içinde

Solar Orbiter (Güneş Misyonu)

Solar Orbiter (Güneş Misyonu)

Solar Orbiter (solO), Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Nasa arasındaki bir işbirliği ile geliştirilen yeni nesil bir Güneş gözlem uydusudur. Güneş ve Güneş fiziğine adanmış bir görev olan solO misyonu ESA’nın Cosmic Vision 2015-2025 programının ilk orta sınıf misyonu olarak seçildi. Program, gezegenlerin gelişimi ve yaşamın ortaya çıkışı, Güneş Sisteminin nasıl çalıştığı, evrenin kökenleri ve evrende işleyen temel fizik hakkında cevaplanması gereken önemli bilimsel soruları ana hatlarıyla açıklar.

Solar Orbiter Yörüngesi-ESA
Solar Orbiter Görevi

Solar Orbiter, Güneş’e gönderilmiş en karmaşık bilimsel laboratuvardır. Hayat veren yıldızımız, yüzyıllardır bilimsel bir ilgi konusu olsa da, davranışları bilim adamları için hala bir bilmece. Solar Orbiter, Güneş’in görüntülerini herhangi bir uzay aracından daha yakından çekecek ve daha önce keşfedilmemiş kutup bölgelerine ilk kez bakacak. Bilim adamları, Solar Orbiter’in altı uzaktan algılama cihazı ve dört set yerleşik  aletinden alınan gözlemleri birleştirerek Güneş’in 11 yıllık yükselen ve azalan manyetik aktivite döngüsünü yönlendiren nedir? Gibi bazı derin sorulara yanıt bulmayı umuyorlar.

Solar Orbiter’in kapsayıcı amacı, heliofiziğin (Güneş bilimi) temel sorusunu ele almaktır: Güneş, heliosferi nasıl yaratır ve kontrol eder? Bu hedefe ulaşmak, Kozmik Vizyon programındaki temel sorulardan birini ele almak için genel bir stratejinin bir sonraki kritik adımıdır: Güneş Sistemi nasıl çalışır? Bu amaçla, Solar Orbiter, Güneş rüzgarının doğduğu ve heliosferik bölgeyi sistematik olarak keşfetmek için dikkatlice seçilmiş uzaktan algılama enstrümantasyon kombinasyonu, benzersiz bir yörünge, görev tasarımı ve iyi planlanmış bir gözlem stratejisi kullanır.

Uzay aracının görevi, Güneş ışığının Dünya yörüngesindeki uydulardan on üç kat daha yoğun olduğu bölgede yaklaşık üç yıl boyunca uçmaktır. Uydu, Merkür yörüngesinde her beş ayda bir Güneşe yaklaşık 42 milyon kilometre yakın bir yaklaşma yapmayı planlıyor. Yörünge aracı ayrıca Güneş’ten salınan ve Dünya’yı etkileyebilecek radyasyon yoğunluğunu ve enerjik parçacıkları da araştıracak. Bu, fırtınalı uzay havasının dönemlerini anlamak ve tahmin etmek için oldukça önemlidir. Solar Orbiter, Güneşi günöte-Güneş’e en uzak nokta- 1.2AU (Astronomik birim) ve günberi-Güneş etrafında dolanan bir cismin yörüngesinin Güneş’e en yakın noktası- konumunda 0.28AU (Astronomik birim) arasında değişen eliptik bir yörüngeden gözlemleyecektir.

Solar Orbiter Uzay Aracı

Solar Orbiter uzay aracı, günberi yakınlarında güneş akısının yüksek seviyelerinden koruma sağlamak için Thales Alenia Space tarafından tasarlanan ve üretilen Solar Black adlı çok katmanlı ısı kalkanına sahiptir. Güneşe bakan parçaları 500 ° C’yi aşan sıcaklıklardan korumak için 15 inç kalınlığındadır. Ayrıca, Uydunun Güneş görmeyen diğer kısımları -180 ° C sıcaklığa maruz kalır. Solar Orbiter, 1.800 kg fırlatma kütlesine sahip, yüksek sıcaklıklı güneş panelleri kullanıldığında toplam uzunluğu 18 m’dir. Uzay aracında 21 sensör, her birinin Güneş ortamına hem erişim hem de koruma ile yerinde veya uzaktan algılama deneylerini gerçekleştirmesine izin verecek şekilde tasarlandı. Telemetri, İzleme ve Komut Alt Sistemi, X-bandında Dünya ile iletişim bağlantısı yeteneği sağlar. Alt sistem telemetri, uzaktan kumanda ve menzili destekler. Düşük Kazançlı Antenler, Başlatma ve Erken Yörünge Aşaması (LEOP) için kullanılır ve yönlendirilebilir Orta ve Yüksek Kazançlı Antenler kullanımdayken görev aşamasında bir yedek olarak işlev görür.

Kaynakça
  • www.aerospace-technology.com
  • sci.esa.int
  • eoportal.org
  • www.esa.int

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Hatay’da Bulunan Irmaktaki Narkissos Mozaiği

En Az Birine İhtiyaç Duyacağınız 5 İnternet Sitesi