içinde

En Yumuşak Beyin İmplantı

En Yumuşak Beyin İmplantı

Beyin implantları, nörolojik bozuklukları tedavi etmek için kulanılır. Ancak vücuda yerleştirilen birçok implant gibi beyin implantları da bir süre sonra inflamasyona sebep olur. Vücut, implantı yabancı bir cisim olarak gördüğünden bağışıklık sistemini uyararak harekete geçirir. Bunların sonucunda implantın etkinliklerinde azalma gerçekleşir.

Araştırmacılar bu soruna çözüm olarak Kanada McGill Üniversitesi’nde beynin dokusu kadar yumuşak silikon implant geliştirdiler. Vücut, bir dikiş ipliği kadar ince yani 0,2 mm olan bu süper yumuşak implantı tehdit olarak algılamıyor. Yani vücutla uyumluluğu yüksek olduğu için yabancı cisim tepkisinin daha az olacağı öngörülmektedir.

Üretim ve Deney Aşaması

Montral Nöroloji Enstitüsü ve McGill Üniversitesi’ndeki Biyomedikal Mühendislik profesörleri, silikonların kalıptan çıkarılırken yapısının ve şeklinin bozulmaması için sert bir kalıba ihtiyaç duydular. Bu kalıp için sertleşmiş şeker kullandılar. Silikonları yerleştirebilmek ve implantın beyne ulaşmasını sağlamak için en doğru iskelenin iğne kapsülü şeklinde olduğuna karar verdiler. Şekeri iğne kapsülü haline getirmek için eritme, karamelize etme ve kalıplama gibi klasik pişirme tekniklerini benimsediler. Daha sonra şekerden yapılmış iğne şeklindeki implantı anestezi etkisindeki bir sıçanın beynine yerleştirdiler. Vücuda giren implantın üzerindeki şeker saniyeler içinde çözünerek silikon implantı beyne bıraktı.

Araştırmacılar, cerrahi işlemden 3-9 hafta sonra sıçanları inceledi. İnceleme sonucunda geleneksel implantlara oranla nöron yoğunluğunun arttığını ve yabancı cisim tepkisinin azaldığını gördüler. McGill Üniversitesi biyomedikal mühendisliği profesörü David Juncker geliştirdikleri implant ile ilgili şunları söyledi: “Burada beyin kadar yumuşak bir implant yapmak ve onu beyne yerleştirmek için yola çıktık. Bu büyük bir zorluktu. Sonuçlar için heyecanlıyız. Bu sonuç uzun ömürlü, iyi tolere edilen beyin implantlarının önünü açmıştır.”

Kaynaklar

gadgets.ndtv.com

wikipedia.org

medinovatif.com

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Nanojeneratörler

Adeta Bir Kale: ARMA 8×8