içinde

Dünya Yetmiyor, Sıra ‘Uzay’da!

Dünya Yetmiyor, Sıra ‘Uzay’da!

Uzay kirliliğinin temeli 1950’li yıllara dayanıyor. Uzay kirliliği sorunu, insan yapımı ilk uydu Sputnik I’in, 4 Ekim 1957’de fırlatılmasıyla ortaya çıkmıştır. Sputnik I yörüngede üç ay kaldı, ama çalışma süresi daha kısadır; yalnızca üç hafta. Bu yüzden de uzay çağını açan Sputnik I, gerçekte uzay kirliliğine güzel ve somut bir örnektir. Ömrü tükenen uydu, Dünya’nın çevresinde, yüksek bir hızla boş yere iki aydan fazla dönüp durdu. Sonra da Dünya’ya düştü.

1963’te ABD ordusu, yüksek irtifalı nükleer denemelerin, atmosferin radyo dalgalarını uzak mesafelerden yansıtmasını sağlayan iyonosfer katmanını yok etmesi durumunda radyo iletişimini sürdürebilmek amacıyla Dünya yörüngesinde milyonlarca minik bakır iğne gönderdi. Gönderilen iğneler yansıtıcı bir kuşak oluşturdu fakat ilerleyen yıllarda iğnelerin yörüngeden çıkmasıyla oluşan uzak kirliliği sebebi projenin sonlanmasına neden oldu.

Nükleer denemelerin Dünya üzerinde ki etkisi yetmezmiş gibi Uzay’a da kötü sonuçlarının gittiğini görmekteyiz.

Uzay Kirliliğine Neden Olan Dört Önemli Faktör

1.İşlevsel olmayan uydular:

Her yıl yüzlerce uydu, cep telefonu uydusu, televizyon uydusu, GPS alıcısı, büyük iletişim şirketleri tarafından uzaya fırlatılıyor. Yaşamını yitiren ve başarısız olan uydulara ek olarak uzayda, atmosferdeki hava ve sera gazlarından dünyaya, yıldızları incelemek için gönderilen uydulara kadar çok fazla nesne yer alıyor. Amacı ne olursa olsun, tüm uydular zamanla işlevini yitiriyor.

2.Terk edilmiş fırlatma roketleri:

Modern uzay mekikleri aslında birbirine bağlanmış birkaç roketin oluşumudur. Uzay mekikleri, genellikle uzaya gönderilmeleri için birden fazla roket ile fırlatılmaları gerekiyor.

3.Katı yakıtlı roketler:

Bazı uzay mekikleri, bu tür yakıtın uzun süre depoda kalacağı için, katı roket yakıtı kullanır. Üst aşamalarda olduğu gibi, bu yakıt konteynerleri de ayrılır ve Dünya’nın yörüngesinde serbest halde bırakılır ve bu da kirliliğe yol açan bir başka etkendir.

4.Minik boya lekeleri:

Dünya yörüngesinde milyonlarca küçük boya parçası bulunabilir. Atmosferden çıkarken uzay araçlarından ayrılan bu boya lekeleri de atmosferde serbest halde gezinir.

Uzay Kirliliği ve Enkazları, Uzay’da Sorunlara Neden Olur Mu?

Ortak Gelecek Ortak Çözüm

Kaynakça
  • https://www.ismitekno.com/
  • www.bilimteknik.tubitak.gov.tr
  • www.hurriyet.com.tr
  • www.iyimiboyle.com

Ne düşünüyorsun?

Yazar

PARS 4X4

IDEF 2019 – Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı Kapılarını Açıyor!