içinde

Motor Tipleri Nedir?

Motor Tipleri Nedir?

Motor Nedir ?

En kısa ve net tanımıyla motor güçtür.

Bir arabayı üç ana kriterde inceleriz.

  1. Motor
  2. Tasarım
  3. Yakıt tüketimi

Sıralama kişiye göre değişse de bu üç madde bizi araç konusunda tetikler. Bizim bugünkü konumuz aracın kalbi motor.

Motor torku, hızı ve o muhteşem sesin kendisidir. Birçok motor çeşidi vardır. Hepsi farklı isteklere hitap eder. Mühendislik harikası motorları gelin yakından inceleyin.

Sıralı Tip Motor – Inline Engine

Dengesizliği arttıracaktır. Dört silindirli motorda dıştaki iki silindir içteki iki silindire zıt yönden çalışmaktadır. Silindir sayısı tek haneye çıktığında kuvvetler birbirini dengelememeye başlar. Bu yüzden tercih edilmemektedir. 3.0lt kadar olan araçlarda kullanılır.

Piyasadaki en çok tercih edilen tipi olmasından dolayı bakım, tamir veya yedek parça konularında daha esnek davranmaya izin vermektedir.

Sıralı Motor
Sıralı Motor

V Tipi Motor – V Type Engine

Krank mili üzerine silindirlerin V şeklinde dizilmesi ile oluşur. Tek bir krank mili üzerine açılı şekilde yerleştirilir. Benzinli araçlarda 60-90 derece, dizel araçlarda 30-120 derece açılarda yapılmaktadır. Sıralı motora göre;

Boyutu daha kısa ve daha fazla tork üretmektedir.

Daha hafiftir. Aracının toplam ağırlığında azalmaya sebep olur. Bu da yakıt tasarrufuyla beraber parçalarının ömürlerini de uzatmayı sağlar .

Daha fazla hareketli parça vardır. Parça sayısının artması yapıyı daha kompleks hale getirmektedir. Kalifiye personel bulmak da, tamir ettirmekte de sıkıntı yaratmaktadır. Parça değişimde masrafı arttırır.

Tüm bu özellikleri motoru daha pahalı hale getirmektedir.

Boksör Motor – Boxer Engine

Tek krank mili etrafına karşılıklı yerleştirilen pistonlardan oluşur. Pistonların çalışma şekli tıpkı iki boksörün vuruş hareketine benzemektedir. 1896 yılında Karl Benz tarafından icat edilmiştir. Üretilen güç krank milinden dişli kutusu ve tekerleklere daha az kayıpla iletilir.

  1. Pistonların zıt ve eş zamanlı hareketi stabilitiyi arttırarak titreşimi azaltır.
  2. Ağırlık merkezini yere yakınlaştırmaktadır. Aracın dengede kalması ve virajlarda savrulmasını engellemektedir.

Dezavantajları ise;

  1. Yatay olması motor genişliğini arttırır. Boyutundaki değişim etrafındaki parçaların ona göre dizayn edilmesini gerektirir. Parçaların tasarımların da ve mekaniğin de değişikliğe neden olmaktadır. Firmalar yeni tasarım yapmaktansa mevcut olanlar üzerine çalışarak maliyeti azaltırlar.
  2. Boxer motorun piyasada çok sık kullanılmaması kalifeye elaman sıkıntısı yaşatmaktadır.
  3. Yatay olması, içindeki yağın olası conta gevşemesinde sızıntı ihtimali veya diğer parçalara bulaşmasını yükseltmektedir.
  4. Yatay şeklinden kaynaklı alt tarafı üst tarafa göre daha fazla aşınma gösterecektir.

Günümüzde bunu kullanan markalar Porsche ve Subarudur.

 

W Tipi Motor – W Type Engine

V motor tipine benzeyen bu motor tipi daha az açıya sahiptir. Yapıyı küçültmesi kaput altında daha az yer kaplamasını sağlar. V8 ile W8 karşılaştırıldığında W8 daha uçuk kalmaktadır. 3,6,8,12,16 silindirli konfigürasyonları vardır. Sektörde en yaygın kullanılanları 8,12,16’dır. Kompakt yapısı karmaşıklığı arttırmaktadır. Boxer gibi kalifiye eleman sıkıntısını, tamir edilmesini zorlaştırıyor. Aracın maliyetini de dolaylı olarak arttırır. Bugatti Veyron da kullanılmıştır.

 

 

Bir otomotiv mühendisi olarak beni en çok cezbeden şeylerden biri motor sesidir. Sizin en sevdiğiniz motor sesi hangisi peki? Yorumlarda buluşalım…

Kaynakça

www.carbiketech.com

www.carthrottle.com

www.wikipedia.org

www.autoreportng.com

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Veri Depolamada Skyrmionlar

Akustikte Kırınım Olayı ve Yaşantımızdaki Etkileri