içinde

Fatma Türkan Kadının gücü dedim ve sonunda kazandım

Muhtar Fatma Türkan Kadının gücü dedim ve sonunda kazandım

Batman’ın ilk kadın muhtarlarından Fatma Türkan: “Kadının gücü dedim ve sonunda kazandım”

31 Mart’taki Yerel Seçimlerde muhtarlık için başvuran 25 kadın adaydan biri de Fatma Türkan. 7 erkek muhtar adayı ile yaşadığı mahallenin 50 yıllık muhtarını seçimlerde geride bırakarak Batman’ın ilk kadın muhtarlarından biri olan Fatma Türkan, bu başarısını “Kadının yapamayacağı hiçbir şey yoktur” sözleriyle dile getirirken, “Kadının gücü dedim ve sonunda kazandım” diyerek kadın iradesine vurgu yapıyor.

BATMAN’DA 2 KADIN İLK DEFA MUHTAR SEÇİLDİ

31 Mart Yerel Seçimleri bitti. Bu seçimlerde hiç kuşkusuz en çok konuşulan muhtar adayları oldu. Bu muhtarlık yarışında 25 kadın aday olurken, Batman’da ise bir ilk yaşandı. Batman’da 2 kadın iradelerini ortaya koyarak bulundukları köy ve mahallerinde seçilen ilk kadın muhtarlar oldu.

Batman merkeze bağlı Diktepe Köyü’nde 27 yaşındaki Emine Doksal yaşadığı köyde ilk kadın muhtar olurken, Fatma Türkan ise yaklaşık 50 yıldır görevde olan Sağlık Mahallesi muhtarını ve 7 erkek adayı 100 oy farkla geride bırakarak muhtar oldu. Mahallelilerin kendisine “Fatma Ana, Fatma Abla” dediği ve 6 çocuğuyla beraber yaşayan 49 yaşındaki Türkan, başta ailesi ile mahalleli kadınların da desteğini alarak bu başarıya imza atıyor. Azalarının 4’ü kadın, 4’ü de erkek olan Türkan’ın muhtar olur olmaz bu başarısı da Batman’da ve sosyal medya üzerinden yayılmaya çoktan başlamış bile.

‘KENDİSİNİ TEBRİK EDENLER HİÇ EKSİK OLMUYOR’

Türkan’la bu başarı hikayesini konuşmak için Sağlık Mahallesi’ne doğru yola koyuluyoruz. Yol boyunca yağan yağmurla birlikte bozulan yollar ve yollardaki çamur dikkatimizi çekerken, nihayet Türkan’ın evine ulaşıyoruz. Evin önünde bir genç beni karşılayarak Türkan’ın kendisini tebrik etmeye gelenleri karşıladığı çay ocağına benzeyen dükkanın içine giriyoruz. Beni beyaz tülbenti, ışıl ışıl gözleri ve güler yüzlülüğü ile Türkan ve yanında oturan yaşlı bir kadın karşılıyor. Türkan oturur oturmaz hemen ‘bir çay getireyim öyle konuşalım’ diyor. Önce biraz tanışıyoruz. Haberi duyduğum için mutlu olduğumu ifade ediyorum. O da teşekkür ediyor.

15 YILDIR SAĞLIK MAHALLESİ’NDE YAŞIYOR

Sohbetin ardından ise kendisini ziyarete gelen misafirlerinden bir fırsat bulup kameranın karşısına geçiyor Türkan. Biraz heyecanlı ama morali çok iyi. İlk önce bize ailesini anlatıyor Türkan, Adana’nın Yüreğir ilçesinde doğup büyüdüğünü ve annesi bir ev emekçisi babası ise bir fabrika işçisi olan emekçi ailenin 9 çocuğundan biri olduğunu belirtiyor. Batman’a ise 15 yıl önce döndüğünü ve o günden bugüne muhtar seçildiği Sağlık Mahallesi’nde yaşadığını ifade ediyor.

Muhtarlık fikrinin ve başvuru sürecinde yaşadıklarını soruyorum kendisine, kendisi ise muhtarlığa başvurmasının en önemli nedenini “Biz kadınlar karşımızdaki muhatap kadın muhtar olduğu zaman daha rahat gidip derdimizi, sorunumuzu dile getirip ve konuşup bir çare bulabiliriz” sözleriyle ifade ediyor.

‘KADININ GÜCÜ DEDİM VE SONUNDA KAZANDIM’

Muhtarlık fikrini ailesi ile paylaştığında özellikle eşinin ve çocuklarının çok destek verdiğini ve kendisini motife ettiğini anlatan Türkan, ailesinden gördüğü desteği ise şu sözlerle paylaşıyor: “Muhtarlık fikrini eşimle paylaştım. Eşim saygı duydu ve ‘ilk destekçin ben olurum’ dedi. Çocuklarımda aynı şekilde ‘güveniyoruz sana ve arkandayız anne’ dediler. Ben bu muhtarlık başvurusunda kazansaydım da kazanmasaydım da bu benim için bir erdemdi. Kadının gücü dedim ve sonunda da kazandım. Beni destekleyen ve desteklemeyen herkese teşekkür ederim.”

MAHALLEM BENİM DOSTUM VE ARKADAŞIM OLDU

Kendi mahallesinde muhtar olmanın duygusunu “Adana’da doğmuş olabilirim ama bu 15 yıldır bütün Sağlık Mahallesi benim dostum ve arkadaşım oldu” diyerek paylaşıyor Türkan ve şunları ekliyor: “Güzel ve kötü günlerde de hep birbirimizin yanında olduk. Sağlık Mahallesi’nin sorunları çoktu. Mahallemizin halen bir taziye evinin olmaması, çocuklarımızı götüreceğimiz bir yeşil alanımızın, parkımızın olmaması, sokaklarımızın hepsinin bozuk olması, sokak lambalarımızın bozulduğu zaman onarılmaması gibi. Bu sorunlar nedeniyle büyük bir sorumluluk üzerimize düşmüştü. Çünkü bunlara kendimiz müracaatta bulunuyorduk. Komşularımızla, arkadaşlarımızla konuşup muhtarlığa başvurdum.”

‘GÜCÜ KADINLARDAN VE GENÇLERDEN ALIYORUM’

Mahallesinde muhtar adayı olan 7 erkeğin içinden sıyrılıp ilk defa Batman’da bir kadın olarak muhtar olmanın güzel bir duygu olduğunu vurgulayan Türkan, konuşmasının devamında şunları dile getiriyor: “Muhtarlıktan hariç, beni seven ve destekleyenlerin olması bu beni daha çok mutlu etti. Kadınların gücü bu aynı zamanda. Bu gücü kadınlarımızdan gençlerimizden aldığımızı düşünüyorum.”

‘KADININ YAPAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOKTUR’

Türkan, muhtar seçildikten sonra mahallelilerin kendisine yaklaşımının sıcak ve sevgi dolu olduğunu belirtiyor ve sözlerini “Mahallemiz yeni yüzler görmek istedi. Kadın dayanışmasıyla beraber bu işe giriştik, kazandık ve yapmaya çalışacağız” diyerek sürdürüyor.

Başvuru sürecinde en çok kadın ve gençlerin desteğini aldığını ifade eden Türkan, “Kadının yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Yeter ki kadınlarda biraz azim olsun. Pratik olsun ve Çalışkan olsun” diyerek kadının iradesine vurgu yapıyor.

‘HEP BERABER MAHALLEMİZİ GÜZEL BİR YER YAPACAĞIZ’

“Muhtarlık işinin sadece kendisiyle sürdürülecek bir iş olmadığını bununla beraber Biz kadınlar, gençler olarak omuz omuza vermemiz lazım” diyor Türkan ve görevi boyunca mahallelilerin kendisine destek olması, dayanışması ve birlik olması için “Mahallemizdeki eksiklikleri gidermek, yardıma muhtaç kişilere ulaşmak bu yalnız benim yapacağım bir iş değil. Hep beraber omuz omuza verip mahallemizi güzel bir yer getireceğimize inanıyorum” çağrısında bulunuyor.

‘İLK İŞİMİZ MAHALLEMİZE BİR PARK YAPMAK’

Türkan’la birlikte kendisini tebrik eden mahalleli kadınların yanına gidiyoruz. Kadınlar, Türkan’a sarılarak desteklerini gösterirken, kendisinin iyi bir komşu ve herkesin derdine elinden geldiğince koşmaya çalışan bir insan olduğunu aktarıyorlar, kadınların muhtar adaylarından ilk icraatı ise bir park ve içinde spor yapacakları spor aletleri. Bunu dile getirirken de ‘Birlikte yapacağız’ diyerek yine birbirlerine sarılıyorlar.

MAHALLELİ KADINLARIN DESTEĞİ TÜRKAN’A GÜÇ VERİYOR

Kadınları gören mahalleli bir genç isminin Timur olduğunu söyleyerek röportaja dahil oluyor. Genç, Türkan’ı işaret ederek ‘Ona güveniyoruz. Güvendiğimiz için oy verdik. Sonuna kadar onun yanındayız ‘ diyerek düşüncelerini paylaşıyor. Türkan ise bu moral ve destek karşısında “Kadınların gücüyle ayakta kalıyorum. Onların sevinci benim sevincimdir. onların katkısıyla kazandım. Bu çok güzel bir duygu. Her kadın bunu yaşamalı. Kadın her zaman yeni adımlar atmalı. Yerinde durmamalı. Kadın dediğin her şeyi yapmalı. Sadece eve bağlı kalayım dememeli” diyerek tüm kadınlara irade sahibi olmanın önemini anlatıyor.

ROJDA’NIN SEVGİSİ, PARK VE DONDURMA…

Röportajın son konuğu 6 yaşındaki Rojda oluyor. Rojda, gülümseyerek annesiyle beraber yanımıza geliyor ve mahallelilerin ‘Fatma Ana, Fatma Abla’ dediği muhtarına sarılıyor. Ona ‘Fatma Ana’dan ne istediğini soruyoruz. Gülerek dondurma ve park istediğini dile getiriyor. Kameradan çekinen ve bir köşede duran iki çocuk Rojda’nın bu isteğinden memnun olacak ki bir gülümsemeyle seviniyorlar. Hepimiz birden gülmeye başlıyoruz ve kadınların söyledikleri son söz ‘Birlikte yapacağız’ oluyor. Bu sözün ardından ise Rojda’ya bu isteğini sevgili muhtarına sürekli hatırlatmasını söyleyerek mahalleli kadınlarla vedalaşarak yanlarından uzaklaşıyorum. Türkan ise kendisini telefonla arayan yada yanına gelen misafirleriyle sohbetine kaldığı yerden devam etmek için çay ocağının yolunu tutuyor.

Ne düşünüyorsun?

Yazar diwun

Aslan Terbiyecisi Muhammed Elhalevi

İftira Sonucu Recm Edilen Soraya’nın Son Sözleri