içinde

Elektronik Kan Damarı

Elektronik Kan Damarı

Bir grup bilim insanı tarafından yara iyileştirme, ilaç salınımı ve gen aktarımı gibi amaçlarla kullanılmak üzere elektronik ve biyobozunur kan damarı tasarlandı. 6 milimetreden daha  küçük çapa sahip olan bu yapay kan damarı mükemmel biyouyumluluk, esneklik, yüksek mekanik dayanım gibi özelliklere sahiptir.

Doku mühendisliği çalışmaları sonucu kan damarının esnek elektronik devresinin biyolojik olarak parçalanmasını sağlamak için elektronik malzemeler, biyobozunur polimerlerden PLA ve PCL ile kaplandı. Bunun sonucunda metal polimer iletken bir membran tarafından kaplanan oldukça küçük silindir şeklinde bir damar ortaya çıktı.

Yapay zeka teknolojileri ile birlikte vasküler doku-makine ara yüzü geliştirilerek diğer elektronik cihazlar tarafından kontrol edilebilir hale geliyor. Bu sayede kontrollü ilaç salınımı, sağlık verilerinin toplanması, gen terapisi gibi tedavilere kolaylık sağlayabiliyor. Elektronik kan damarı Çin Nanobilim ve Teknoloji Ulusal Merkezi’ ndeki bir araştırmacı tarafından şu sözlerle anlatıldı:

“Doğal kan damarı taklit eden yapıyı alıp, gen terapisi ve elektrik simülasyonu gibi daha ileri tedaviler sağlayabilen daha kapsamlı elektriksel işlevleri entegre ederek bunun ötesine geçiyoruz”

İlk olarak tavşanlar üzerine implante edilen damar, üç ay boyunca doppler ultrasonla görüntülendi. Yapay damarın üç ay boyunca yeterli kan akışına izin verdiği ve boya kullanılarak yapılan X ışınlı görüntüleme sonucu bir daralma belirtisi olmadan doğal damarlar kadar iyi çalıştığı gözlendi. Daha sonra geri çıkarılan yapay damarın tavşanların iç organlarında herhangi bir iltihabi reaksiyona yol açmadığı belirlendi.

Kaynaklar

cell.com

eulekalert.org

Ne düşünüyorsun?

Yazar

18 Kilometrelik Kayıp Maya Yolu LiDAR Sayesinde Keşfedildi

Mühendislik Hatası Şirketi Batırdı: MCDONNELL DOUGLAS