içinde

Volvo = Sağlamlık Mıdır?

Volvo = Sağlamlık Mıdır?

İnsanların araba alırken önemsediği şeylerden biri de Volvo gibi  dayanıklı olmasıdır. TÜİK 2020 verilerine göre Türkiye’deki kazaların yüzde 88 sürücü kaynaklı. Markalar araçlarını tasarlarken hem yolcuların güvenliğini hem de karşı tarafın güvenliğini düşünmektedirler.

Otomotiv markaları NCAP gibi güvenliği esas alan testlerden yüksek yıldız almak için yeni sistemler geliştirmektediler. Bugüne kadar markaların yapmış oldukları sayısız teknoloji bulunmaktadır. Sektörde ise sağlamlık ve güvenlik deyince akla gelen bir marka var ki o da VOLVO’dur. Doğruluğu olmayan bir hikayeden geldiği sanılan bu unvanı ve kattığı yenilikleri mühendislik açısından inceleyelim.

Hardox (İsveç Çeliği) Çelikli Volvo Sağlamlığı

Volvo kurulduğu zamandan beridir sadece araba üreten bir firma değildir. Tır, otobüs, iş makinesi, deniz motoru ve endüstriyel motor sektörlerinde de faaliyet göstermektedir. Otomotiv sektörü dışında diğer alanlarda ürettikleri ürünlerde de sağlamlık önemli bir kriterdir. Bu yazımızda otomotivde ki rolünü konuşacağız.

Çarpışma testlerinde yüksek yıldız alan araçlar en çok hasar alanlardır. Kaza anında araçtaki bazı parçalar enerjiyi emerek yolcu kabinine giden etkiyi azaltmakta görevlidir. Amaç; yolcu güvenliğini sağlamaktır.

Volvo yolcu kabini yapımında hardox çeliğini kullanmaktadır.  Hardox plakalar C, Si,  Mn,  P,  S,  Cr,  Ni, Mo ve  B elementlerinin farklı yüzdelerde birleştirilmesiyle üretilmektedir. Farklı derece ve sürelerde su verilerek ısıl işlem geçirmeleriyle son halini alır.

  1. Yüksek tokluk
  2. Yüksek sürtünme direnci karşısında aşınmama özelliği
  3. Direnç gerektiren durumlardaki yüksek mukavemet özelliği
  4. Kaynak kabiliyetinin iyi olması da bu alan için avantajdır.

Yolcu kabinin çelikten yapılması kaza anındaki emilen enerjiden kalanın da yolcu kabinine gitmesini engeller. Volvo Çinli otomobil üreticisi Geely satıldıktan sonra Avrupa’da Wisco marka çelikten yapılmış araçlar satışa sunuldu. Beraberinde ise Çin’de üretilen Volvo’ların sağlam olmayacağı tartışması başladı. GoAuto’ya konuşan Volvo Cars yöneticisi Robin Page “Herkes üretilen araçların kalitesinden endişe etmektedir. Çin’de üretim başladığı günden beri Avrupa’dan daha kaliteli otomobiller üretiliyor.” ifadelerini kullandı.

Araç güvenliğinin sadece kullanılan malzemelerde değil aktif ve pasif güvenlik sistemleriyle de sağlanmalıdır.

Volvo Buluşları

Bugün araçlarda standart olan birçok buluşun sahibidir Volvo.

  • 1944 Lamine Cam: Kaza anında ön camın parçalanarak yolcuların yara almaması amaçlı bulunmuştur.
  • 1958 3 Noktalı Emniyet Kemeri: Şu an ön ve arkada standart olarak kullanılan bu kemer sayesinde yaşama kazaların yüzde 60’ında emniyet kemeri hayat kurtarmaktadır.
  • 1956 Gösterge Paneli: Hız, devir, yakıt, akü, el freni gibi birçok şeyi aynı anda gösteren bilgi ekranı. Yeni araçlarda ise ön cama yansıtılarak yolla entegre edilmiş biçimde sunulmaktadır.
  • 2005 DMIC Kapılara Monteli Hava Yastığı: Hava yastığı, emniyet kemerinden sonraki hayat kurtarıcı bir güvenlik sistemidir. İçerdeki her yolcu için hava yastığı konulmaya başlandı. Kaputa yerleştirilen hava yastıkları çarpma esnasında açılarak ölüm riskini azaltmaktadır.
  • 2009 City Safety: Saatte 30km altında gidildiğinde aracın önüne aniden çıkan nesne karşısında aracı durdurma sistemidir.

Bunun gibi teknolojik gelişmeler sayesinde şu anda daha güvenli araçlara biniyoruz. Kullandığımız her yeni teknoloji bir diğerinin başlangıcıdır.  Volvo ise bu alanda ilklerin markası olmaya devam edecek gibi gözüküyor.

  • Kaynakça
    • www.tr.wikipedi.org
    • www.tr.motor1.com
    • www.muhendis.tv

 

 

 

 

 

 

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Biyogaz ile Değer Kazanan Organik Atıklar

Galler’de Roma Dönemi Gümüş ‘Tuvalet Kaşığı’ Keşfedildi