içinde

Aşı Kayıtları Cildimizin Altında Saklanıyor

Aşı Kayıtları Cildimizin Altında Saklanıyor

Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanan maddelerdir. Belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklık sahibi olmalarını sağlamak amacıyla yapılır. Vücutta savunma mekanizmasını uyarır, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlar.

Aşı, hastalıkların önlenmesine ve sebep oldukları ölümcül etkilerin azaltılmasına yardımcı olur. Aşılar kadar, aşıların takibi de bu noktada oldukça önemlidir. Çocukluktan başlayarak yapılan aşılar, aşı kartları sayesinde kayıt altında tutulur. Yapılan yeni araştırmalar sayesinde bu kartlara artık gerek yok.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları tarafından yapılan çalışmalar ile, aşılar vücuda normal iğnelerden daha az acı veren mikroiğneler ile enjekte ediliyor. Bu yeni yöntem ile birlikte aşı kayıtları artık aşı kartları ile değil, cilt altında bulunan tıbbi kayıtlar ile takip edilebilecek. Yama üzerinde bulunan 1.5 mm uzunluğundaki mikroiğneler, çözünebilir şeker, PVA isimli polimer, kuantum-nokta boya ve aşıdan üretilmiştir. Yama cilde uygulandığında, mikroiğneler kısmen çözülür ve yaklaşık iki dakika içinde yüklerini serbest bırakır. Mikroiğneler ile enjekte edilen boya, aşının etkinliğine zarar vermiyor ve yalnızca kızılötesi ışık ile 5 yıl boyunca görüntülenebiliyor. 5 yılın sonunda, güneş ışığına maruz kaldıkça, akıllı telefonların kameraları ile de görüntülenebilir. Yapılan aşının çeşidine göre farklı desenler ile de özelleştirilebiliyor. Mikroiğneler ile yapılan aşı, başta kızamık, kızamıkçık gibi periyodik aşılar ve diğer hastalıklar için sağlanmak üzere geliştirildi.

Araştırmacılar şimdi bu tür aşı kayıtlarının tutulmasının en iyi yolu hakkında bilgi almak için Afrika’da gelişmekte olan ülkelerdeki sağlık çalışanlarını araştırmayı planlıyorlar. Ayrıca, uygulama tarihi ve kullanılan partinin lot numarası gibi bilgileri dahil etmelerine izin vererek, tek bir düzende kodlanabilecek veri miktarını genişletmek için de çalışıyorlar.

Tespit edilen yeni yöntem ile birlikte, tıbbi geçmişinin hasta cildi üzerinde depolanması sağlanabildiği gibi; bir de bu yeni yöntem sayesinde aşı yapmak için gereken kalifiye sağlık personeline duyulan ihtiyaç da ortadan kalkmış olacak.

Kaynaklar:

  • news.mit.edu
  • bilimteknik.tubitak.gov.tr

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Adria “Mu” Olabilir Mi?

G. R. Kirchoff Kimdir?