içinde

Elektrikli Araçlarda Platform Yapısı

Elektrikli Araçlarda Platform Yapısı

Otomobil platform yapısı; tasarımdan üretime kadar ki süreçte birçok mühendislik konusuyla karşılaşmaktadır. Firmalar bu zamana kadar problemlere küresel yaklaşımlarla karşılık verdiler. Aynı ve yenilikçi düşünceyi elektrikli araç sektöründe de uygulama fikrini hayata geçiriyorlar.

Araçlarda ”Platform” Nedir?

Platform; aracın üzerine inşaa edildiği yapıdır. Motor, şanzıman, aks gibi parçaları bir arada tutar. Şasinin yerleştirildiği platformun yapısı otomobilin segmanından performansına, kaza anındaki güvenlikten yakıt tüketimine kadar birçok noktada avantaj ve dezavantaj sağlamaktadır. Markaların elektrikli araçlara geçmesiyle birlikte platformlarda değişiklikler meydana gelmiştir.

Batarya paketinin eklenmesi, elektrik motorundan en yüksek enerjinin alınması için gereken dizayn platformlarda bir takım mühendislik çalışmaları gerektirmiştir. Yapılacak bu mühendislik çalışmalarının her firmaya özgü olması markalar için büyük bir zaman ve maliyet . Hele ki sektörde bu kadar hızlı gelişen ve kendini kabul ettiren teknolojiye karşı. Konvansiyonel araçlarda olduğu gibi EV ve PHEV gibi yeni teknolojiler için de ortak platform kullanımı geçerlidir.

Markalar, ortak platform kullanımı ile her model ve segman için ayrı ayrı platform üretmemektedir. Ortak platform ile aynı üretim bandında birçok farklı modeli seri olarak üretilebilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse Subaru geliştirdiği yeni platformunu gelecekte çıkartacağı araçların hepsinde kullanmayı planlamaktadır. Dezavantajı ise geniş bir yelpazeye hitap etmesi araçlarda tek tip olacağı hissiyatı yaratmaktadır. Tüketici için bu durum son derece etkili olurken üretici için risk demektir.

Elektrikli araçlara eklenen parçalar konvansiyonel araçlarda kullanılan platformların uyarlanmasından kaynaklı aracın dengesini değiştirmektedir. Batarya paketinin büyük ve ağır olması aracın ağırlık merkezini değiştirmesini engellemek için ön ve arka tekerlekler arasına koymak ağırlık merkezinin tam ortada olmasını sağlamaktadır. Bu da yolcu kabininin daha geniş olmasına izin vermektedir. Virajlarda aracın savrulmamasını sağlamaktadır ve yol tutuşunu arttırmaktadır. Tesla da bu düşünceden yola çıkarak Model S aracında kaykay platform modelini kullanarak yeni bir yapı sunmasına rağmen pil gününde açıkladığı yeni pil teknolojisinde kullanacağı 4680 pillerin pil paketi için yeni platform kullanacağını duyurmuştur. Kia- Hyundai ise kaykay modeli için eski BMW mühendisinin kurduğu Canoo firması ile anlaşmıştır.

Bütün bunları toparlayacak olduğumuzda ortak platformun;

Avantajı

  • Tasarım, geliştirme ve üretim maliyetlerinde azalma
  • Basit, kaliteli ve hızlı üretim
  • Depolama avantajı
  • Yedek parça yada yetkili servise erişimde kolaylık

Dezavantajı

  • Aynı tarz arabaların artmasından kaynaklı tasarımlarda özgünlük kaybı
  • Platformda kullanılacak parçaların yeni tasarıma uymaması halinde yeni tasarım ve üretim süreci
  • Ortak kullanılan bir parçadan kaynaklı hatada üretilen modellerin geri çağrılması ve firmaların zararları

Markaların Kullandığı Platformlar

Markalar sektör stratejilerine ve ürün gamına uygun olarak yeni platform çalışmalarını da yapmaktadırlar.

BMW

Arkadan çekişli (RWD) araçları için CLAR platformunu, önden çekişli (FWD) araçları için FAAR platformunu kullanacak. Hibrit, elektrikli ve konvansiyonel araçların hepsinde bu paltformu kullanmayı planlamaktadır.

Ford

Global elektrikli platformu 1 (GE1). Bu platform elektrikli Mustang Mach E’nin RWD ve AWD modellerinde kullanılan C2 platformunun önemli ölçüde revize edilmiş halidir.

Hyundai

Mercedes – Benz

EQE ve EQS SUV modellere özel yeni platformu Mercedes Benz Elektrikli Otomobil Mimarisi (EVA) modelidir. EQC ve EQA modellerinde kullanılan ise Moduler Elektrik Mimarisi (MEA)’dır. Küçük ve orta segman araçlarda 2025 yılından itibaren kullanacağı platform ise; MB Modüler Elektrik Mimarisi (MMA)’dir.

Renault – Nissan – Mitsubishi

Bu üç firmanın ortak kullanacağı modül CMF – EV modelidir. Kompakt, sedan ve crossoverda kullanılacaktır. Nissan firmasının Friya crossover modelinde göreceğiz. Platform; Fransa’nın Flins, ABD’nin TN, İngiltere’nin Sunderland ve Japonya’nın Oppama üretim tesislerinde üretilecektir. 2010 yılında Nissan Leaf modelinde kullandığı Nissan EV platformu da mevcuttur.

Volkswagen

Volkwagen’nın en bilindik düşük fiyatlı modelleri için tasarlanan düşük maliyetli ve esnek yapılı olan Modüler Elektrikli Platformu (MEB)’dur. Üretim yeri ise Almanya’nın Zwickau, Çin’in Şanghay ve ABD’nin Chattagona, TN üretim tesisleridir.

Porsche tarafında geliştirilen ve E Tron GT modellerinde kullanılan J1 platformudur. Üstün performanslı elektrik (PPE) platformu yüksek ve alçak tabanlı versiyonları olan Audi ve Porsche modellerinde kullanılıyor. Elektrikli Audi E Tron‘un platformu, içten yanmalı araçlardaki platformun revize edilen hali kullanılmıştır.

Kaynakça

www.tehad.org

Süreyya Kocabey – Elektrikli Araçların Dünü-Bügünü-Geleceği

www.driving.com

www.teslarati.com

www.ikinciyeni.com

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Gezegenlere Otonom İniş

Etkisi Makro Kendisi Mikroplastikler