içinde

Dışarıdaki Gözlerimiz: Uzay Teleskopları

Dışarıdaki Gözlerimiz: Uzay Teleskopları

Dünya atmosferi, evrende kusurlu bir pencere gibidir. Spektrumun optik kısmındaki elektromanyetik dalgalar (yani, X ışınlarından daha uzun ve radyo dalgalarından daha kısa olan dalgalar), sadece birkaç dar spektral bantta yeryüzünün yüzeyine nüfuz eder. İletilen bantların en büyüğü, kabaca görünür ışığın renklerine karşılık gelir. Ultraviyole ve optik spektrumun kızılötesi bölgelerindeki dalgalar neredeyse tamamen atmosfer tarafından emilir. Ek olarak, atmosferik türbülans, en güçlü yer-temelli teleskoplarla görünseler bile, göksel nesnelerin görüntülerini bulanıklaştırır.

Buna göre, astronomik gözlemlerin atmosfer dışından yapılması yer gözlemine göre çok daha avantajlıdır. 

Hubble Uzay Teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu, Nisan 1990’da uzay mekiği Discovery tarafından Dünya yörüngesine taşınmıştır. Hubble, büyük bir okul otobüsü kadar uzun, iki yetişkin fil kadar ağırdır. Yaklaşık 7500 m/s hızla hareket eder ve yerden 559 metre yükseklikte bulunur

Bilim adamları ilk gelen görüntülerin biraz bulanık olduğunu fark ettiler. Bir araştırma sonucu bulanıklığın hatalı kalibre edilmiş ölçüm aleti nedeniyle birincil aynadaki küresel sapmayı ortaya çıkardığı görüldü.

COSTAR adı verilen, aynanın kusurlu şeklinin etkilerini karşılamanın etkili bir yoluolarak geliştirilen bir cihaz geliştirildi. !993’te uzay mekiğiyle 7 astronot sorunun giderilmesi için gönderildi ve sorun başarılı bir şekilde giderildi.

Bunun dışında 4 kez daha bakım uçuşu gerçekleştirdi. Son uçuş 2009 yılında gerçekleştiren hubble birçok veri, fotoğraf alarak bilinmeyen perdesini aralamamıza yardımcı oldu. Günümüzde etkin halen çalışır durumdadır.

Kepler Uzay Teleskobu

Kepler, NASA tarafından diğer yıldızların yörüngesindeki yörünge gezegenlerini keşfetmesi için fırlatılan emekli uzay teleskobudur. Adını Johannes Kepler’den alan teleskop NASA’nın ilk gezegen avı misyonuyla 7 Mart 2009 tarihinde uzaya fırlatıldı.

Kepler Hubble gibi dünya yörüngesine değil de güneşin yörüngesine yerleştirildi. Bu pozisyonu itibarı ile gözlem sürecinde araya büyük bir yıldızın girmesi engellenmiştir.

3,5 yıl planlanan ömrü 9yıl 7 ay sürdü. Bu hizmet süresi boyunca Kepler 530.506 yıldızı gözlemledi ve 2,662 gezegen tespit etti.

2021’de lansmanı planlanan NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, adını eski NASA başkanı James Edwin Webb’ten aldı. Çok yüksek kızıl ötesi hassasiyete sahip olan bu cihaz, Büyük patlamadan sonra oluşan ilk galaksileri görmek için 13,5 milyar yıl öncesini gözlemleyecek. Evrenin tarihini Büyük Patlama’dan uzaylı gezegen formasyonuna ve ötesine götürmek için kozmosu araştıracak ve dört ana alana odaklanacaktır:evrendeki ilk ışık, erken evrende galaksiler topluluğu, yıldızların doğuşu, pro-gezegensel sistemler ve gezegenler.

James Webb Uzay Teleskobu, Dünya’dan 1,5 milyon kilometre uzaklıkta bir Lagrange noktasında güneş yörüngesine yerleştirilecek.

Uzaya yerleştirildiğinde en büyük teleskop olacak ve Hubble’dan 100 kat daha güçlüdür. Çok büyük olmasından dolayı rokete sığması için origami biçiminde katlanması gerekmektedir ve uzayda bir ‘transformer’ gibi açılacaktır.Çok yüksek kızıl ötesi hassasiyete sahip olan bu cihaz, Büyük patlamadan sonra oluşan ilk galaksileri görmek için 13,5 milyar yıl öncesini gözlemleyecek.

Kaynakça

  • https://www.nasa.gov/audience/forstudents/k-4/stories/nasa-knows/what-is-the-hubble-space-telecope-k4.html
  • https://history.nasa.gov/hubble/
  • http://www.sns.ias.edu/~jnb/Papers/Popular/Hstsciamerspitzer/hstsciamerspitzer.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Kepler_(spacecraft)
  • https://jwst.nasa.gov/jwstKeyFactsInternational/
  • https://www.space.com/21925-james-webb-space-telescope-jwst.html

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Elon Musk, beyin çipinin ilk kez bir insana yerleştirildiğini duyurdu

Yerli ve Milli Sanayinin Önemi