içinde

Yerli Haberleşme Uydusu: TÜRKSAT 6A

Yerli Haberleşme Uydusu: TÜRKSAT 6A

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte günden güne gelişen uzay sektörü ülkemizde de yakından takip edilmektedir. Uzay ile ilgili çalışmalar yapan ülkemiz yakın zamanda yerli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’ yı yörüngeye göndermeyi hedeflemektedir.

TÜRKSAT 6A Uydusu Nedir?

2022 yılında fırlatılması planlanlanan Türksat 6A, Türkiye’nin ilk yerli ve millî uydu projesidir. TÜBİTAK UZAY, RASAT ve GÖKTÜRK-2 projelerinde kazanılan uzay alanındaki tecrübelerden de faydalanarak, proje ortakları TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmaları ile birlikte milli haberleşme uydu platformu geliştirilmektedir. TURKSAT 6A Projesi 15 Aralık 2014 tarihinde başlamış olup, toplam süresi 60 ay olarak planlanmıştır. Projede yörüngede görev yapacak olan uçuş modelinin yanı sıra yer testlerinde kullanılmak üzere sistem seviyesinde ilave modeller de geliştirilmektedir. TURKSAT 6A Projesi’ne, TÜBİTAK ve “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı” tarafından fon sağlanmaktadır. TÜRKSAT A.Ş., yörüngede devreye alma işlemlerin başarı ile tamamlanmasından sonra uydunun işleticisi ve sahibi olacaktır.

TÜRKSAT 6A uydusunun; montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri TUSAŞ’da kurulu bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilecektir. 42° doğu GEO-yer senkron yörüngeye yerleştirilecek uydu TÜRKSAT tarafından işletilecektir. Uydunun kütlesi 4 tondan fazla olacaktır.

20 Ku-Bant alıcı/verici (transponder) taşıyacak TÜRKSAT 6A uydusunun, teknolojik yetkinliği ile ülkemize güvenli veri iletişimi alanında önemli oranda kapasite arttırımı ve kritik avantajlar getirmesi hedeflenmektedir.

TÜRKSAT 6A 2022′ de Uzayda

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da 9 Şubat 2021’de başlattığı ‘Türkiye’nin Milli Uzay Programı’, uydu ve uzay çalışmalarımıza ivme kazandırmıştır. Türksat 5B uydusunun üretim çalışmaları planlanan takvime uygun olarak devam etmektedir. Bu uydumuzu da 2021 yılının ikinci yarısında uzaya göndermeyi planlıyoruz. Yerli ve milli imkanlarla üretmekte olduğumuz ilk haberleşme uydumuz Türksat 6A, 2022’de uzaydaki yerini alacaktır. Ülkemiz, bugün, kendi uydularını geliştirme, üretme ve test edebilme düzeyine gelmiştir. Ülkemizin uzay alanındaki kurumsal kapasitesine büyük bir önem veriyoruz.

TÜRKSAT 6A Uydusunun Genel Özellikleri
Yörünge 42° Doğu
Faydalı Yük 20 Ku-Bant Aktarıcı
Hizmet Ömrü > 15 yıl
Kuru Kütle ~1700 kg
Toplam Kütle ~4200 kg
Güç Üretimi ~7 kW (Ömür Sonu)
Fırlatma Tarihi 2022

20 Ku-Bant alıcı/verici (transponder) taşıyacak TÜRKSAT 6A Uydusu’nun, teknolojik yetkinliği ile ülkemize güvenli veri iletişimi alanında önemli oranda kapasite arttırımı ve kritik avantajlar getirmesi hedeflenmektedir.

Kaynakça
  • https://uzay.tubitak.gov.tr/tr/uydu-uzay/turksat-6a
  • https://www.tusas.com/urun/turksat-6a
  • https://www.turksat.com.tr/

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Aksungur’dan Sonra Hedef ”Göksungur”

KAPGAN İlk Atış Testini Tamamladı