içinde

Döner Kanat Otonom Vurucu İHA: KARGU

Döner Kanat Otonom Vurucu İHA: KARGU

“Dağ doruklarında düşmanı gözetlemek için inşa edilen kule” ve “atmaca” anlamlarına gelen KARGU Silah Sistemi, gelişmiş teknolojiye sahip yeni nesil Döner Kanat İnsansız Hava Aracı çözümüdür.

Sabit veya hareketli hedeflere karşı kullanımı mümkün olan KARGU’nun düşman unsurlarına karşı intihar saldırısı düzenleyebilme özelliği, onun kamikaze drone olarak adlandırılmasına neden olmuştur. Tek er tarafından kullanılacağı bölgeye kolaylıkla taşınabilen bu sistem ayrıca,  bünyesinde barındırdığı gömülü ve gerçek zamanlı özgün görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla akılla hale gelmektedir.

Sürü Formasyon Yeteneğine Sahip

Sürü teknolojileri ve otonom sistemler alanında nitelikli projeler üreten Savunma Teknolojileri Mühendislik (STM) 20’den fazla KARGU sistemini eş zamanlı hareket ettirerek çoklu drone harekatının ilk örneklerini sergilemiştir. Halihazırda hem TSK’nın, hem de kolluk kuvvetlerinin envanterinde bulunan yapay zeka destekli bu gelişmiş sistemleri, dönemin teknolojiden sorumlu genel müdür yardımcısı Ömer Korkut şu şekilde yorumluyor:  

“KARGU, bir döner kanat kamikaze drone. KARGU’yu biz iki sene önce aslında ilk olarak IDEF’te tanıttık ama o zamandan bu zamana geliştirilmiş özellikleriyle şu anda sahada bulunan bir ürün. KARGU 1.3 kilogram tapasıyla beraber toplam 1.5 kg mühimmat taşıyor, bu antipersonel mühimmat ve 25 dakika havada kalıyor. KARGU’da iki eksen zoom var. Aslında maksadı keşif gözetleme değil kamikaze drone ama burada da yapay zekâ ve görüntü işleme teknolojileriyle hedefi aynen bir kartal gibi görüp gördüğü hedefe taarruz edebilen bir platform.”

Mağaraların İçinde Görev Yapabilecek

İnsansız Hava Araçlarını sürekli geliştirmeye çalışan STM, teröristlerin açtığı mağaraların içine girip görev yapabilecek yetenekleri KARGU gibi gelişmiş drone’larına entegre etmekte. Görev esnasında hareketli bir nesne ile karşılaşılması durumunda onu imha edebilecek yeteneğe sahip olan bu drone’lar için yetkililer; imha ve taaruzi görevleri için Makine Kimya Enstitüsü ve TÜBİTAK SAGE ile termobarik başlık üzerinde çalıştıklarını da belirtiyor.

Sürü Halinde Havadan Bırakılabilecek

Drone’ların yeteneklerini arttırmak isteyen STM, kamikaze drone’ları hava platformlarından sürü halinde bırakacak bir teknoloji üzerinde çalışıyor. İHA ya da herhangi bir hava platformundan hedef angajmanı yaparak bırakılabilecek bu çalışmanın ilk örneklerini ABD, 2017 yılında F/A – 18 Super Hornet uçakların’dan bırakarak denemiştir. Ülkemizde bir başka sabit kanatlı İHA olan ALPAGU’nun da altyapısı oluşturulduktan sonra Bayraktar AKINCI İHA üzerinden denenmesi hedeflenmektedir.

Yurtdışından İlgi Büyük

Kamikaze İHA’lar yurt dışında da büyük ilgi görüyor. Çeşitli ülkelerle bu konuda görüşmeler gerçekleştiren, testli sunumlar yapan STM,  sadece, Uzak Doğu Pasifik ülkeleri değil, gidilen her yerde İHA’lara talep gördüğünü belirtti.

KARGU Kabiliyetleri

-Gündüz ve gece etkin operasyon
-Tali zararları en az olacak şekilde otonom hassas vuruş
-Koordinata veya görüntü üzerinden seçilen hedefe güdümlü imha modları
-Farklı özgün mühimmat seçenekleri
-Hareketli hedeflerde hedefe yönelim
-Yüksek performanslı seyrüsefer ve kontrol algoritmaları
-Tek er tarafından kullanılabilme
-Görevi terk veya kendini imha kabiliyetleri
-Tapa emniyetli eve dön modu
-Gelişmiş ve özgün elektronik mühimmat emniyeti, kurma ve ateşleme
-Ayarlanabilen mesafede hedefi imha
-Özgün milli gömülü donanım ve yazılım
-Görüntü işleme tabanlı kontrol uygulamaları
-Gömülü ve gerçek zamanlı nesne tespit, teşhis, takip ve sınıflandırma
-Kullanım öncesi mühimmat yükleme imkânı
-10x optik yakınlaştırma
-2 eksen stabilize EO ve IR çıkarılabilir özgün POD seçenekleri
-Kullanıcı dostu Yer Kontrol Yazılımı
-Kullanıcı dostu şebeke ve akü destekli özgün batarya kontrol ve şarj ünitesi

KARGU Teknik Özellikleri
  • Operasyonel Menzil: 5 km
  • Görev Süresi: 30 dakika
  • Görev İrtifası: 500 metre
  • Azami İrtifa: 2800 metre MSL
  • Maksimum Hız: 72 km/sa
  • Ağırlık: 1,9 kg
  • Görev Sıcaklığı: – 20° / +50°C
  • Ölçüler: 600 mm x 600 mm x 430 mm
Kaynakça
  • cnnturk.com
  • stm.com.tr/tr

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Albert Einstein’ ın Beyni Nasıl Çalışıyordu?

Yapay Zekâ (Artificial Intelligence)