içinde

Osmaniye’de Bulunan Mevsimler Mozaiği

Osmaniye’de yer alan Flaviopolis Antik Kenti’nde 2019 yılında bulunan Mevsimler Mozaiği, MS 3.-4. yüzyıllara tarihleniyor.

Flaviopolis Evi’nin iç avlusunda, Nereidler ve Kassiopeia mozaiğinin hemen devamında yer alan Mevsimler Mozaiği, yaklaşık 15 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve 6 kare panodan oluşuyor.

İlk panodaki erkek çocuk figürü, sağ elinde orak, sol elinde buğday demeti tutuyor ve üzerinde Teros (ΘΕΡΟΣ) “Yaz” yazıyor. İkinci panoda bulunan yapılı erkek çocuk, sağ elinde iki adet üzüm salkımı taşırken sol elinde orak tutuyor. Başının üzerinde Metoporon (MEΘOΠШPON) “Sonbahar” yazıyor. 

Mozaiğin merkezinde yer alan üçüncü panodaki kadın portresinin üstünde Eutekneia (EYΓE KNEIA) “İyi Soydan Gelen, Soylu Bir Geçmişi Olan” yazısı bulunuyor. Figür, asil, soylu kavramının kişileştirmesi.

Dördüncü panoda iki eliyle bordo renkli bir ağ tutan bir erkek çocuk görülüyor. Yerde çiçekler, üstte ise Ear (AIAP) “Bahar” yazısı yer alıyor.

Altıncı panoda ise sağ elinde üzüm salkımı, sol elinde keklik tutan bir erkek çocuk betimi yer alıyor. Üzüm salkımının altında ise siyah bir turp görülüyor. Bereket, bolluk kavramının kişileştirmesi olan figürün solunda (EYTY XШCXPШ) “Sonsuz Bereket” yazısı yer alıyor. Mozaikte, turp figürünün yer alması, günümüzde turp üretimiyle bilinen Kadirli ilçesiyle özdeşleşen bir ürüne rastlanması açısından oldukça önemli.

.fb-background-color {
background: #929292 !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

Ne düşünüyorsun?

Yazar diwun

İsrail’de 3.800 Yıllık Kenan Kemeri ve Merdiveni Ortaya Çıkarıldı

Günümüz Gergedanlarının Eski Akrabalarının Boynuzu Yoktu