içinde

BeElectric-01 İtalya Yolcusu

BeElectric-01 İtalya Yolcusu

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde faaliyet gösteren İTÜ Racing Kulübü‘nün, tasarımına Temmuz 2017 yılında başladığı elektrikli ve otonom(sürücüsüz) aracı BeElectric-01 24 Temmuz 2019’da Formula Student Italy’de boy gösterecek. 

Makina, elektronik haberleşme, elektrik ve endüstri mühendisliği gibi farklı alanlardaki öğrencilerden oluşan İTÜ Racing Kulübü’nün proje lideri Ömer Demirci, “Kulübümüz çatısı altında yapılan projeler ile takım üyeleri, sorumluluk alma, takım olarak çalışabilme, verilen işi zaman kısıtlaması altında bitirebilme gibi konularda tecrübeler edinmek için mükemmel bir fırsat buluyorlar” sözleriyle genç mühendislik öğrencileri için bu projelerin öneminden bahsetti.

Yarışma içeriğiyle ilgili de bilgiler veren Ömer Demirci “Formula Student dünyada 14 farklı ülkede düzenlenen ve 100’ün üzerinde üniversitenin katıldığı bir organizasyon. Katılımcılar bu yarışmada bir yıllık planlama ile Formula tipi yarış otomobili tasarlayıp üretiyorlar. Yarışmada araçların tasarım, teknik denetim, dinamik etaplar ile 3 farklı kategoride pist yarışının ardından tüm etaplardan topladıkları puanlara göre sıralaması gerçekleşiyor.” dedi.

BeElectric-01’in Donanımı ve Çalışma Prensibi

  • Çevreyi algılama işlemi lidar ve kamera sensörleriyle sağlanır. Lidar sensörü çevresindeki engelleri algılayıp aracın herhangi bir engele çarpmadan rotasını oluştururken, stereo kamera sistemi ise aracın engellerden bağımsız olarak yarışmada pistin sağ ve sol sınırlarını oluşturan iki farklı renkteki konileri tespit etmesini sağlar.
  • Algılama sistemlerinden gelen verilerin analizi otonom araçlar için özel olarak üretilmiş yapay zeka algoritmaları çalıştıran Nvidia Px2 süper bilgisayarında gerçekleştirilir.  Ana kodlar ve algoritma bu bilgisayar üzerinde hesaplandıktan sonra hareketi sağlayan aktarma organlarına sinyal olarak iletilir ve sabit mıknatıslı senkron elektrikli motoru aracı harekete geçirir.
  • Motorun nominal gücü 80kW olup 180 kilometre hıza kadar çıkabilen aracın direksiyon hareketleri için konum kontrollü bir motor; frenleme için ise pnömatik bir sistem kullanılmıştır.

Kaynak

  • www.aa.com.tr

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Fikirlerini Ürüne Dönüştür: 3D Yazıcı

Atıktan Türetilmiş Yakıt Nedir?