içinde

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?

Tekerleğin icadından telefona ya da  en ilkel keşiften en gelişmiş teknolojiye kadar yapılan yeniliklerin birçoğunun ilk amacı, zamandan kazanç sağlamaktır. Teknolojinin hayatın her alanında yer alması, kontrol edilip komut verilmesi gereken cihazların sayısını da sürekli arttırmaktadır. Taşıtlardan basit ev eşyalarına kadar bütün cihazlar, kullanıcıların komutlarına göre hareket etmektedir. İnternetin hayatla bütünleşmesiyle beraber, kişiler arasındaki iletişim, birçok alanda yerini cihazlar arasındaki haberleşmeye bırakmıştır. Bütün bu gelişmeler sonucunda ortaya çıkan, daha hızlı ve daha az komut gerektiren bu teknoloji, Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) veya kısaca IoT olarak adlandırılmaktadır. 

Nesnelerin İnterneti Nedir?

En basit tabirle “açma kapama düğmesi olan her şeyi internete bağlamak” olarak da tanımlanabilen nesnelerin interneti; birbirine bağlı olan cihazların, insan etkileşimi gerektirmeden, sensörlerle aralarında veri alışverişi sonucu, kendi komutlarını kendileri verdikleri sistemler bütünüdür.

5G’nin de yaygınlaşmasıyla beraber oldukça popüler hale gelen IoT’nin en büyük amacı, “akılsız” olan her şeyi internete bağlayarak “akıllı cihazlar” haline getirmektir. 2020 yılında yaklaşık 25 milyar cihazın internete bağlı olduğu bilinmekle beraber, birkaç yıl içinde bu sayının 100 milyara kadar ulaşması beklenmektedir.

IoT Sistemleri Nasıl Çalışır?

Bazı basit örnekleri aşağıda belirtilmekle beraber çok farklı alanlarda da kullanılan IoT sistemler; hız, verim, kolaylık ve otomasyon sağlayarak, gittikçe vazgeçilemeyecek bir teknoloji haline dönüşmektedir.

  • Sıcaklık ve nem gibi farklı sensörler aracılığıyla hava durumu belirlenerek, kapalı alanlarda optimum sıcaklıkların sene boyunca müdahale edilmeksizin en verimli şekilde sağlanabilmesi,
  • Önceden sadece yol bilgisi gösterebilen navigasyonların, artık GPS sensörleri üzerinden bütün cihazların yerlerini belirleyerek, oluşan yoğunluklara göre trafik ve zaman tespiti yapabilmesi
  • Duraklarda toplu taşıma araçlarının ne kadar süre içinde o konuma gelebileceğinin gerçek zamanlı olarak gösterilmesi
  • Hava durumu, nem oranı ve sıcaklık gibi farklı bilgilerin sensörler aracılığıyla elde edilmesi sonucu, tarımın insan müdahalesi olmaksızın en verimli şekilde yapılması, yağmur yağacak günlerde sulama yapılmaması, toprak içeriğinin gerçek zamanlı olarak gösterilmesi
  • Akıllı bileklikler ile sağlık bilgilerinin takip edilmesi, acil durumlarda hastalara anında müdahale edilebilmesi

Yukarıdaki örneklerin yanı sıra taşıtların, evlerin ve fabrikaların da IoT sistemlerle donatılmasıyla beraber akıllı şehir konseptlerinin oluşması, günümüzden çok da uzakta gözükmemektedir.

Bazı IoT Problemleri 

Her yeni teknoloji, kazanımlarıyla beraber birçok risk ve problem de getirir. Ortaya çıkan riskler giderilmeden bu yeni teknolojilerin yaygınlaşması hayati sonuçlar doğurabilir. Akıllı ev sistemlerinde, belki de bir tost makinasının hacklenmesi, evin bütün sistemlerinin yabancı biri tarafından ele geçirilmesine sebep olabilir. Böylece kişisel bilgiler, şifreler ve banka hesapları gibi birçok önemli bilginin korsanlar tarafından erişilebilir olması, IoT teknolojisinin önündeki en büyük engellerden biri olarak gözükmektedir..

Güvenlik sorunlarının çözülmesiyle beraber çok daha hızlı bir şekilde yaygınlaşması beklenen “Internet of Things” teknolojisinin, ilerleyen zamanlarda “Internet of Everything” olarak anılması da çok yanlış olmayacaktır.

Kaynakça: 

I. internetofthingsagenda.techtarget.com/definition/Internet-of-Things-IoT

II. leverege.com/blogpost/iot-explained-how-does-an-iot-system-actually-work

III. www.youtube.com/watch?v=PLiE0Nr8VOE&t=16s

 

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Köpük Metal Nedir?

Görünmeyen Hücre: Şeffaf Güneş Pilleri