içinde

Boeing Zor Durumda: 737 MAX KRİZİ

Boeing Zor Durumda: 737 MAX KRİZİ

Boeing 737, çok tutulan yolcu uçağı ailelerinden birisi. Boeing, düzenli çalışmalarla 737 ailesini daha iyi bir hale getirmeye çalışıyor. Bunlardan en başarısızı ise maalesef en son çıkan, 737 Max ailesi oldu. Altı ayda, iki 737 Max 8 düştü. Çok yeni bir uçağın piyasaya sürüldükten sonra,  bu kadar kısa sürede düşmesi, rastlanır bir durum değil haliyle. Peki bu uçaklara ne oldu? Şu an neden hepsi ground edildi?

Teknik Özelliklerinden Başlarsak: 

Boeing 737 Max ailesi Max 7, Max 8, Max 9 ve Max 10 olmak üzere toplam 4 uçak modelinden oluşuyor. Modellerin hepsi LEAP-1B motoru kullanıyor, tüm uçakların kanat açıklığı 35.9 metre. Aralarındaki fark biraz da anlaşılabilir olduğu gibi, büyüklükleri. Karşılaştırmanın daha kolay olabilmesi için, aşağıya bir tablo ekliyorum.

Model

Azami Koltuk Kapasitesi

Uzunluk

Menzil

Ek Tank Durumu

Max7

172

35.56 m

7.130 km

Yok

Max8

210

39.52 m

6.570 km

Yok

Max9

220

42.16 m

6.570 km

Var

Max 10

230

43.8 m

6.110 km

Var

Boeing 737 Max’in İlk Uçak Kazası 
İlk Kaza Yapan Uçak
Boeing 737 Max’in İkinci Uçak Kazası

10 Mart 2019 tarihinde Etiyopya Havayolları’na ait  bir Boeing Max 8, Addis Ababa- Nairobi arası bir uçuş gerçekleştirecekti. Pilotlar kalkıştan kısa bir süre sonra acil durum bildirdiler, inmek için izin istediler. Fakat bundan sonra radardan kayboldular. Uçak kalkışından 6 dakika sonra düşmüştü. 157 kişi hayatını kaybetti.

İkinci Kazayı Yapan Uçak

Farkındaysanız bu iki uçak kazası birbirine çok benzer. Sıfır sayılabilecek iki uçağın aynı şekillerde düşmesi tesadüf değil, teknik bir hata.

 

Kazalardan Sonra Neler Oldu?

İlk kazadan sonra Çin, Etiyopya ve Cayman Adaları 737 Max’lerin operasyonlarını durdurdu. İkinci kazadan sonra ise arasında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkeler 737 Max uçuşlarını iptal etti. Avrupa Havacılık Otoritesi ise, Avrupa Hava Sahasında 737 Max’lerin uçuşlarını yasakladı. Bu yasaklamalar olurken bazı tuhaf olaylar da oldu tabii ki. Dubai’den Prag’a giden bir 737 Max, Avrupa Hava Sahasına giriş yapamadı. İstanbul üzerinde uçuş yaptıktan sonra Ankara’ya indi ve özel izinlerle Ankara’dan Prag’a uçtu. Türk Havayolları ise havada olan Tüm 737 Max’lerini geri çağırdı, Filosunda olan 12 737 Max, ground edildi. Boeing bu olaylardan sonra hisselerinde çok büyük düşüşler yaşadı.

THY’nin Ground Edilen Uçakları
Boeing’in Hatası Neydi?

Aslında sorunun Manevra Karakteristiği Takviye Sisteminden kaynaklandığı anlaşıldı. Bu sistem 737 Max’lerde yeni kullanılıyordu. Bu sistem, devreye girmemesi gereken zamanlarda devreye giriyor, üstüne bir de pilotlara kontrol şansı tanımıyordu. Boeing bu kazalardan 6 ay sonra hatasını kabul etti ve mini bir film hazırladı. Boeing’de test pilotu olarak çalışan bir kadın pilot, 737 Max’lerin gayet güvenli olduğunu vurguluyordu. Videoyu aşağıda bulabilirsiniz.

 

 

 

Üretilen Boeing 737 Max’lere Ne Oldu?

Boeing 737 Max’lerin üretimini hatasını kabul etmesine rağmen durdurmadı. O kadar çok elde kaldılar ki, hangarlarda uçaklar için yer kalmadı. Aşağıda Boeing fabrikasının otoparkında çekilmiş bir fotoğrafı görüyorsunuz. Arasında THY’ nin de teslim almayı beklediği 737’ler de var. 

Şu an 737 Maxler hala yerdeler. Yolunuz İstanbul Havalimanı’na düştüyse, bu uçakları pistte görmüş olabilirsiniz.

Boeing uçaklarının hala çok güvenli olduğunu savunmakta ısrarcı. Peki siz bir gün gerçekten bir 737 Max ile uçmak ister miydiniz?

Kaynakça:
  • www.milliyet.com.tr
  • tr.sputniknews.com
  • www.boeing.com
  • en.wikipedia.org

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Piezoelektrik Özellik Nedir?

Kardan Elektrik Üretebilen Cihaz Geliştirildi