içinde

En Çok Kullanılan PCB Tasarım Programları

En Çok Kullanılan PCB Tasarım Programları

Hızla gelişen elektronik sektöründe en çok ihtiyaç duyulan, baskı devre kartlarının sanal ortamlarda tasarımlarının hazırlanmasıdır. PCB tasarım aşamasında ihtiyaç duyulan en önemli konu hangi programın kullanılacağıdır. Günümüzde bazı programlar ücretsiz iken bazıları ücretlidir. Ve programların çeşitli özellikleri mevcuttur. Aşağıda en çok kullanılan PCB tasarım programları belirtilmiştir.

  • KiCad

KiCad, PCB ve elektronik devre şema tasarımı için kullanılan açık kaynak EDA(elektronik tasarım otomasyonu) programıdır. Şematik tasarımlar için bir şematik editör bulunmaktadır. 32 bakır katmana kadar profesyonel PCB düzenlerini yapmak için ise PCB editör yer alır. Tasarımı 3 boyutta görmek için ise 3D görüntüleyici özelliği bulunmaktadır. Örneğin Autodesk Eagle programı belirli katman ve boyuta kadar çizim ücretsizken KiCad’de tamamen ücretsizdir bu yönden avantaj sağlamaktadır. Şematik kısmında blok tanımlanabilir veya blok yerine sayfa da tanımlanabilmektedir. Şematikte sayfa bilgisi kısmı ile, aynı Altium gibi çeşitli revizyonlar yapılabilmektedir. Footprint kütüphanesi vardır ve ayrıca çeşitli kütüphaneler indirilebilmektedir. Bunun yanı sıra footprint (eleman kılıfı) bulamadığınız komponentin eleman kılıfını da (footprint) çizebilirsiniz. BOM (Bill off material) ile malzeme listesi oluşturulabilmektedir. Profesyonel tasarımlara uygundur. Ücretsiz ve açık kaynaklı olduğu için oldukça kullanışlıdır. Başarılı, sürekli gelişen ve çözüm odaklı bir topluluğu bulunmaktadır. Topluluğu ile birlikte gelişmeye ve büyümeye devam etmektedir.

  • Autodesk Eagle

Autodesk Eagle çokça bilinen PCB tasarım programlarından biridir. Eski adı Cadsoft Eagle idi. Autodesk satın aldıktan sonra ad değişikliğine giderek Autodesk Eagle adını almıştır.

Bu PCB tasarım programı devre şemalarını tasarlamak için şematik bir düzenleyici, PCB tasarımı için PCB düzen düzenleyicisi ve 3D görüntüleme özelliklerine sahiptir.  Bunun yanı sıra şematik kısmında devre çizimi bloklar halinde düzenli şekilde yapılabilmektedir. Ayrıca PCB tasarım kısmında otomatik yol çizici, bileşen yerleştirme, PCB yönlendirme gibi kapsamlı ve gelişmiş özellikleri mevcuttur. Açık kaynaklı kütüphane içeriğine sahiptir. Başarılı bir topluluğu vardır ve bununla beraber gelişmeye devam etmektedir. Ücretsiz sürümü mevcuttur. Ücretsiz sürümde Windows, Linux ve Mac için 2 şematik sayfa, 2 sinyal katmanı ve 80 pano alanı içermektedir.

  • Altium Designer

Altium Designer ilk olarak 2005 yılında, Protel Systems Pty Ltd olarak bilinen Altium tarafından piyasaya girmiştir. Protel PCB daha sonra Autotrax ve Easytrax olarak bilinen DOS tabanlı PCB tasarım aracını piyasaya sürmüştür ve kökleri 1985 yılına kadar uzanmaktadır.

Altium Designer adlı program, kullanışlı bir PCB tasarım uygulamasıdır. Ayrıca kolay anlaşılır bir arayüze sahiptir. Arayüz kısmında eğitim kısmı da mevcuttur. Devre ve PCB tasarım konularında eğitim videolarını izleyerek bilgi edinmek mümkündür. Şematik kısımda sayfa ayarları ile birlikte çeşitli revizyonlar yapılabilir ve takip edilebilir. Footprint kısmında olmayan komponentin tasarımı yapılabilmektedir.

Kullanım, gelişim ve büyüme açısından çok avantajı olsa da ücretlidir. Son olarak ücretli olması çok kullanılabilir olması ve gelişime açık olmasından dolayı daha çok kurumsal şirketlerin kullandığı bir tasarım programıdır.

  • DipTrace

DipTrace içerik olarak şematik çizim, PCB Layout, kütüphane oluşturma, 3D modelleme gibi işlevlerini yapabilen bir PCB tasarım programıdır. Basit ve çok katmanlı karmaşık tasarımlar yapılması mümkündür. Bununla birlikte şematik kısmı görsel ve mantıksal yapı, çok seviyeli hiyerarşi, elektriksel kural kontrolü ve ithal/ihraç gibi özelliklere sahiptir. PCB Layout kısmında ise akıllı proje yapısı, yerleştirme özelliği, elle çizim ve yüksek hızlı otomatik çizici mevcuttur. Son olarak DipTrace programı, 30 gün ücretsiz kullanımı mevcuttur. 30 günün ardından diğer programlara nazaran daha düşük ücret ile kullanılabilmektedir.

Kaynakça:
  1. www.devrekarti.com
  2. www.devreyakan.com
  3. www.diptrace.com/tr/
  4. www.altium.com
  5. www.autodesk.com
  6. www.kicad.org

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Akıllı Şehirler Lüks Değil İhtiyaçtır

Sürücüsüz Otomobiller