içinde

Bir Yıldıza Hükmetmek : Dyson Küresi

Bir Yıldıza Hükmetmek : Dyson Küresi

Enerji kaynaklarına olan ihtiyaç arttıkça bir enerji problemi doğmaktadır. Fosil enerji kaynaklarının bize verdiği zarar dolayısıyla yenilenebilir kaynakların önemi her geçen gün artmaktadır. Peki, bu enerji krizi uzak bir gelecekte nasıl çözülür? Geçmişte yazılan çizilen ve günümüzde gerçekleşme ihtimaline her geçen gün yaklaştığımız bilim kurgu bu konuda ne diyor? Sizinle küçük bir bilim kurgu dünyasına giriş yapalım.

Dyson Küresi Nedir?

Bildiğiniz üzere uzay sonsuz karanlıklar içerisindedir. Bu karanlık da ise ışık saçan yıldızlar bulunmaktadır. Sayısı bilinmeksizin, gezegene sahip olan veya olmayan bu yıldızlar bizim Güneş’imiz gibi parıldamaktadır. Bu parıldayan gök cisimlerinin yakın geçmişte dolaylı veya dolaysız pek çok enerji kaynağının sırrı olduğunu biliyoruz. Buna bağlı olarak güneş panelleri üreterek direkt olarak Güneş’imizden daha çok enerji elde ettik. Peki, daha da enerji elde etme imkanımız olsa? Belki de karanlık uzayda yıldızının enerjisini tamamen kullanabilen farklı canlı türleri de mevcut olabilir. Ya da olabilir mi?

Dyson küresi aslında bize tam olarak bunu açıklıyor. Güneşin etrafını tamamen enerji üretimine uygun hale getirip oradan yararlanarak büyük bir enerji kaynağı elde etmek. Bu fikir öncelikle 1960 yılında Freeman Dyson tarafından ortaya atılmış. Uzayda farklı yaşamlar arama ile ilişkilendirilmiştir. Eğer bir canlı türü endüstride çok ilerlemiş ve enerji krizi yaşıyorsa daha çok gelişerek yıldızının etrafını sarabilir. Sonra da bu yıldızın daha sönük ve kararmış görünmesi de bize orda bir medeniyet olduğunun işaretini verebilirdi.

Tabi bu teoriden sonra uzayda bu tarz işaretler aranmış, medyanın da oldukça ilgisini çekmiş. Peki ya, yıldızımızın yani Güneş’imizin etrafını enerji depolamak için bir mega proje yapmak istediğimizi hayal edelim. Bu nasıl olabilirdi? Herhangi bir gelecekte insanoğlu böyle bir projeye imza atabilir mi? Bu hayalimizi bazı veriler, kabuller hatta belki zorlamalar ile yazıya dökelim.

Dyson Küresi Nasıl İnşa edilir?

Fikir aşaması

Bu kısım biraz bilim kurgu lakin gelecek nesillerde neden var olmasın diyerek bu yapının nasıl inşa edileceğini hayal edelim. Güneş’imizin yüzey alanı 6,088×10¹⁸ m² olduğu sabittir. Yıldızımızın etrafını sarmak için öncelikle bir yapı kurmamız gerekli. Bu yapıyı günümüz teknolojisi ile hayal ettiğimizde, bize bolca güneş paneli gerekiyor. Güneş panellerini bir uydu şeklinde tasarladığımızı düşündüğümüzde uzaktan enerji iletimi teknolojisine de ihtiyacımız var.

Bunlarla beraber problemlerimizi 3 temel başlık altında toplayabiliriz. Malzeme, tasarım ve enerji şimdi bu problemlerimizi inceleyelim.

Malzeme

Güneş’imizin yüzey alanından bahsetmiştik. Bu yüzey alanını sarabilmek için bizim 1 km²’lik güneş panellerine ihtiyacımız olduğunu varsayalım. Bu varsayıma bağlı olarak 30 katrilyon panele ihtiyacımız olduğunu düşünürsek, 100 kentilyon ton malzeme sarfiyatımız olduğunu düşünebiliriz.

Tasarım

Tasarım aşamasında güneş panellerimiz, bakım istemeyen ve olabildiğince üretimi kolay bir yapıda olması gerekiyor.

Enerji

Bir enerji tesisi üretmek içinde sonuç olarak enerjiye ihtiyacımız var. Bir şeyleri uzaya göndermek için çok yoğun bir enerji kullanılır. Günümüzde ki bütün fosil yakıtlar ve uranyumu kullandığımızı düşündüğümüzde ancak Everest Dağı büyüklüğünde bir kütleyi uzaya gönderebiliriz. Bunun yanında üretim içinde enerjiye ihtiyacımız olacak.

Çözümler ve Yapı Aşaması

Bu konu hususunda Merkür bazı sorunlarımızı çözebilecek kapasitede. Eğer yüzey sıcaklığına dayanıklı bir altyapı sağlayabilirsek, yıldızımız için ilk adımı atarız ama nasıl? Öncelikle Merkür metalce zengin bir gezegen bu malzeme sorunumuzu çözebilir. Yerçekiminin Dünya’dan 1/3 az olması ve atmosferi olmaması da uzaya araç göndermenin daha kolay olacağı anlamına geliyor.

Öncelikle bize Merkür’de ilk orada üretim yapabileceğimiz bir altyapı sağlamamız gerekiyor. Bu otomasyon yapısını denetleyici robotlar veya bir insan grubu da şart. Bu oluşumun da güneş enerjisi ile enerjisini sağlayacağız.

Aynı zamanda burada yıldızın yüzeyinden gerekli madenleri elde edecek madenci robotlar veya madenci sistemler. Buna bağlı olarak hammadde hazırlığı ve depolama için olağan yapılar. Son olarak Güneşin yörüngesine yerleştirmek için bir top sistemi kurarak bize enerji tasarrufu sağlayarak yörüngeye yerleşim sağlayacaktır. Buna bağlı olarak top yapısını uygun bir şekilde origami gibi açılacak bir güneş paneli tasarımına ihtiyacımız var.

Kaynakça

  1. arxiv.org/pdf/1503.04376.pdf
  2. www.sentientdevelopments.com/2012/03/how-to-build-dyson-sphere-in-five.html
  3. www.wolframalpha.com/input/?i=one+hundred+quintillion+tonnes+%2F+(4*pi*+(0.36+au)%5E2)
  4. tr.wikipedia.org/wiki/Merk%C3%BCr
  5. https://tr.wikipedia.org/wiki/Dyson_k%C3%BCresi
  6. kurzgesagt.org

 

 

 

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Hatay’da Bulunan Lykurgos Mozaiği

Mavi Renk Neden Doğada Nadir Bulunur?