içinde

Atasının İzinden: ŞAHİ-209

Atasının İzinden: ŞAHİ-209

ŞAHİ-209, elektromanyetik fırlatma sistemleri (E.M.F.S.) teknolojisinde özgün tasarımlar ve milli çözümleri üretmek üzere kurulan YETEKNOLOJİ A.Ş. tarafından üretildi. ŞAHİ-209 ismini İstanbul Kuşatması esnasında Fatih’in İstanbul’un surlarını yıkmakta kullandığı en etkili silah olan, bir nevi çağ açıp, çağ kapatan top “ŞAHİ” ve Türk Kara Kuvvetleri’nin kuruluş tarihi olan M.Ö. 209’dan almıştır.

Fırlatma için patlayıcı yerine elektrik kullanımı ile lojistik kolaylığı, kolay kullanım, operasyon-depolama güvenliği sağlayan bir elektromanyetik top (EMT) sistemidir . Klasik barutlu sistemlere göre çok ucuz atış maliyetiyle ses hızının 6 katı (+mach6) ve üstünde hipersonik hızlarda atış yapabilmektedir. 

%100 Milli Tasarım

ŞAHİ-209, YETEKNOLOJİ tarafından %100 milli tasarıma sahip, üstelik %95 de yerli oranlarda üretiliyor. Hızal, yerli olarak kullanmadıkları malzemelerin elektronik komponentler olduğunu ve bunların Türkiye’de henüz üretilmediğini ancak üretilmesiyle ilgili çalışmalar olduğunu belirtiyor.

Alanında Bir İlk

Dünya üzerinde dört ayrı ekip elektromanyetik fırlatma sistemi üzerine çalışıyor ve bu ekipler Türkiye ile beraber ABD, Çin Halk Cumhuriyeti ve Fransa-Almanya ortaklığı. Fransa-Almanya ekibi saha testleriyle ilgili hala bir veri veya görüntü paylaşmadı. Hızal, elektromanyetik top sistemini mobil bir platformda, sahada hareket edebilir ve tekrarlı atımlar yapabilir şekilde uygulayan üç ülkeden biri olduğunu belirtiyor.

2 Farklı Mühimmat

Hedefe daha hızlı ulaşan mermisi, çok düşük radar kesit alanına sahip olduğu için tespit edilmesi zordur. ŞAHİ-209 Blok 1, 28 mm’ye kadar çapı çıkabilen tungsten zırh delici alışım mühimmatları atabiliyor. Blok2’ye baktığımızda ise 35 mm kalibrede, 450 mm boyunda, 1 kilo ağırlıkta yani top mühimmatı ebatlarında mühimmatlar atabilme yeteneğine sahip. Blok 2, üç farklı mühimmat türünü atış cetvelinde bulunduruyor. Birincisi, yüksek infilaklı ve antipersonel özellikte olan tapa. Zaman ayarlı bir şekilde hedeflere planlanan zamanda, planlanan mesafede patlatılmak üzere ayarlanan parçacıklı bir mühimmat. Henüz kullanılmasa da üzerinde çalışılan bir diğer model de zırh delici mühimmat. Sığınak,korugan gibi hedefleri delip içeride infilak ediyor.

10 Kat Daha Güçlü

Blok 1, 1 megajoule güçle 300 gram ağırlığındaki bir mühimmatı 10 kilometre menzile ateşleyebiliyor. Blok 2 ise 10 megajoule darbeli güç kaynağı ile 1000 gramlık mühimmatı 50 kilometre menzile ateşleyebilmesi ile görünmeyen, menzil ötesi, ufuk ötesi özel balistik atışlar söz konusu oluyor. Arada bu kadar fark varken teknik olarak da birçok farklılığın olması söz konusu oluyor. Blok 1, 3 metre namlu uzunluğuna sahipken; Blok 2, 7 metre namlu uzunluğuna sahip. Blok 2 daha ileri bir teknoloji olduğu için, daha farklı alt sistemlere sahip. Otomatik yükleme sistemi, mühimmatların daha hızlı yüklenebilmesi için, entegre güç yönetim sistemi, şarj ve dolayısıyla atış sıklığının artırılması için buna bağlı bir atış kontrol sistemi gibi sistemler mevcut. Elektromanyetik etkilere göre tasarlanmış hassas bir kompozit gövdeye sahip. 180 derece açı tarayabilmesinin yanında 45 dereceyi bulan yükselme açısına sahip olması sayesinde çok kritik atışlar yapabiliyor.

Ülkemizin elektromanyetik fırlatma sistemleri üzerine yaptığı çalışmaların başarılı bir göstergesi olan ŞAHİ-209’un üretiminden tasarımına bir mühendislik mucizesini gerçekleştiren YETEKNOLOJİ’ye teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Daha nice güzel buluşun ülkemize kazandırılması temennisiyle…

  • Kaynaklar
    • https://www.savunmasanayiidergilik.com/
    • http://www.millisavunma.com/
    • https://www.ssb.gov.tr/

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Yeni Türlerin Rekabeti: İstilacılar

Mısır Bu Antik Piramidi Yenilemeli mi?