içinde

Wi-Fi Arama Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır? İşte Bilmeniz Gerekenler

Wi-Fi arama, son yıllarda akıllı telefon kullanıcılarının sıklıkla karşılaştığı bir terim haline geldi. Aslında, bu özellik geleneksel mobil ağ hizmetlerini modern kablosuz teknoloji ile harmanlayarak iletişim dünyasında bir dönüşüm yaratmıştır. Fakat Wi-Fi aramanın ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve ne tür avantajlar veya dezavantajlar sunduğunu bilmek önemlidir. İster iş için ister kişisel kullanım için olsun, bu rehber, Wi-Fi arama teknolojisinin derinliklerine dalmanızı ve bu özelliği etkinleştirmenin size ve cihazınıza ne gibi faydalar sağlayabileceğini veya olası sınırlamalarını anlamanızı sağlayacak. Peki, bu özellik nedir ve bu ayarı etkinleştirmek ne anlama gelir? İşte Wi-Fi ile arama hakkında bilinmesi gereken her şey…

Wi-Fi arama nedir?

wi-fi aramawi-fi arama

Kullanıcı deneyimi açısından, Wi-Fi arama, normal bir telefon araması gibidir. Her zamanki gibi bir telefon numarası çevirirsiniz. Üç yönlü arama ve hoparlör gibi alışık olduğunuz tüm özellikleri, herhangi bir telefon aramasında olduğu gibi kullanabilirsiniz.

Wi-Fi arama ile normal telefon aramaları arasındaki fark, perde arkasında gerçekleşir. Wi-Fi ile arama, mobil sağlayıcınızın ağı yerine bir Wi-Fi ağı üzerinden yönlendirilir. Hepimiz en az bir kez telefon sinyalimizin zayıf olduğu bir durumu yaşamışızdır. Bu senaryolarda, akıllı telefonunuz bir kablosuz ağa bağlıyken, Wİ-Fİ arama güçlü bir alternatif olabilir.

İlginizi çekebilir:

Yeni Nesil Dijital Sim Kart: eSIM Nedir, Hangi Cihazlar Destekliyor?

VoIP ve Wi-Fi arama arasındaki fark nedir?

wi-fi aramawi-fi arama

Son birkaç yılda, mobil cihazlarda Wi-Fi arama ayarı daha belirgin hale getirildi. Gerçekten de cihazınız bir ağa bağlıyken bir çağrı yaptıysanız, muhtemelen zaten Wi-Fi aramayı kullanmışsınızdır. Bu, yeni ve şık bir özellik gibi görünse de onu güçlendiren teknoloji yıllardır var ve “Voice over Internet Protocol” (VoIP) olarak bilinir.

VoIP, teknik olarak kulağa inanılmaz gelse de bu teknolojiyi hem tüketici hem de iş yerinde birden çok kez kullanmış olabilirsiniz. Skype, WhatsApp, Facebook Messenger ve Google Meet gibi popüler platformlar ve mobil uygulamalar VoIP üzerinde çalışır.

VoIP’in erişilebilirliği, maliyet etkinliği ve güvenilirliği telekomünikasyon şirketlerini harekete geçirdi. Taşıyıcılar, kullanıcıların kablosuz bir ağ kullanırken akıllı telefonlarında otomatik olarak çalışacak bu yeni rekabetçi özelliği, Wi-Fi aramayı geliştirmek için VoIP teknolojisini kullandı.

Bu ayrım önemlidir çünkü insanlar VoIP’ten bahsettiklerinde, genellikle yukarıda bahsedilen tüketici ve iş uygulamaları gibi yüklenmesi gereken bağımsız bir uygulama veya platformu kastediyorlar. Wi-Fi aramadan bahsedildiğinde ise telefonunuzda otomatik olarak kullanılabilen ağ markalı aramaya atıfta bulunulur. Wi-Fi aramayı kullanmak için bir uygulama yüklemeniz gerekmez. Bunun yerine, bu özelliği açan telefonunuzda bir ayarı etkinleştirirsiniz.

Wi-Fi arama nasıl çalışır?

wi-fi aramawi-fi arama

Wi-Fi arama etkinleştirildiğinde, telefonunuz çağrı yaptıktan sonra otomatik olarak en güçlü ağı belirler. Ardından, aramayı o anda en güçlü olan mobil veya Wi-Fi ağı üzerinden yönlendirir. Wi-Fi aramayı etkinleştirmek, aramaları yalnızca Wi-Fi üzerinden yönlendirme taahhüdü anlamına gelmez. Bunun yerine, aramanız yalnızca mobil ağınızdan daha güçlü olduğu durumda bir Wi-Fi ağı üzerinden yönlendirilir.

Çoğu durumda, mobil ağınız Wi-Fi aramalarını normal aramalar gibi işler. Bu, özelliği kullanmak için tipik olarak herhangi bir ek ücret ödemeniz gerekmeyeceği ve Wi-Fi arama dakikalarınızın aylık telefon planınızın dakika tahsisinden düşüleceği anlamına gelir.

İlginizi çekebilir:

Çıkış Tarihi, Özellikler, Yenilikler: Android 15 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Wi-Fi arama özelliği nasıl etkinleştirilir?

wi-fi aramawi-fi arama

Akıllı telefonlarda Wi-Fi arama özelliğini açma yolu iOS ve Android için farklılık gösterebilir. Bununla birlikte farklı marka Android cihazlar içinde dahi bu yol farklı olabilir.

Android için:

  • Telefon uygulamanızı açın
  • Sağ üst köşedeki üç noktalı menüye dokunun
  • Ayarlar’a dokunun
  • Wi-Fi aramayı açın

iPhone için:

  • Ayarlar  > Hücresel bölümüne gidin.
  • Wi-Fi ile aramaya dokunun, daha sonra iPhone’da Wi-Fi ile Arama’yı açın.
  • Acil servis için adresinizi girin veya doğrulayın.

Her iki durumda da telefonunuzun ayarlar menüsüne giderek ilgili bölüme Wi-Fi arama yazarak kolayca etkinleştirebilirsiniz. Bununla birlikte bağlantılar, hücresel veya ağ & internet gibi seçenekleri arayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

Çıkış Tarihi, Desteklenen Telefonlar, Yeni Özellikler: iOS 18 Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Wi-Fi ile aramanın artıları ve eksileri neler?

wi-fi aramawi-fi arama

Hâlâ Wi-Fi arama özelliğini etkinleştirme konusunda emin değil misiniz? İşte göz önünde bulundurmanız gereken başlıca artılar ve eksiler:

+ Kötü mobil sinyali için yedek çözüm

Wi-Fi arama, temelde telefon aramalarınız için bir yedek çözüm olarak işlev görür. Geçici olarak sinyal kaybettiğinizde yerinde bir yedek plana sahip olmak her zaman iyidir.

+ Ek uygulamalara ve güncellemeye gerek yok

VoIP uygulamalarının aksine, Wi-Fi aramayı kullanmak için herhangi bir uygulama veya yazılım yüklemeniz gerekmez. Bu özellik, telefonunuza dahil olarak gelir. Bu yüzden bir başka uygulama ile değerli telefon depolama alanı ve belleğini kullanmazsınız.

+ Evden daha güvenilir bağlantı sağlayabilir

Evden bir çağrı yapmak istiyorsanız, muhtemelen Wi-Fi yönlendiricinizden 15-20 metre veya daha az bir mesafede olursunuz. Telefonunuz ile mobil telefon kulesi arasında ise muhtemelen kilometrelerce mesafe vardır. Kırsal alanlarda, en yakın mobil kuleye 2 ila 10 kilometre kadar uzak olabilirsiniz. Bu nedenle Wİ-Fİ arama daha kusursuz bir iletişim sunabilir.

İlginizi çekebilir:

Wi-Fi Bağlantı Sorunlarına Neden Olan En Yaygın Problemler Ve Çözümleri

– Kamusal alanda sinyal gücü düşebilir

Evden yapılan aramalar için Wi-Fi arama harika bir seçenek olabilirken kamu ortamlarında önemli ölçüde daha az güvenilirdir. Bir kafe veya oteldeyseniz, aynı ağı aktif olarak kullanan birden fazla kullanıcı arasında paylaşılan tüm bant genişliğini düşünün. Aramanızın kalitesi, o bant genişliği alanı için rekabet etmek zorunda kaldığında zarar görebilir.

– Wi-Fi erişim noktaları her zaman kullanılabilir değil

2016’dan 2021’e kadar küresel olarak kamu erişimine açık hotspot sayısı neredeyse %500 artmasına rağmen, gittiğiniz her yerde yakın menzilde birine sahip olacağınızın garantisi yoktur.

– Wi-Fi arama nispeten yeni

VoIP teknolojisi yıllardır var olmasına rağmen, mobil ağlar müşterilerine bu özelliği sunmaya yavaş yavaş başladı. Çoğu büyük ağ bu özelliği sunsa da bazı ağlar ve bazı cihazlar (özellikle eski modeller) Wi-Fi aramayı desteklemeyebilir.

İlginizi çekebilir:

Hepsi Şehir Efsanesi! Teknoloji Hakkında Doğru Bilinen 8 Yanlış

Sıkça sorulan sorular

  • Aramalarda veri kullanılıyor mu?
    • Arama, bir Wi-Fi ağı üzerinden yönlendiriliyorsa, aylık veri kotanızdan veri kullanmaz.
  • Aramalar ücretli mi?
    • Çoğu durumda, Wi-Fi arama herhangi bir ek maliyete neden olmaz. Çoğu mobil sağlayıcı, Wi-Fi aramalarını herhangi bir diğer arama gibi işler ve bu dakikaları aylık konuşma sürenizden düşer. Ancak, bazı kamu Wi-Fi ağlarına bağlanmak için erişim ücreti alabilir. Maliyetle ilgili daha fazla ayrıntı için ağ sağlayıcınıza başvurun.
  • Yurt dışında kullanılabilir mi?
    • Evet. Çoğu durumda, yurt dışındayken bir telefon numarasına yapılan Wi-Fi aramalar ücretsizdir. Ancak, uluslararası arama koşulları için her zaman ağınızı kontrol etmelisiniz.
  • Bağlantım ne kadar hızlı olmalı?
    • Genellikle, Wi-Fi aramaları için en az 2 Mbps önerilir.
  • Hacklenebilir mi? Güvenilir mi?
    • Wi-Fi araması sırasında güvensiz bir ağa bağlansanız bile, sağlayıcınız sesinizi, bir aramanın ağları üzerinden veya bir Wi-Fi ağı üzerinden yönlendirilip yönlendirilmediğine bakılmaksızın şifreler. Dolayısıyla, Wi-Fi ağınız kamu veya güvensiz olsa bile, otomatik ses şifrelemesi nedeniyle aramalarınız güvende olmalıdır.

İlginizi çekebilir:

Truva Atı Virüsü Nedir, Cihazınıza Ne Tür Zararlar Verebilir? İşte Bilmeniz Gerekenler

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Saksağan Zekasının Şaşırtıcı Anahtarı: Genetik Değil

Aman Dikkat! Mutlaka Bilmeniz Gereken 9 WhatsApp Dolandırıcılık Yöntemi