içinde

Elektronik Ev Eşyalarında Enerji Sınıfı Etiketi

Elektronik Ev Eşyalarında Enerji Sınıfı Etiketi

Dünyanın en büyük sorunlarından biri olan küresel ısınma ve çevresel problemler bizi daha duyarlı olmaya yönelttiğinde enerji verimliliği yüksek ev aletleri kullanarak çevresel sorunların çözümüne katkı sağlayabiliriz. Öncelikle bir aile düşünelim bu ailenin ısıtma, soğutma, yemeklerin pişirilmesi saklanması, bulaşık ve çamaşırların yıkanması, televizyon ve aydınlatmaya kadar evin birçok yerinde elektronik eşyalarla yaklaşık bir yılda 6 bin kWh elektrik harcaması demektir. Ayrıca evde her türlü eşya neredeyse elektroniktir ve elektrik kullanımını birlikte getirmektedir. Bununla birlikte evde, işte veya sokakta yapılan enerji tasarrufları çok önemlidir. Zaten her aile evde enerji tasarrufu yapsa elektrik kullanımı için yüksek oranda tasarruf sağlanacaktır. Bu yüzden bu yazıda enerji tasarrufu adına kullanılan elektronik ev eşyalarının sınıflandırılmasından bahsedeceğim. Böylece elektronik ev eşyalarının enerji sınıfı etiketi ve anlamları ile hep birlikte enerji tasarrufu sağlayabiliriz.

Enerji Verimlilik Sınıfları

Enerji verimliliği sınıflandırılması, bir cihazın enerji tüketimi bazında A, B, C, D, E, F ve G harfleriyle ifade edilen yedi gruptan oluşmaktadır. Öncelikle A sınıfı en düşük enerji tüketimi yani en verimli olan sınıftır. A sınıfı bir buzdolabı B sınıfına göre yaklaşık %23, D sınıfına göre %45, G sınıfına göre %56 daha az enerji harcar. Benzer şekilde A sınıfı bulaşık makinesi D sınıfına göre %32, G sınıfına göre %48 enerji tasarrufu sağlar. Bu şekilde evde çok kullandığımız elektronik aletlerimizi yüksek verimli bir sınıf seçersek yüksek miktarda elektrik tasarrufu sağlamış olacağız.  Son olarak ev tipi buzdolabı enerji sınıfı etiketi aşağıda incelenmiştir.

  1. Üretici adı veya ticari markası.
  2. Üretici model tanımı.
  3. Cihazın enerji verim sınıfı.
  4. Bir cihazın Eko-etiket ödülü almaya hak kazanması halinde, eko-ödül işaretinin bir kopyası söz konusu tüzüğün gereklerine aykırı olmamak kaydıyla etiketin bu bölümüne iliştirilebilir.
  5. Enerji tüketimi ilgili uyumlaştırılmış standarda uygun ve kWh/yıl cinsinden açıklaması.
  6. Yıldız vererek belirtilmesi gerekmeyen tüm gıda saklama bölümlerinin net depolama hacmi toplamı.
  7. Yıldız vererek belirtilmesi gereken tüm dondurulmuş gıda saklama bölümlerinin net depolama hacmi toplamı.
  8. İlgili uyumlaştırılmış standarda göre doldurulmuş gıda saklama bölmesinin yıldız sayısı yer alır. Bu bölme için yıldız gerekmiyorsa boş bırakılır.
  9. Ev aletlerinden çevreye yayılan gürültüye ilişkin tebliğ hükümlerine göre ölçülen gürültü yer alır.

A++ Enerji Sınıfı Ürünler

Bu tür enerji sınıfları arasındaki fark diğer 7 grupta olduğu gibi enerji tüketiminden kaynaklıdır. A++ sınıfı A+ sınıfından, A+ sınıfı A sınıfından daha az enerji harcar. Son olarak aşağıdaki tabloda günlük elektrik tüketimi verilmiştir.

Enerji sınıfı Günlük elektrik tüketimi(kWh/24 saat)
B 1.70
A 1.23
A+ 1.07
A++ 0.50

Yeni Enerji Sınıfı Etiket Geçişi

Üreticileri daha az enerji tüketen, çevre dostu ürünler geliştirmeye teşvik etmek için Avrupa Birliği’nde yayımlanan enerji etiketlemesi Çerçeve Yönetmeliği uyarınca yeni enerji etiketine geçiş Mart 2021 olarak belirlenmiş. Bu geçiş ile birlikte alışkın olduğumuz A+++, A++, A+ gibi enerji sınıfı etiketi yerine A, B, C, D, E, F, G enerji skalası kullanılmaktadır. Bu nedenle mevcut enerji etiketi ölçeklendirmesine göre satılabilir en düşük enerji sınıfı buzdolabı ve derin dondurucular için A+ iken, yeni enerji etiketlerinde ölçek G (en düşük) ve A (en yüksek) arasında olup satılabilir en düşük enerji sınıfı F enerji sınıfı olmalıdır. Ayrıca yeni enerji etiketlerinde ayrıca QR kod yer almaktadır. Son olarak akıllı cihazlarla okutulabilecek QR kodlar sayesinde tüketiciler ürünlerle ilgili daha fazla bilgiye erişebileceği ürün bilgi formlarına erişebilecektir.

  1. QR Kodu
  2. Tedarikçi adı veya markası
  3. Ürünün modeli
  4. A’dan G’ye enerji verimlilik göstergesi
  5. Enerji verimlilik sınıfı
  6. Yıllık enerji tüketimi(kWh/yıl)
  7. Tüm dondurucu bölmelerinin toplam hacmi(litre)
  8. Tüm soğutucu bölmelerinin toplam hacmi(litre)
  9. Ses seviyesi ve sınıfı
  10. Yönetmelik numarası

Enerji Tüketimi Neye Bağlıdır?

Buzdolabı için enerji tüketimi açısından inceleyecek olursak buzdolabının kalbi kompresördür. Ürünün ne kadar enerji tükettiğine bağlıdır, çünkü neredeyse 24 saat çalışır. Soğutucu akışkanın sıkıştırılması ve pompalanması, dondurucu ve soğutma odaları içinde en uygun sıcaklığı sağlayan kompresördür. Bunun için enerji tüketimini sağlayan durumlar kompresöre bağlıdır. Son olarak buzdolabı ortalama verimi ve gücü aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

  1. Bir veya iki kompresörün varlığı.
  2. Ürünün toplam hacmi.
  3. Ünitenin monte edildiği odadaki sıcaklıklar ne kadar yüksek olursa, kompresör o kadar sık ​​çalışır.
  4. Kuru dondurma teknolojisinin mevcudiyeti (Donma Yok).
  5. Buz yapıcı ek bir işlev.
  6. Dondurucunun sızdırmazlığı.
  7. Haznelerin içindeki optimum sıcaklık ayarlanır.
  8. Kapıyı açma sıklığı.

Bu durumda ailenin bileşimini ve günlük olarak soğutulması gereken ürünlerin ortalama ağırlığını dikkate almak gerekir.

Kompresör buzdolabının kalbi diye söz etmiştik. Bu yüzden kompresör tipi ve gücü çok önemlidir. Özellikle elektrik enerji tüketiminde en büyük tepe çalışması sırasında ortaya çıkar. Örneğin, bu cihazların invertör tipi asla kapanmaz, ancak asgari hızda çalışmaya devam eder. Ayrıca periyodik olarak çalıştırılan ve çoğu zaman maksimum elektrik tüketen geleneksel ürünlerin aksine aktif olarak enerji tüketiminden tasarruf sağlarlar.

 Kaynakça:
  • desigusxpro.com
  • emo.org.tr
  • mmo.org.tr
  • www.ugur.com.tr

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Türkiye’nin Mini Tankı İçin Seri Üretim Başlıyor

Ekonomik Sürüş Yolları: Daha Az Yakıt Tüketimi