içinde

Yeni Zelanda’da Bilinen En Büyük Antik Yengeç Kıskacı Bulundu

Paleontologların Yeni Zelanda sahilinde buldukları eski bir dev yengeç fosili, şimdiye kadar bilinen en büyük yengeç kıskacına sahip.

Paleontologlar Yeni Zelanda sahilinde eski bir dev yengeç ortaya çıkardılar. Soyu tükenmiş kabuklu, şimdiye kadarki en büyük fosilleşmiş yengeç kıskacına sahip.

‘Güney Dev Yengeci’nin yeni türünün bilimsel adı Pseudocarcinus karlraubenheimeri, Auckland’in yaklaşık 240 kilometre güneyinde, Yeni Zelanda’nın Kuzey Adası’ndaki Waitoetoe plajında keşfedildi.

Geç Miyosen döneminde (23-5,3 milyon yıl önce) yaklaşık 8,8 milyon yıl öncesine tarihlenen tortuda bulundu. İyi korunmuş örnekler, açık denizdeki Mohakatino Volkanik Merkezi’nden gelen eski bir volkanik patlamanın biriktirdiği bir katmana gömülüydü.

Bu volkanik bölge, yaklaşık 14 ila 8 milyon yıl önce aktifti. Örnekler antik denizde yaklaşık 200-600 metre derinlikte bulunuyordu.

Yengeçler on bacaklı kabuklu hayvanlar, ön iki uzuvları ise kıskaçlı. Birçok yengeç türünün daha büyük ve daha küçük uzvu olabiliyor.

Yeni Zelanda’da yaşayan soyu tükenmiş yengeç, yaklaşık 15 cm’lik boyuyla, fosilleşmiş bir yengeçte şimdiye kadar bulunan en büyük kıskaca sahip. Araştırmacılar, bu adaptasyonun hayvanın etobur doğasını yansıttığını öne sürüyorlar.

Yaşayan veya soyu tükenmiş yengeçler arasında Tazmanya dev yengeci (Pseudocarcinus gigas) en büyük kıskaca sahip. En büyük erkek yengeç kıskacı 47 cm idi. Bu kabuklular, yakın zamanda keşfedilen eski akrabalarından bugün Tasman Denizi boyunca bulunabilir ve 12 kilograma ulaşabilir.

P. karlraubenheimeri, bu devasa modern yengeçlerin öncüsü olabilir.

Yazarlar, Yeni Zelanda’daki Miyosen koşullarının Pseudocarcinus’un bu kadar büyük boyutlara ulaşması için “görünüşe göre gıda kaynakları, metabolik gereksinimler ve kalsiyum karbonat tedariği açısından uygun koşullar sunduğunu” yazıyor.

Yeni Zelanda’da elde edilen son paleontolojik buluntular arasında şimdiye kadarki en büyük penguen (55 milyon yıl önce yaşamış, 150 kg ağırlığında bir dev hayvan) ve balıkları dişleriyle hapseden 22 milyon yıllık bir yunus yer alıyor.

Tabloya devasa bir yengecin eklenmesi, Yeni Zelanda’nın antik ekosistemlerinin nasıl olduğunu daha da ayrıntılı olarak ortaya çıkarmaya yardımcı oluyor.

Cosmos Magazine. 28 Şubat 2024.

Makale: van Bakel, B. W., & Ossó, À. (2024). A new ‘Southern Giant Crab’from a miocene continental slope palaeoenvironment at Taranaki, North Island, New Zealand. New Zealand Journal of Geology and Geophysics, 1-12.

 

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Araştırmaya Göre Matematik Ödevleri Yarardan Çok Zarar Getirebilir

2024 Yılı için Müze ve Örenyerlerinin Ziyaret Saatleri Uzatıldı