içinde

Akıllı Binalar

Akıllı Binalar

Son 10 yılda sıkça duyduğumuz akıllı telefon, akıllı robot, akıllı araba gibi tabirlerden birisi olan akıllı binalar nedir? Ülkemizde son dönemlerde artan akıllı binaların diğer binalardan farkları nedir?


Akıllı binalar, akıllı ev sistemleri diyerek gördüğümüz reklamlardan daha fazlasıdır . Akıllı binalarda amaç enerji kullanımı azaltmaktır. Binanın enerjiden tasarruf etmesi için içerisinde kullanılan sistemlerden daha fazlası gerekir.

Binanın Pasif Sistem Olarak Enerji Performansını Etkileyen Başlıca Tasarım Parametreleri;

– Binanın yeri,
– Binanın diğer binalara olan mesafesi ve konumlandırılış durumu,
– Binanın yönü,
– Binanın formu,
– Binayı çevreleyen kabuk elemanlarının ısı geçişini etkileyen fiziksel özellikleri ve
– Güneş kontrol ve doğal havalandırma sistemleri sayılabilir.
Bu parametrelerin enerji tasarrufu açısından doğru değerleri belirlenmedikçe binadaki mekanik ve elektrik sistemlerinin otomasyonundan yeterli enerji verimi elde edilemez. Yukarıdaki maddelere dikkat edilmediği sürece evin içerisinde kullandığınız sistemlerden gereken verimleri alamazsınız.

(Maslak,İSTANBUL)

Kullanılan Sistemler Nelerdir?

-Bina otomasyon sistemi
-Enerji yönetimi sistemi
-Enerji kontrolü sistemi
-Merkezi kontrol ve izleme sistemi

Akıllı Binaların Farkları

Günümüzde yapılan bir çok bina akıllı sistemlerden uzaktır.Akıllı binalar bunların daha fazlasına sahip olan yapılardır. Temelde enerjinin verimli kullanımı ve kontrolü, güvenlik sistemleri, iletişim ve haberleşme sistemleri ve merkezi yönetime sahip olmaları bakımından kullanıcı konforunu da daha kaliteli bir hale getirebilirler. Bu tür yapıların tam anlamıyla akıllı bina sayılabilmesi için tasarım sürecinin başından itibaren merkezi denetim ve işletmeyi sağlayan alt sistemlerin bir bütün olarak ele alınması gerekir.

Ülkemiz gibi güneş enerjisi açısından yeterli potansiyele sahip bir yörede, güneşin ve rüzgarın istenen etkilerinden yaralanmak ve istenmeyen etkilerinden korunmak üzere, bütün tasarım parametreleri, özellikle de bina kabuğu çevre etkilerine göre kendini ayarlayabilecek şekilde tasarlanmış pasif sistemler ve bu pasif sistem öğeleriyle uyumlu çalışabilecek mekanik, elektrik-elektronik ve otomasyon
sistemlerinin var olduğu binalar gerçek akıllı binalar olarak kabul edilebilir.

 

 

 

 

 

KAYNAKÇA:  VII. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ MAKALESİ

 

 

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Einride ‘ın Yeni Sürücüsüz Aracı ”AET”

Nanobezelyeler