içinde

Çin’den Ayın Uzak Yüzeyine Rover!

Çin’den Ayın Uzak Yüzeyine Rover!

8 Aralık Cumartesi günü yerel saatle sabaha karşı 02:23’de Çin’in güneyinden bir roket fırlatıldı. Bu roket Ay’a bir uzay aracı götürüyor. Chang’e-4 adlı bu araç iki temel bölümden oluşuyor. Bir parçası inişi gerçekleştirecek. Diğer parçası ise bir rover. Yani tekerlekli olduğu için Ay yüzeyinde dolaşabilecek bir araç. Bu araçta panaromik kameralar,düşük frekans spektrometre, Ay yüzeyini tarayacak bir radar gibi enstrümanlar var. Bu ay görevinde diğerlerinden farklı konu var. Birincisi ilk kez Ay’ın karanlık yüzüne bir araç gönderiliyor. İkincisi bu aracın içinde canlılar var.

Peki Chang’e 4 Ay’ın diğer tarafına inince iletişim nasıl sağlanacak? Çinliler bunun için Mayıs ayında başka bir uydu gönderdiler.İndikten sonra Ay’ın etrafında dönen o uydu yardımıyla Dünya’yla iletişime geçecek. İçinden bir rover ayrılarak Ay’ın yüzeyinde bilimsel çalışmalar yapmaya başlayacak. Bize uzak yüzeyinin sıcaklığı, kozmik ışınlar gibi konuların yanı sıra Ay toprağının ve kayalarının kimyasal ölçümlerini de yapacak.

İneceği bölgede çoğunlukla demir oksit bulunması bekleniyor. Bir de büyük ihtimalle biraz Toryum bulacak. Toryum, nükleer enerji için şu anda kullanılan Uranyum’un yerini alabilen radyoaktif bir metal. Daha şimdiden Dünya’da 15 tane Toryum reaktörü var. Chang’e 4’ün önümüzdeki Ocak ayında Ay’ın bize uzak yanına iniş yapması bekleniyor.

Bu roketin yanında götürdüğü türlü alet edevat arasında bir de 3 kiloluk bir kutu taşıyor. O kutunun içinde patates ve çiçek tohumları var. O kutunun içinde başka bir şey daha var: ipek böceği yumurtaları.Amaç bu larvaların karbondioksit üretmesi ve bunun bitkiler tarafından kullanılması. Bitkilerin de fotosentez yoluyla oksijen üretmesi. Böylece o kutunun içinde basit bir döngü yaratmak istiyorlar. Küçük bir kamera ile de bu görüntü takip edilecek.

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Elon Musk’tan Tavsiyeler

Savunma Sanayii Başkanlığı ve TUSAŞ Arasında İmzalar Atıldı