içinde

Biyohibrit Robotlar

Robotlar, ilk üretim dönemlerine  göre mekanik sistemlerinin yanı sıra kontrol ve algılama sistemleri de bulunan, bilgisayar algoritmalarına uygun şekilde çalışan ve bu algoritmalar sayesinde akıllı gibi davranan makineler olarak hayatımızda yerini almaya başlamıştır.

Robotun sözlük anlamına gelecek olursak; en az bir kol ve bu kola ait vantuz, pens, elektromıknatıs gibi organlara sahip, hidrolik, pnömatik ve elektriksel sensörler ve basınç algılayıcıları sayesinde çalışan, bilgi işlem organlarına sahip, mekanik kontrollü maniplelerdir.

Maja Mataric’e göre ise, robot, ortamdan topladığı verileri, sahip olduğu bilgi ile sentezleyerek, anlamlı ve amacına uygun hareket edebilen ve bunu güvenli bir biçimde yapan makinedir. Zaman geçtikçe robotların insan özellikleri taşıdığı gözlemlenmektedir.

Tanımı her geçen gün genişleyen robotlar, farklı alanlarda kullanılmak amacı ile sürekli geliştirilerek üretilmektedir. Gelişim sürecine göre değişen 4 tanımın tamamı bir noktada birleşmektedir. Bir mekanizmadan robot adı altında bahsedebilmek için, onun 4 temel kısmı içermesi gerekmektedir.

Bu 4 temel kısım,

  • Sensörler
  • Program
  • Mekanik düzenek
  • Elektronik devreler

şeklindedir.

Bir kişinin robot yapabilmesi için öncelikle robotlar hakkında yazılım, mekanik ve elektronik bilgisine sahip olması gerekmektedir. Robotik ile yeni ilgilenmeye başlayan kişilerin ilk tercihi, engel algılayan robot, çizgi izleyen robot ya da ışığı algılayan robot gibi daha kolay robot uygulamalarını denemeyi tercih etmelidir.

Robotlar nasıl yapılır sorusunun cevabı kişinin mekanik, yazılım ve elektronik bilgisinin tamamına hakim olması gerektiğidir. Bu nedenle robot yapımı genellikle bu alanların en az biri hakkında bilgisi olan kişilerden oluşturulan ekipler tarafından gerçekleştirilmektedir.

Robot Nasıl İnşa Edilir?

Esneklik, uyumluluk ve dayanıklılık… Önemli mühendisler geleceğin biyolojide olduğunu söylüyor. Dr. Ritu RAMAN biyohibrid robotlar konusunda kayda değer çalışmalar yapan bir mühendis.  Amacı, hastalıklar ve hasarlarla savaşmak için insan bedenine yerleştirilebilecek, biyolojik malzemelerle çalışan makineler yapmak.

Biyohibrit Makinelerde Hangi Biyolojik Malzemeler Kullanılıyor?

Yaşayan doku mu ?

Bazı benzerlikler içeriyor. Robotun yürümesini sağlayan, harekete geçirici görevi gören iskelet kasını yapmaya çalışırken ortaya neredeyse lastik bant gibi görünen bir madde ortaya çıktığı duyuruldu. Bir tür kalıp veya 3B bir yazıcı ile hücreleri ve farklı proteinlerin bir karışımı modelleniyor.

“Herkese aynı ilacı vermek yerine, neden onlara vücudunun ihtiyaç duyduğu kimyasalları üretebilecek veya hangi kişinin bu ilaca ne kadar ihtiyaç duyduğunu hissedip dozu ona göre onaylayacak bir implant takılmıyor?” sorusu ile, bilim insanı  Ritu RAMAN bu soruna çözüm bulmuştur.

Biyorobotlar esnek kasları çevreleyen  kaslara sahip ve ışığa yanıt vermek için genetik olarak programlanabiliyor.

Genel tedavi yöntemleri değil, kişiye özgü tedavi yapılması hedefleniyor. Eğer başarılı olunursa Dünya’da birçok hastalığın çaresi bulunabilecek. Hareket yetisini kaybetmiş insanlara bunu tekrardan sağlayabilme umut ediliyor. Eğer başarılı olunursa insanlık için büyük bir başarı olması bekleniyor.

Referanslar:

1. https://www.stendustri.com.tr

2. https://beyinsizler.net/

3. https://www.resizenow.com/

4. https://www.digitalbursa.com/

5.https://beyinsizler.net/

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Hangi Programlama Dili Bana Göre?

Balık Yağı Mı? Alg Yağı Mı?