyin ve omurga problemlerini sorunsuz bir şekilde implante edilmiş bir cihaz ile çözmek. Kafana takacağın, normal görünebileceğin ve hissedebileceğin ama beyninde veya omurgandaki bazı önemli problemleri çözecek bir cihaza sahip olmak istersin. Ve bu işin gerçekliği zamanla herkes beyin veya omurga problemleri geliştiriyor. Bunlar en ufaktan hayati tehlikeli olana dek değişebiliyor ancak yeterince yaşarsa neredeyse herkes bir çeşit nörolojik bozukluk geliştiriyor. “

Elon Musk toplantının en başında da bu toplantının amacının para toplamak veya başka bir şey yapmaya değil yetenekli insanları onlara ürünü hayata geçirmek, güvenilir ve uygun fiyatlı hale getirmekte onlara yardım etmeleri için Neuralink’te çalışmaya ikna etmek olduğunu belirtiyor. Neuralink’in sitesine girildiğinde ise ilk karşılaşılan sayfada Join Neuralink (Neuralink’e Katıl) ibaresi görülüyor.

Mevcut Araştırmalar Nedir?
Utah dizgisinin özellikleri

Tanıtımda bu konuda günümüzdeki araştırmalardan bahsediliyor ve Neuralink’in bunlarda bulunan hangi dezavantajlardan kurtulmuş olduğunu anlatıyor Elon Musk. Utah dizgisi (utah array) isimli teknolojinin yalnızca bir uzman tarafından kullanılabilecek olduğundan, kafadan çıkan büyük kablolar ve kutular nedeniyle enfeksiyon riski barındırması gibi dezavantajları olduğundan ve bunun kullanılabilir olsa dahi bu nedenlerle işe yaramayacağından bahsediyor. Daha sonrasında ise, mevcut teknolojinin yüksek bant genişliğinde kullanılamadığından, beynimizdeki maddenin bir kısmını yok ettiğini ve her zaman çalışmadığından bahsediyor. Bütün bu teknolojilerde bulunan problemleri çözeceklerinden bahsederken projedeki ilerlemeyi anlatıyor. 

Neuralink’in geçen yazdan şimdiye gelişimi

Neuralink elbette bu alanda tek çalışan şirket değil. Apple’ın, DARPA’nın ve Facebook’un bu konuda birtakım girişimleri var. Neuralink’e oldukça benzeyen bir startup olan Kernell ise alzheimer nedeniyle beyinde oluşan sorunları bir çip aracılığıyla çözmeyi planlıyor. Bunların yanı sıra Brainco, Neurable, OpenBCI gibi bu konu ile ilgili çalışmalarda bulunan oluşumlar mevcut.

Neuralink’in Özellikleri
Neuralink’in özellikleri

Bu teknolojinin en öne çıkan özelliklerinden biri görünmez olması ve oldukça ufak olması. Cihaz yalnızca 23mmx 8 mm boyutlarında (madeni para büyüklüğünde) olarak tanıtılıyor. Bu konuda Musk “Şu anda kafamda bir Neuralink bulunduruyor olabilirim ve bunu bilemezsiniz. Belki de bulunduruyorumdur.” diyerek espri yapıyor.

Nerualink, megabit seviyesinde yani bir wifi hızında veri iletimi gerçekleştirebiliyor. Pil ömrü tüm gün olarak belirtildi ve kablosuz şarj edilebileceği belirtiliyor. Cihaz başı sahip olduğu kanal sayısı 1,024. Sıcaklık ve basınç ölçümü yapabildiğini ve bunları kablosuz olarak 5-10 metre uzaklıktaki bilgiler telefona vb aktarılabildiğine de değiniliyor.

Neuralink’in yerleştirilmesi.

Neuralink’in takılmasının bir saatten az olacağı, operasyonla aynı gün içerisinde hastaneden ayrılınabileceği ve yapılması için anesteziye gerek olmayacağı belirtiliyor. Bunun, ufak elektrotlar beyine hiçbir kanama olmadan robot tarafından beyin taranarak dikilmesiyle gerçekleşeceği anlatılıyor. Neuralink, bu yıl FDA dan çığır açıcı cihaz onayı almış.

Üç Domuz Demosu
Kullanılan domuzlardan biri.
Dororhy’nin beyin sinyalleri.

Joyce, yalnızca hiçbir implant bulunmayan küçük sevimli bir domuzun nasıl göründüğünü ve diğerlerinden görünüş olarak farklı olmadığını kanıtlamak için bulunuyor. Dorothy üzerinden Neuralink’in istediğimizde sorunsuz bir şekilde çıkarılabileceği ve operasyonun tersine çevrilebileceği gösteriliyor. Büyük grafik bir ekran aracılığıyla Gertrude burnuyla, ağzıyla bir şeye dokunduğunda nöronlardaki aktiviteyi algılayan 1.024 elektrottan ortaya çıkan sinyalleri gösteriliyor ve beep sesi şeklinde bu sinyaller duyuluyor. Ayrıca bir domuz üzerinden aynı anda beyinde iki Neuralink kullanabileceğini de gösteriyor.

 

 

Kaynakça:

https://towardsdatascience.com/

https://www.quora.com/

https://www.neuralink.com/

https://www.thequint.com/explainers/

https://interestingengineering.com/

https://www.youtube.com/

 

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Elimiz Aslında Bir Kimlik Mi?

İş Görüşmesinde Sizi Öne Çıkaracak 11 Ücretsiz Eğitim